»

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Šifriranje domačih imenikov v Ubuntu

vir: Ubuntu
Ubuntu - Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim...

33 komentarjev

Cooliris prihaja na Linux

Slo-Tech - Cooliris je priljubljen vtičnik za Safari, Firefox in Internet Explorer, ki omogoča 3D-pregledovanje slik in video posnetkov. Doslej je bil na voljo le za platforme Windows, Mac OS X in iPhone, z novo izšlo verzijo 1.10 pa se bo znašel tudi na Firefoxu 3 pod Linuxom.

Poleg podpore za novo okolje, ki zahteva novo verzijo Linuxa (recimo distribucije Ubuntu 8.04, Fedora 10, OpenSuse 11), grafiko s strojnim pospeševanjem, Flash 10 ali več in Firefox 3, je nova inačica prinesla še nekaj novosti. Omeniti velja možnost pregleda slikovnih datotek, ki so na lokalnih diskih, s čimer se briše meja med spletnim in lokalnim. Za prihodnje verzije načrtujejo še podporo lokalnim video posnetkom. Dodali...

7 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

Izšel je Ubuntu 8.10 - Intrepid Ibex

Ubuntu - V četrtek je Canonical izdal pričakovano novo različico distribucije Ubuntu. Tokrat je ta izšla pod imenom Intrepid Ibex (neustrašni kozorog) in, jasno, pod številko 8.10. Mogoč je dolpoteg neposredno z njihovih strežnikov ali preko bit torrenta.

Novosti vključujejo podporo mobilnim omrežjem tretje generacije, nov sistem za skupno uporabo računalnika, vmesnik za kreacijo zagonskega-USB ključa in po uporabnikih ločeno enkripcijo direktorijev. Nekateri neučakanci pa so zlasti veseli uvedbe zavihkov v upravljalnik z datotekami nautilus, na katero smo čakali kar precej časa.

Poleg klasičnega Ubuntuja za namizne računalnike so hkrati posodobili še tri alternative (XUbuntu, Kubunu, Ubuntu Studio) ter 'mobilno' izdajo za netbooke in strežniško različico. Prav tako še vedno podpirajo namestitev v okolju Windows z Wubijem, alternativno tekstovno namestitev, če pa vas daje ozko grlo v internet, vam ga celo pošljejo preko klasičnega poštnega sistema.

Canonical bo kozoroga podpiral leto in...

65 komentarjev

Java bo letos postala odprtokodna

Slashdot - Kot poročajo pri ZDNet, je Simon Phipps, direktor za odprto kodo pri Sun Microsystems napovedal, da bo v naslednjih mesecih SUN Javo objavil pod GPL licenco.

Načrti za izdajo Jave pod GPL sicer obstajajo že od leta 2006, vendar se je zapletlo pri nekaterih podjetjih, ki svojih delov kode niso želela izdati pod odprto licenco. Sun se je tako s podjetjem, ki je imelo v lasti knjižnice za rastrsko in 2D grafiko izpogajal, da bo podjetje dovolilo izdajo svoje kode pod GPL licenco, pogovori s podjetjem, ki ima v lasti kodo za delo z zvokom pa so padli v vodo, zato bo Sun ta del kode napisal na novo.

Korak k odprtju Jave pa je pred kratkim naredilo tudi podjetje RedHat, ki je pod GPL licenco izdalo OpenJDK. OpenJDK je že postal standardni del distribucij Fedora 9 in Ubuntu 8.04.

Kaj sploh še ostane "velikim"?

25 komentarjev

Izšel je Ubuntu 8.04

Ubuntu - V skladu s sedaj že ustaljenim urnikom je izšla nova izdaja Ubuntu Linuxa, o katerem se krešejo mnenja tudi na Slo-Techu. Gre za različico LTS, kar pomeni, da so se avtorji še posebej potrudili pri stabilnosti in bodo še dlje ponujali podporo (3 leta za namizno in 5 za strežniško verzijo).

Za tiste, ki Ubuntuja ne poznate, lahko povemo, da ga razvijajo s pomočjo odprtokodne skupnosti, kar pomeni, da ga lahko brezplačno prenesete in namestite na svoj osebni računalnik ali pa namestitvene zgoščenke naročite kar po pošti (pošljejo vam jo brezplačno).

Tokratna izdaja vključuje pisarniški paket OpenOffice, odjemalca elektronske pošte Evolution, internetni brskalnik Mozilla Firefox 3 beta 5, zmogljiv program za obdelavo zvoka Pulse Audio, grafično orodje za urejanje slik Gimp, program za ustvarjanje CD-jev in DVD-jev Brasero, bittorrent odjemalca Transmission, kopico iger in pripomočkov ter vse ostalo, kar soliden operacijski sistem mora zagotavljati.

Nameščanje je po novem olajšano s...

145 komentarjev

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah

vir: ZDNet
ZDNet -

Ubuntu je bil do zdaj v švicarskih šolah na 9000 računalnikih nameščen v dvo-zagonskem načinu poleg Windowsov. Oblasti so se pred kratkim odločile, da bodo do septembra na vseh računalnikih namestile zgolj Ubuntu in odprtokodno programsko opremo ter prenehale uporabljati lastniške programe.
Poleg denarnega prihranka naj bi imel prehod na linux tudi druge pozitivne učinke na izobraževanje. Med drugim v večji meri zagotavlja enake možnosti, saj imajo vsi učenci programsko opremo, ki jim je enako dostopna, hkrati pa otrok ne navajajo na določenega lastniškega proizvajalca programske opreme.
V Makedoniji so naredili mnogo večji korak v smeri odprtokodnega računalniškega opismenjevanja. Lansko leto so začeli

186 komentarjev

Prihaja Ubuntu 8.04

vir: Ubuntu
Ubuntu - Čez dober mesec dni bo izšla nova različica Linux operacijskega sistema Ubuntu 8.04. Za vse, ki ne morete počakati in bi morda želeli sodelovati pri preizkušanju, je že na voljo Ubuntu Hardy 8.04 beta z namizjem GNOME 2.22. in sredico 2.6.24. Priložena sta tudi brskalnik Firefox 3 beta 4 ter program PulseAudio.
Prehod iz operacijskega sistema Windows je olajšan z aplikacijo Wubi, ki omogoča namestitev ali odstranjevanje Ubuntuja na enak način, kot poteka namestitev običajnih Windows programov. Za namestitev ni potrebno določiti posebne particije in spreminjati obstoječega bootloaderja.



Obljubljajo, da nova različica uporabniku omogoča preizkušanje Ubuntuja na enak način,...

157 komentarjev

Forum

Slo-Tech - Vsi, ki vam je vojna Intel:AMD še vedno zelo zabavna ter aktualna, hitro kliknite semle ter preberite brez dvoma najzanimivejšo temo danes, kjer se krešejo mnenja o tem, ali je AMD res postal le marketinško-papirnato podjetje. Se Intelu nasmiha preobrat? Bodo Hammerji za en Falus™? Sploh veste, da je prepad med najhitrejšim dobavljivim AMDjevim Athlonom XP ter Pentiumom 4 že kar en cel gigaherc? Klik!

4 komentarji

Nautilus 1.0.4

Linux Today - Kljub temu, da je Eazel zaprl svoja vrata (beri bankrotiral), se upravljalnik datotek Nautilus razvija dalje. Izšla je Različica Nautilus 1.0.4, ki je v bistvu bolj bugfix in speedup release, tako da ne prinaša nekih novosti. Očitno je GPL res zagotovilo, da program ne bo umrl takoj, ko bo umrlo podjetje, ki ga izdeluje.
Skratka, Nautilus je ful fancy oh in sploh upravljalnik datotek za GNOME in še mnogo več. Z njim si lahko pomagajo tudi najbolj neuki uporabniki, ker so stvari res _enostavne_, originalni razvijalci so namreč delali tudi uporabniški vmesnik za legendarnega Maca. Za napredne uporabnike pa ponuja veliko malih detajlov, ki res lahko olajšajo delo, tako da se ga splača poskusit.

1 komentar