»

OneSwarm, varni bittorrent odjemalec za študente

V zasebnem načinu bo OneSwarm do datotek dostopal čez omrežje prijateljev - posrednikov. Downloader nima informacije, kdo so viri datoteke, slednji pa isto ne vedo, kdo je končni prejemnik. S tem se ustvari mreža skritih posrednikov v stilu TOR-a.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Doktorska študenta Tomas Isdal in Michael Piatek z Univerze v Washingtonu sta predstavila zanimiv bittorrent odjemalec po imenu OneSwarm, ki omogoča hitre p2p prenose z visoko stopnjo anonimizacije in varovanja zasebnosti.

Po zagonu rabi uporabnik najprej vzpostaviti mrežo prijateljev, kar stori z uvozom svojega Google Talk imenika ali skeniranjem lokalnega omrežja. Takoj zatem dobi dostop do distribuiranega seznama datotek, ki jih ponujajo njegovi prijatelji, prijatelji prijateljev in tako naprej. Ko zaprosi za prenos določene...

16 komentarjev

Hekerji vdrli v podjetje, ki izvršuje nadzor po francoskem zakonu HADOPI

Na seznamu datotek so vidne številne python skripte

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Torrentfreak poroča o zanimivih najdbah na strežniku francoskega podjetja Trident Media Guard (TMG), ki v imenu založnikov izjava nadzor nad p2p prometom po zakonu HADOPI. Podrobnosti vdora še niso znane, je pa francoski varnostni raziskovalec Olivier Laurell (aka Bluetouff) povedal, da so se hekerji "bolj ko ne sprehodili skozi odprta vhodna vrata strežnika". Na njem so našli številne skripte in namenske p2p programe za nadziranje p2p omrežij, ip naslove internih strežnikov ter pripadajoča uporabniška imena in gesla. To bi potencialno lahko (oz. morda je že) vodilo v širši vdor v celotno infrastrukturo podjetja.

Raziskovalci so že začeli pregledovati izvorno kodo pridobljenih programov in našli marsikaj zanimivega. Smatralo se je, da se TMG zgolj...

14 komentarjev

Določanje fizične lokacije IP-naslovov na 700 metrov

New Scientist - Kitajski raziskovalci poročajo o novi možnosti določanja lokacije internetnega priključka na podlagi IP-številke, ki v povprečju omogoča določitev lokacije na okoli 700 metrov. Vzemivši v obzir, da se trenutno uporabljene metode za geolokacijo ustavijo pri nekaj deset kilometrih, je natančnost nove metode osupljiva. Predstavili so jo na konferenci v Bostonu.

Raziskovalci z Univerze za elektronske znanosti in tehnologije v Čengduju na Kitajskem ter Severozahodne univerze v Evanstonu v zvezni državi Illinois so za ta podvig uporabili znane lokacije večjih uporabnikov, kot so univerze in podjetja. Te imajo mnogokrat svoje spletne strani na strežnikih fizično v svojih prostorih, katerih točen...

15 komentarjev

Microsoft RickRollal pirate

Naslov za reševanje težav z BitTorrentom

vir: Slashdot
Slashdot - Na lanskoletni konferenci Tech·Ed v Avstraliji je Microsoft RickRollal nekatere uporabnike brezplačnega konferenčnega WiFi omrežja. Težava je bila, da so prvič od leta 2004, ko so pripravili prvo takšno konferenco, izkusili težave z delovanjem interneta pri nekaterih uporabnikih. Po podrobnejših pregledih omrežja so ugotovili, da je le majhen delež uporabnikov odgovoren za veliko večino prometa na 100 do 150 megabitni povezavi v svet, po dodatnih pregledih...

32 komentarjev

RIAA zmagala proti Usenet.com

CNet - Zadnja žrtev ameriške organizacija RIAA v boju proti nelegalnim razpečevalcem avtorsko zaščitenih vsebin je postala spletna stran Usenet.com. Ta teden je namreč ameriško sodišče razsodilo v prid stanovske organizacije glasbenikov, je ta zapisala na svojih straneh. Usenet.com je spletna stran, ki uporabnikom omogoča medsebojno izmenjavo datotek, seveda tudi glasbenih, za mesečno pristojbino 19 dolarjev. Za razliko od omrežij P2P pa je tu prenašanje omejeno na en sam strežnik.

V sodbi je sodišče zapisalo, da je spletna stran kriva za kršitve avtorskih pravic in da ne more zaprositi za zaščito kot v primeru Sony Betamax. Dodajajo, da podjetje ne more biti soodgovorno za kršitve avtorskih pravic, če za njihovo napravo obstajajo pomembni načini uporabe, ki ne kršijo avtorskih pravic (primer Sony). Pri Sonyju se s prodajo odnos podjetja do kupca prekine (razen za garancijo), medtem ko odnos z uporabniki strani Usenet.com traja ves čas uporabe.

10 komentarjev

RIAA bo nehala tožiti posameznike

Prodaja glasbenih albumov

vir: The Wall Street Journal
CNet - The Wall Street Journal poroča, da bo ameriška RIAA, ki po lastnih besedah zastopa avtorje devetih desetin vse ustvarjene glasbe v ZDA, večinoma prenehala tožiti posameznike zaradi nelegalnega deljenja glasbenih datotek po spletu. Od leta 2003 so odprli približno 35.000 sodnih primerov proti uporabnikom, ki pa niso prinesli bistvenega izboljšanja položaja. Dobro jim je uspelo le poslabšati svojo...

21 komentarjev

RIAA in MPAA bi radi aretirali vaš tiskalnik

Slo-Tech - Na Univerzi v Washington-u so Tadayoshi Kohno, Michael Piatek in Arvind Krishnamurthy izvedli zanimivo raziskavo o kvaliteti "protipiratskih obvestil", ki jih domnevnim uporabnikom ilegalnih P2P omrežij pošiljajo predstavniki založniške industrije.

V raziskavi so ugotovili da organizacije, ki pošiljajo DMCA obvestila (t.i. takedown notice, ki jih pošiljajo na podlagi zakona Digital Millenium Copyright Act) zelo verjetno...

23 komentarjev

Predlog zakona Intellectual Property Protection Act

News.com - Lanskega maja smo poročali, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu, v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic. Novica je bila podlaga za špekulacije, da se nam morda obeta ostrejša protipiratska zakonodaja na področju piratstva.

Podobnega mnenja je bil v svojem govoru novembra lani tudi ameriški vrhovni Alberto Gonzales, ki je izjavil, da so dohodki iz nelegalnih dejavnosti skoraj zagotovo namenjeni za financiranje terorističnih aktivnosti.

Te dni pa se je zgodil naslednji korak. Ameriški kongresnik Lamar Smith je namreč predlagal Intellectual Property Protection Act. Predlog zakona predlaga razširitev načinov omejevanja programske opreme za zaobid avtorsko pravne zaščite. Dosedanji Digital Millnium Coypright Act prepoveduje distribucijo in trgovanje s programsko ali strojno opremo, ki se lahko uporabi za zaobid avtorsko pravne zaščite....

24 komentarjev

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih...

46 komentarjev

Tor 0.0.9.1. - orodje za zagotavljanje anonimnosti na internetu

Slashdot - Uporabniki interneta lahko svojo zasebnost zaščitimo z šifriranjem, vendar pa šifriranje ne pomaga pri analizi prometa, ko napadalec ne spremlja vsebine komunikacij, pač pa kdaj in iz katere na katero točko v internetu poteka komunikacija. Analiza prometnih podatkov tako postaja resen problem, kar so občutili tudi nekateri uporabniki v Sloveniji, katerih identiteta je bila odkrita na podlagi njihovih IP številk. Kako se zaščititi proti temu?

Ena možnost je uporaba anonimnih proxyev (tim. zastopniških programov), vendar se uporabniki proxyev soočajo z več problemi. Anonimni proxyi pogosto ne delujejo, ali pa delujejo zelo počasi, menjanje proxyev je zamudno, včasih pa se lahko celo izkaže, da anonimni proxyi niso popolnoma...

41 komentarjev

P2P ogroža zasebnost

Slashdot - P2P programi niso namenjeni samo razpečevanju nelegalnih kopij multimedijskih vsebin, pač pa tudi deljenju povsem legalnih domačih in osebnih datotek. Vendar malce previdnosti ne bo odveč. Nekateri namreč vede ali nevede omogočijo deljenje vseh svojih slik ali dokumentov, misleč, da bodo le-ti dostopni samo njihovim znancem.

Da pa temu ni tako dokazuje spletna stran SeeWhatYouShare.com. Avtor je malce pobrskal po P2P omrežjih in našel datoteke, katerih vsebina je vsaj - občutljiva.

Tako boste z malo sreče našli razpredelnico z imeni, naslovi in telefonskimi številkami marincev, podrobnosti o kakšni vojaški operaciji v Iraku v DOC datoteki (npr. "MILITARY OPERATIONS OTHER THAN WAR.doc" ali "support operations phase 1.doc"), fotografije iz Iraka, ali pa iz domače spalnice. Da pa se ne bi bilo treba preveč truditi z iskanjem, je nekdo postavil tudi spletno stran Found Photos, kjer si lahko ogledate nekaj (no, kar precej) najbolj sočnih primerkov domačih fotografij.

Na P2P...

13 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev

Catherine Zeta-Jones: ZlaGolazen na spletu

Vnunet - Po spletu se je znova bolj živahno začel sprehajati virus "Igloo": trojanski konj, ki svojemu avtorju preko irca sporoča lokacijo in mu omogoča oddaljen nadzor.

Dasiravno je že star znanec protivirusnega programja, tokrat gostiteljem obljublja slike igralke Catherine Zeta-Jones. Slednjih kakopak ne boste dobili, boste pa postali dovzetni za napad iz interneta (potencialni člen v ddos mreži?). Virus kroži predvsem po omrežju Windows Messengerja, ircu in p2p omrežjih.

Obstaja statistika, koliko okuženih računalnikov ima predvsem moške in koliko ženske uporabnike? [>:D]

6 komentarjev