»

Windows File Manager je nazaj

Microsoft - Do Raziskovalca, ki ga je prinesel prenovljeni uporabniški vmesnik v Windows 95, smo za brskanje po disku in urejanje datotek uporabljali File Manager. Nekaj različic je Microsoft še prilagal File Manager v Windows, potem pa je - tako smo menili - romal na smetišče zgodovine. Sedaj se vrača, in to v prosti obliki. Microsoft je izdal izvorno kodo, ki omogoča njegovo poganjanje celo na Windows 10.

Izvorna koda je na voljo na Githubu pod licenco MIT open source. Ponujajo dve verziji. Prva verzija (original_plus) je praktično identična originalni, le nekaj popravkov za delovanje na modernih sistemih ima, vključno s podporo za 64-bitne sisteme. Druga verzija (current master) je posodobljena z nekaj funckionalnostmi, ki so nam danes samoumevne. Ima na primer...

44 komentarjev

Nič popravkov za okužen Windows

Ars Technica - Ko je Microsoft februarja izdal varnostni popravek KB977165 za Windows XP, ki je izvedel nekaj popravkov v jedru, so po namestitvi mnogi uporabniki žalostno zrli v moder zaslon, ki je preprečil zagon Windows. Izkazalo se je, da so bili ti sistemi okuženi z rootkitom Alureon, s katerim se popravek ni najbolje razumel. Microsoft je tedaj poizkusil popravljati malomarnost uporabnikov in je izdal orodje, ki zazna rootkit in prepreči namestitev popravka, če ga najde. Aprila imajo v Redmondu podobne težave.

Tudi ta mesec je izšlo nekaj popravkov, ki imajo enake težave z rootkitom. Microsoft se je odločil, da ne bo reševal uporabnikov z zapacanimi sistemi, zato uporabniki z Alureonom ne bodo...

50 komentarjev

Beta SP2 za Visto naslednji teden

CNet - Microsoft je v svojem blogu potrdil, da bo beta različica drugega servisnega paketa popravkov za Windows Visto izšla prihodnji teden, poročajo na CNET. Med novimi dobrotami, ki jih bo SP2 prinesel, velja omeniti podporo za Blu-ray, Bluetooth 2.1, ICCD/CCID pametnim karticam in novo verzijo Windows Search 4.0.

Novost brez primere je tudi dejstvo, da bo spričo novega pristopa v servisiranju isti paket popravkov hkrati namenjen tako namizni Visti in kot strežniški inačici Server 2008. Paket ne bo komulativen, torej bo pred namestitvijo potrebno poskrbeti, da bo SP1 že na disku. Končno verzijo lahko pričakujemo prihodnje leto.

108 komentarjev

Tretji servisni paket bo še počakal

News.com - Microsoft je danes sporočil, da bo izid tretjega servisnega paketa popravkov za Windows XP še nekoliko počakal zaradi novoodkrite napake. Že pretekli teden je bila pripravljena zaključna verzija SP3, vendar pa so zadnji hip opazili težave z združljivostjo s programom Microsoft Dynamics Retail Management System. Ista napaka je prizadela tudi SP1 za Visto, ki pa ga je Mirosoft prek avtomatičnih posodobitev že izdal prejšnji teden. V Microsoftu so se napako odzvali tako, da bo Windows Update preveril, če na računalniku teče DRMS in v slednjem primeru preprečil namestitev SP3. Popravek je bojda že spisan in bo objavljen kmalu. Klik!

27 komentarjev

Servisni paket popravkov za Visto

Microsoft - Slabih štirinajst mesecev po izidu Windows Viste je v torek izšel prvi servisni paket popravkov, ki smo ga že nestrpno pričakovali. Pričakovanja so bila velika, saj podjetja na nove operacijske sisteme običajno prehajajo šele po izidu servisnih paketov, pa tudi mnogo domačih in profesionalnih uporabnikov je upalo, da bo Microsoft odpravil malenkosti, ki so kazile novi sistem ob izidu.

Obsežen seznam popravkov je že na voljo, poleg tega pa prinaša tudi nekaj novih funkcionalnosti, med katerimi velja omeniti exFat, 802.11n, iPv6 za VPN-povezave, DirectX 10.1. Za zdaj so na voljo le angleška, nemška, francoska, španska in japonska različica, kmalu pa pričakujemo še druge. Vse o novem Service Packu si lahko preberete na Microsoftovi strani, od koder si ga lahko tudi brezplačno prenesete, tako za 32- kot 64-bitno rešitev.

63 komentarjev

Nov "gizmo", ki kani nadomestiti miško

vir: CNet
CNet - Res je. In točno ta gizmo naj bi bil na prodajalnih policah že letos v času Božiča, za ceno 299$.



Gre namreč za napravico, ki jo na glavo nataknemo kot čelado, le ta pa nam preko posebnih tipal oziroma senzorjev potem "prebira" naša možganska valovanja. Samo programje pa je zasnovano tako, da le ta valovanja pretvori v prave ukaze, ki se kažejo na zaslonu (npr.: manipulacija z objekti na zaslonu).







Podjetje Emotiv, ki razvija to napravico prihaja iz San Francisca, za Božička pa v paketu poleg t.i. brain control interface-a obljubljajo tudi priloženo igrico.



Več si lahko preberete na cnet

34 komentarjev

Service Pack 2 za Windows XP bo zamudil

več strani -

Microsoft je včeraj obvestil medije, da drugega servisnega paketa popravkov za Windows XP, ki bi moral iziti v prvi polovici letošnjega leta, ne bo vsaj še tri mesece. Neuradne informacije so, da naj bi servisni paket za izšel konec julija in ne junija, kakor je Microsoft prvotno načtoval. Izdali so že eno nekončno verzijo (release candidate), pred izidom uradne verzije pa bodo vsaj še eno.

Novi servisni paket bo prinesel veliko varnostnih popravkov in nekaj dodatnih funkcij, med katerimi velja omeniti možnost blokiranja reklam med brskanjem po internetu (pop-up blocker) in privzetno izključen servis Windows Messenger, kar smo doslej najbolj pogrešali. Neowin in News.com poročata.

13 komentarjev

V Windows XP so problemi s HT

več strani - Microsoft je včeraj uradno priznal, da ima Windows XP kljub dolgemu dogovarjanju in sodelovanju z Intelom težave pri podpori HyperThreading tehnologije. Napaka se pojavlja zgolj v nekaterih primerih, kadar uporabniki na Windows XP namestijo prvi servisni paket popravkov. Napaka ni kritičnega pomena za varnost, je pa neprijetna, zato Microsoft težavo že preiskuje. Do objave končnega popravka lahko vsi uporabniki, ki jih ta napaka prizadela, dobijo neuraden popravek, ki še ni na voljo za prosti prenos z interneta. Klik, klik!

13 komentarjev