»

Evolucija - Velociraptor

Western Digital Velociraptor

vir: Storage Review
Storage Review - Skoraj šestnajst mesecev je že minilo, odkar je podjetje Western Digital predstavilo njihovega zadnjega Raptorja - trdi disk na vodilu SATA, kapacitete 150GB, v katerem so se plošče za razliko od običajnih diskov, vrtele s hitrostjo kar 10.000 vrtljajev na minuto. V tem času so ostali proizvajalci trdih diskov naredili precej napredka v sami hitrosti, predvsem pa v kapaciteti, s katero se Raptor ni mogel ravno pohvaliti.

21. aprila je zato Western Digital predstavil svoj nov trdi disk z zvenečim imenom Velociraptor. Hitrost vrtenja plošč ostaja pri 10.000 vrtljajih na minuto, so pa zato...

11 komentarjev

Hitachi razkril 500GB disk za prenosnike

PC World - Pri PCWorldu poročajo, da je Hitachi uradno razkril nove 2.5" diske v kapaciteti 500 GB. Na police bi se naj podali že februarja to leto in bodo nosili cenovno nalepko 400$.

Glavni razlog za tako nenadno povečanje kapacitete je dejstvo, da je inženirjem uspelo v disk stlačiti tri plošče namesto standardnih dveh. Zaradi tega je disk nekoliko debelejši (večina takih diskov je debela 9.5mm, ta bo 12.5mm), kar bi lahko povzročilo težave pri modelih prenosnikov, ki nimajo toliko prostora. Prav tako pri Hitachiju trdijo, da novi diski ne bodo imeli višje porabe od prejšnjih serij, tako da uporabnikom ne bo treba žrtvovati baterijskega časa za več prostora.

19 komentarjev

Tudi Seagate s terabajtnim diskom

TG Daily - Proizvajalec diskov Seagate se je pridružil Hitachiju in Samsungu v elitni konkurenci, ki proizvaja terabajtne trde diske. Glede na število plošč je njihov model 7200.11 ravno v sredini (Hitachijev izdelek piše podatke na pet plošč, Samsungov na tri), pravijo pa, da so po zmogljivosti in glasnosti na vrhu s hitrostjo prenosa, ki dosega kar 105 MB/s. Novi člani družine bodo na voljo v tretji četrtini leta.

Izvorna novica.

9 komentarjev

Seagate Savvio 15k

Techgage - Seagate, eno od vodilnih podjetij na področju izdelave trdih diskov, je v preteklem tednu napovedalo novega člana v svoji družini diskov, Savvio.

Ti trdi diski so v prvi vrsti namenjeni strežnikom, nov član družine z imenom Savvio 15k, pa postreže na vseh področjih z zelo impresivnimi podatki, vključno s tem da je narejen v velikosti 2,5 palca. Gre namreč za doslej najhitrejši trdi disk. Hitrost vrtenja plošč znaša 15.000 vrtljajev v minuti, dostopni čas pa znaša vsega 2,9 milisekunde. Po primerjavi naj bi bil do 10% hitrejši od 3,5" diskov s 15.000 vrtljaji in kar 35% hitrejši od diskov z 10.000 vrtljaji v minuti.



Zmanjšanje fizične velikosti diska se predvsem pozna na zmanjšanju porabe...

18 komentarjev

WD RaptorX

PC Stats - Proizvajalec trdih diskov Western Digital je nedavno predstavil novo pošast za najzahtevneše uporabnike, disk poimenovan Raptor 150GB. Ta je naslednik znane serije diskov Raptor, ki še zdaj spadajo med najhitrejše izdelke na SATA vodilu. Kot kaže, je novi model uspešen naslednik, sedaj pa so ga še malce predelali.

Da vam osvežim spomin - plošče diska Raptor 150 GB se vrtijo pri 10.000 obratih v minuti, za hitrejše delovanje skrbi 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas znaša 4,6 milisekunde, seveda podpira tudi NCQ, kapaciteta diska pa znaša 150 GB, kar je občutno zvišanje glede na predhodnika. Predelan model, poimenovan RaptorX, ima poleg specifikacij običajnega...

22 komentarjev

Namesto računalniške škatle rezina v omari?

Monitor - Pri Hewlett Packardu so začeli s postopki za izdelavo računalniških rezin. In kaj so računalniške rezine? Gre za poseben prostor v omari, ki jo danes že imajo računalniški centri in v kateri so ponavadi fizično locirani strežniki. Uporabnik bo tako imel na domači lokaciji le najbolj pomembne komponente (tipkovnico, miško, zaslon in enoto za povezavo). Rezine so nekaj posebnega tudi zato, ker ima vsak uporabnik v svoji rezini svoj trdi disk, procesor in pomnilnik.

HP razvija tudi učinkovite nadzorne in upravljalne mehanizme, da bo mogoče tovrstne računalnike enostavno nadgrajevati, vzdrževati in da bodo nekoriščena sistemska sredstva koristno uporabljena (neizkoriščeno moč našega procesorja bo lahko uporabil drug uporabnik, mi pa naprimer nezaseden prostor njegovega trdega diska). Končne izdelke napovedujejo za konec tega leta s čimer naj bi se stroški imetja osebnega računalnika bistveno zmanjšali a hkrati ohranili vse obstoječe prednosti njegove uporabe.

8 komentarjev

Test 11. hladilnikov

Accelenation - Kar precej dni je že minilo odkar je Slo-tech gostil povezavo do testa hladilnikov. In to precej vročih dni, ko se procesorji potijo še bolj kot ponavadi. Da pa se techiji ne boste dolgočasili, sem vam poiskal test enajstih hladilnikov. Kakšnih posebnih analiz testa ne bom delal, ker sem že kar pošteno utrujen. Če se zanimate za nakup hladilnika, potem test preberite, kupite (vašega) favorita, ga nataknite na procesor in uživajte v hrupu, ki vam ga bo stvarca povzročala .

0 komentarjev