»

Tajvanci usposobili Nvidiin SLI na nepodprti plošči

Tweak Town - Zdrava pamet nam pravi, da za paralelno delovanje dveh grafičnih kartic potrebujemo dve grafični kartici in matično ploščo z dvema identičnima režama, kamor ju vtaknemo. Tehnologijo Nvidia imenuje SLI, ATI CrossFire, ni pa to nič posebej novega, saj smo SLI lahko občudovali že pred desetimi leti v časih Voodoojev 2. Žal Nvidia od proizvajalcev zahteva, da so plošče, na katerih naj SLI deluje, certificirane. Vezni nabor X58 je namreč Intelov, tako da tantieme od njegove uporabe prejema procesorski gigant; da bi tudi Nvidia pristavila lonček h koritu, so se spomnili certificiranja plošč kot SLI-združljive in zaračunavanja tega pildka.

Sedaj pa TweakTown poroča, da so zviti Tajvanci odkrili način, kako SLI omogočiti tudi na plošči brez uradnega blagoslova. Za žrtev so si izbrali Gigabytovo ploščo EX58-UD4 in nanj zapisali BIOS F6 plošče GIGABYTE UD4P, ki pa SLI tovarniško podpira. Orodje za nadgradnjo BIOS-a seveda postopka ne pusti izvesti, ker je prepisovanje BIOS z verzijo za...

13 komentarjev

BlackOps končno zagledal luč sveta

Foxconn BlackOps

Slo-Tech - Foxconn je končno predstavil matično ploščo BlackOps, ki temelji na Intelovem veznem naboru X48. Gre za matično ploščo za najbolj zagrizene navijalce saj poleg osemfaznega digitalnega napajalnega sklopa omogoča tudi štiri različne načine hlajenja veznega nabora. Le ta se namreč lahko hladi tako z zračnim oziroma vodnim hlajenjem kot s suhim ledom oziroma tekočim dušikom, kar omogoč posebna izvedba hladilnika veznega nabora. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji dobrega zvoka, saj za le-tega skrbi na Realtekovem osemkanalnem ALC885 čipu temelječa zvočna kartica, ki so jo pri Foxconnu poimenovali SONAR.

Poleg vsega prej naštetega omogoča omenjena matična plošča tudi hkratno uporabo dveh oziroma več AMD-jevih...

11 komentarjev

Intel Skulltrail tudi uradno

Intel D5400XS

Intel - Intel je na Gamers developers conference, ki se odvija te dni v San Franciscu ,tudi uradno predstavil platformo Skulltrail. Le-ta vključuje Intelovo matično ploščo D5400XS z dvema podnožjema, na katerem ležita dva procesorja Core 2 Extreme QX9775 s frekvenco 3,2 GHz. Matična plošča podpira do štiri grafične kartice, omogoča pa tako SLI kot CrossFire.

Cena posameznega procesorja znaša 1500 ameriških dolarjev, za matično ploščo pa je potrebno odšteti 650 ameriških dolarjev, z čimer znaša cena celotne platforme vrtoglavih 3650 ameriških dolarjev. Če temu prištejemo ceno FB-DIMM DDR2 pomnilnika, ki ga edinega podpira...

11 komentarjev

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Fudzilla - V zadnjem času imamo na razpolago celo kopico matičnih plošč, ki se bohotijo z dvema v PCI Express x16 režama, dodatnimi PCIe režami z nižjo prepustnostjo (x8, x4, x1) in z zelo skromnim številom starih PCI vmesnikov (običajno le 2). Če želimo poleg sodobne grafične kartice (ali dveh), ki s svojim hladilnikom običajno zasede tudi sosednjo režo, namestiti še npr. dodatno mrežno kartico, TV kartico, zvočno kartico ipd., pri večini matičnih plošč naletimo na nepremostljiv problem. Če ste eden izmed tistih, ki si želijo svojo mašino do vrha naphati s PCI karticami, se boste razveselili nove Gigabytove matične plošče GA-P35-S3G s 5 PCI režami.



Sicer pa je GA-P35-S3G čisto običajna matična plošča za...

43 komentarjev

X48 izide novembra

X-Bit Labs - Kljub temu, da ravno v teh dneh prebiramo še sveže teste Intelovega veznega nabora X38, ki je namenjen najzahtevnejšim uporabnikom, bo Intel 4. novembra splavil novo vezje - X48. Sodeč po informacijah na Xbit labs, bo novo vezje podpiralo 1600 MHz hitro sistemsko vodilo, PC3-10600 (DDR3 1333MHz) in PCI Express 2.0. Cena naj bi bila zelo zasoljena, za kos bodo hoteli 70 zelencev.

Intel ima zadnje čase težave z umeščanjem najzmogljivejših veznih naborov na trg. Ne da so ti nabori slabi, samo ponudba iz sredine trga (P35) je že zelo zmogljiva.

11 komentarjev

VIA: nič več veznih naborov za namizne računalnike?

OC Workbench - Na spletu so se pojavile govorice, da utegne VIA prenehati z izdelovanjem veznih naborov za namizne računalnike. Proizvajalec znanih veznih naborov, kot so KT266 , KT400A in K8T800 naj bi napovedane nove vezne nabore že umaknili iz svojega roadmap-a. Če se bodo govorice izkazale za resnične, bomo pri nakupu matičnih plošč lahko izbirali le še med AMD-jevimi, Intelovimi, nVidiinimi in SiS-ovimi veznimi nabori.

Izvorna novica na OC Workbench.

37 komentarjev

Asus P5K deluxe

X-Bit Labs - Na X-Bit labs so se spravili na Asusovo najnovejšo ploščo, ki seveda temelji na Intelovem veznem čipovju P35. Ugotovili so, da gre za zelo kvaliteten izdelek, plošča se je namreč izkazala tako s svojo dodatno opremo, kot z golo zmogljivostjo in navijalskimi funkcijami. Če nabavljate nov sistem, ne boste zgrešili z nakupom, sicer pa nadgradnja ni pretirano smiselna, saj se od prejšnje generacije razlikuje zgolj v nekaterih malenkostih (podpora za prihajajoče procesorje, ...).

Izvorni članek.

21 komentarjev

RD600 le na DFI matičnih ploščah?

Slo-Tech - Po informacijah na Daily Tech-u naj bi tajvanski proizvajalci matičnih plošč podlegli Intelovim pritiskom in bo tako le DFI izdelal matično ploščo s prihajajočim ATI-jevim veznim naborom RD600, od katerega obetajo veliko predvsem navijalci. Glavni razlog v Intelovem nasprotovanju omenjenemu veznemu naboru je verjetno nedavni AMD-jev prevzem ATI-ja. RD600 naj bi svojo uradno predstavitev doživel prihodnji mesec. Več o tem na Daily Tech-u.

Poleg tega naj bi DFI preklical izdelavo matične plošče temeljoče na nVidiinem veznem naboru nF590 Intel Edition C19. Razlog za to naj bi bil v slabih navijalskih zmožnostih omenjenega veznega nabora. Namesto le-tega naj bi DFI kupcem konec letošnjega leta matično ploščo z nVidiinim veznim naborom 590 SLI Intel Edition C55. Več o tem na PC Modding Malaysia.

3 komentarji