»

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

sRGB (notranji) ter ProPhoto RGB (zunanji) barvna prostora

Slo-Tech - Naš kolega Dušan Smolnikar je za vas pripravil nov članek, ki nosi naslov Barvno upravljanje na spletu. V njem je dobro poznano problematiko ujemanja barv na različnih medijih, ki jo dobro poznajo tiskarji, razdelal za področje spleta. Po kratkem uvodu zgodovinske predstavitve barv na zaslonih se avtor posveti aktualnim problemom, teoriji za njimi in rešitvam pri doseganju verne reprodukcije barv na različnih zaslonih, ki so ali pa tudi niso primerno kalibrirani.

15 komentarjev

Novosti v Vista jedru - 3. del

Microsoft - Mark Russinovich, avtor več znanih orodij za administracijo sistema Windows pod imenom Sysinternals, je kot obljubljeno v reviji TechNet Magazine objavil še tretji članek in zadnji članek o novostih v jedru Windows Viste. V prvem in drugem članku je opisal novosti v zvezi s procesi, I/O, upravljanjem pomnilnika, zagonom in zaustavitvijo ter upravljanjem z energijo, v tretjem delu pa se je posvetil prav tako pomembnima temama, zanesljivosti in varnosti.

Na kratko:

Prva novost je Kernel Transaction Manager, ki razvijalcem programske opreme za Visto omogoča preprosto uporabo transakcij za spremembe v datotečnem sistemu in registru. Aplikacija, ki želi opraviti več hkratnih sprememb v sistemu, lahko tako šele po vseh uspešnih operacijah potrdi spremembe (ang. commit), ki šele po tem postanejo vidne, v primeru napake (ali fizičnega izpada) pa se vse do tedaj opravljene spremembe prekličejo in sistem se povrne v prvotno stanje.

Izboljšano je tudi prestrezanje napak. Vista sedaj ob...

35 komentarjev

Nov članek: Test mišk

Slo-Tech - Je že res, da jih večinoma ne maramo in da so enim ljubke, drugim se gabijo. Spet tretjim smrdijo, četrti pa pravijo, da imajo prijeten vonj. Gotovo jih ni pametno nenadzorovano puščati v stanovanju, a za računalnik jih vendarle potrebujumo. Vsaj navadni smrtniki. je spisal članek s primerjavo miši, na srečo ne tistih ogabnih in smrdečih, pač pa v-rokah-držečih. Prijetno branje vam želimo!

108 komentarjev

Članek - UMAX Yamada 6700

SLO Reactor - Na strani SLO Reactor smo za vse obiskovalce strani, spisali obsežen članek o DivX predvajalniku UMAX Yamada 6700. Yamado smo opremili z novo različico (v2) neuradnega firmware-a P.Y.P.S.-a, ter preverjali kako se stvar obnese z DivXTestCD-jem, predvajanjem SUB in SRT podnapisov na raznih različicah DivX kodekov kot tudi na XviD-u z različnimi števili slik na sekundo ter različnim kodiranjem zvoka (MP3 VBR, MP3 CBR, AC3), ter prišli do presenetljivih zaključkov.

Če ste tudi vi v dvomih, kateri DivX predvajalnik za ceno pod 20 tisočakov si kupiti, vam članek definitivno priporočamo - nahaja se tukaj.

Želimo vam prijetno branje!

3 komentarji

Nov članek: Programski jezik C++

Slo-Tech - Po nekaj tednov dolgem zatišju zaradi poletno-počitniške mrzlice, smo dočakali nov članek. Marko Ravnjak je predstavil osnove programskega jezika C++. Predstavil je kratko zgodovino jezika, osnovne prijeme, uvod v delo s funkcijami in čisto preprost program, ki ga lahko poskusite napisati tudi sami. Če vam bo všeč, boste gotovo veseli tudi nadaljevanja članka, kjer bo Marko predstavil pogojne stavke, zanke, načine organizacije programske kode in še kaj. Prijetno branje!

6 komentarjev

Microsoft, NetWarez: Upiranje ni ekonomično.

The Register - Zanimiv esej je prišel izpod rok Microsoftovih uslužbencev: v njem namreč trdijo, da je boj proti izmenjevalnim omrežjem tipa Gnutella, kjer ni nekega centralnega strežnika oz. fizične lokacije, prej kot ne brezpredmetno.

No, to sicer vemo tudi sami -- precej bolj pa je zanimivo, da tovrstna izjava pride iz Microsofta (oz. njegovih uslužbencev). No, bolje bi bilo uporabiti izraz presenetljivo, saj izjav, ki bi se ukvarjale s to stranjo tematike, nismo ravno vajeni. Vemo, da so tovrstne stvari večinoma nelegalne (ne sama omrežja), ampak tovrstnega 'priznanja' kratkomalo nismo pričakovali.

Dejstvo je, da avtor tukaj predlaga, da se proti piratstvu bojujemo na ekonomski strani problematike. Bravo.

0 komentarjev

Še malo o Pentiumu 4

Digit Life - Zanje čase se govori samo še o tem procesorju: ali bo dober, ali bo slab, kakšne bodo specifikacije, pri kateri frekvenci bo izdan prvi iz serije itd... Na večino od teh vprašanj že vemo odgovor, manjkala je samo še stran z podrobno razloženo zgodovino vseh Intelovih procesorjev ter zelo podrobno primerjavo P4 s prejšnjimi serijami procesorjev. Tudi ta stran se je pojavila na Digit Lifeu. Tu so v dveh zelo obsežnih člankih predstavili in razložili vse, kar bi vas utegnilo zanimati. Seveda na čisto vsa vprašanja niso mogli odgovoriti, ker Intel ne bo izdal čisto vseh specifikacij do dvajsetega tega meseca. Članek je zelo poučen in zanimiv ter se, za razliko od veliko večih člankov na spletu, nanaša samo na dejstva iz dokumentacij ter se ne ozira na "trače". Članek si oglejte na tej strani.

0 komentarjev