»

Intel pripravlja cenen štirijedrnik: Core 2 Quad Q8200

DigiTimes - Intel naj bi po govoricah na medmrežju, poceni procesorske moči željnim množicam, v tretji četrtini letos, ponudil novinca Q8200. Ta naj bi tekmoval z AMD-jevimi trijedrniki v mainstream segmentu trga. FSB se bo povzpel na 1333 MHz, L2 predpomnilnik bo velik 4 MB, bil pa bo pri 2,33 GHz. Kar ga bo ločilo od starejših in pametnejših bratov (Q9000), je manjko VT in TXT tehnologije.

40 komentarjev

Grafične kartice za običajne smrtnike v drugi četrtini 2007

DigiTimes - DigiTimes poroča, da lahko v drugi četrtini tega leta pričakujemo izid najnovejših grafičnih kartic s podporo DirectX10 za nižji in srednji cenovni razred. Iz nVidiinih tovarn bodo tovornjaki peljali čipe G80 in G84, AMD pa bo nekje v istem času (če ne bo prišlo do ponovnih prelaganj) kupcem ponudil R600, R610 in R630. Malce kasneje, v drugi polovici tega leta, se pričakuje tudi prve igre, zasnovane za novi DirectX, poleg tega so obljubljene posodobitve starih naslovov, kot na so primer Flight Simulator X, Company of Heroes in EVE Online. Medtem ko čakate na človeške cene, preberite izvorno novico.

10 komentarjev

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev

AMD Quad FX Platform

AMD 4x4

vir: HardOCP
AMD - AMD je danes uradno predstavil AMD Quad FX Platform , platformo za računalniške navdušence, ki smo jo do zdaj poznali pod imenom 4x4. Ta bo temeljila na procesorjih AMD Athlon 64 FX-70, FX-72 in FX-74, ki bodo ameriškim kupcem na voljo že danes, kupcem širom sveta pa v začetku prihodnjega leta. Cena kompleta dveh procesorjev bo znašala 599, 799, oziroma 999 ameriških dolarjev. Platforma temelji na osnovni plošči z nVidiinim veznim naborom nForce 680.



Na HrdOCP so že opravili obširnejši test. Srce sistema sta predstavljala dva Athlon 64 FX-74 s frekvenco 3 GHz. Kako se je 4x4 odrezal proti Intelovemu sistemu s procesorjem QX6700 si obvezno oglejte v samem testu.

Več v AMD-jevem

55 komentarjev

Intel Core 2 Extreme QX6700 (quadcore Kentsfield)

Intel Core 2 Extreme QX6700

vir: AnandTech
Slo-Tech - Intel je letos spomladi množice očaral z novimi procesorji iz družine Core 2 Duo. Prav te dni so denimo na 3DCenter, pokazali, da AMD-jev dvojedrnik v popularnih igrah za doseganje istih rezultatov potrebuje dobrih 30% višjo hitrost! Intel, navdušen nad uspehom Core 2 Duo procesorjev, na srečo ni zaspal in danes tudi uradno predstavil novo lepljenko, štirijedrnika z imenom Kentsfield.

Tehnično gledano gre za dve (dvojedrni) jedri na enem podnožju. Na zunaj se procesor ne razlikuje od tistega, v katerem tiktaka samo Conroe. Tak pristop Intelu omogoča, da se lahko še v zaključnih fazah proizvodnje odloči, ali bo splavil dvo- ali štirijedrnika. Imajo pa zaradi tega vsa jedra enako hitrost....

11 komentarjev

Znane cene Intelovih štirijedrnikov

DigiTimes - Kot je znano bo Intel svoj prvi štirijedrni procesor namenjen namiznim računalnikom, Core 2 Extreme QX6700 predstavil prihodnji mesec. Po poročanju DigiTimes-a naj bi cena omenjenega štirijedrnika znašala 999 ameriških dolarjev. Za Core 2 Quad Q6600, ki bo luč sveta zagledal januarja prihodnje leto bo potrebno odšteti 851 ameriških dolarjev. DigiTimes dodaja, da naj bi se cene omenenih štirijedrnikov znižale v tretjem četrtletju prihodnjega leta, ko bo Intel predstavil novo generacijo štirijedrnikov.

Več na DigiTimes-u.

18 komentarjev

Namesto prevzema partnerstvo

DigiTimes - Iz Intelovega prevzema nVidie, o katerem smo poročali ne bo nič, bosta pa zato podjetji sklenili strateško partnerstvo. Intel, ki si lasti osem do deset odstotkov nVidiinih delnic želi s tem okrepiti svoj položaj na trgu grafičnih kartic, nVidia pa naj bi po sklenitvi partnerstva znižala delež izdelanih veznih naborov za AMD-jeve procesorje. Kot je znano je AMD nedavno prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI, kar je eden izmed vzrokov za zbliževanje Intela in nVidie.

Več na DigiTimes-u.

13 komentarjev

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

AMD novičke

Roadmap AMDjevih procesorjev

DigiTimes - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč, naj bi AMD svoje nove procesorje z oznako K8L za novo podnožje AM3, ki naj bi bilo kompatibilno z AM2, predstavil šele leta 2008, prav takrat naj bi bila predstavljena Intelova nova generacija procesorjev z oznako Core Micro. Namesto na razvoj omenjenih procesorjev, naj bi se AMD osredotočil na izdelavo sedanjih AM2 procesorjev s 65 nanometri. Tako naj bi v prvem četrtletju naslednjega leta predstavili 65 nanometrske Athlone 64 3800+, 4200+ in 4600+. Ostale prihajajoče procesorje si oglejte na strani Daily Tech oziroma na spodnji sliki:



V tretjem četrtletju prihajajočega leta se bodo s slovesom procesorjev Athlon 64 za s939 podnožje pojavili prvi dvojedrni procesorji v razredu...

10 komentarjev

Virtualization Technology v Pentiumih 4

The Register - The Register poroča, da Intel namerava v zadnji četrtini letošnjega leta posodobiti svoja najhitreje utripajoča procesorja, Pentiuma 4 660 in 670, z novo tehnologijo imenovano Virtualization Tehnology.

Tehnologija, ki je bila do sedaj uporabljana predvsem v velikih superračunalnikih, nam omogoča natančno razdeljevanje procesorskega časa in tako lahko na enem samem procesorju poganjamo več, lahko tudi različnih, operacijskih sistemov. Da pravilno ste slišali. Vaš procesor boste lahko podobno kot trdi disk v vašem računalniku razdelili na več razdelkov in potem vsakemu razdelku namenili svojo vlogo.

Uporabnost nove tehnologije je velika. Domači uporabniki boste lahko spremenili svoj računalnik v dva, potrebno bo dodati samo še en komplet vhodno izhodnih naprav. In tako bo lahko vaša mama mirno pregledala svojo elektronsko pošto med tem, ko boste vi gledali film ali igrali najnovejšo igro. V pisarniških okoljih lahko en tak računalnik nadomesti dva. Prav tako v serverskih vodah...

15 komentarjev