»

Motorola LiMo zamenjala z Androidom

V družbi z ARMom, Huaweiem, Ericssonom in podobnimi

vir: engadget
engadget - Motorola je ena izmed ustanovnih članic LiMo Foundation, katere cilj je ustvariti od strojne opreme neodvisno distribucijo Linuxa za mobilne telefone. Verjeli ali ne, LiMo uporablja prek 40 naprav, ki so se očitno uspele dobro skriti pred javnostjo. Motorola se je kot del svoje preobrazbe odločila odstopiti iz položaja ustanovne članice in bo tako zgolj sodelujoča članica. Razlog za to se skriva v osredotočanju na Android, ki po Motorolinih besedah trenutno ponuja mnogo bolj celovit paket in boljšo uporabniško izkušnjo. Zanimivo je, da bi se tudi Android v teoriji lahko pridružil fundaciji LiMo, saj je slednja le osnova, na kateri je mogoče graditi svoj...

3 komentarji

Izšla razvojna različica LiveAndroida za PC-je

LiveAndroid

Slo-Tech - Na spletni strani code.google.com se je pojavila ISO slika operacijskega sistema LiveAndroid.


ISO sliko je mogoče zagnati v virtualnem stroju (npr. VirtualBox) oziroma zapeči na računalnik in iz CD-ja zagnati LiveAndroid operacijski sistem ter si ogledati kako bo izgledal Android na vašem mobilnem telefonu. Gre za razvojno različico (.02) Googlovega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki temelji na Linuxu.



Žal iz računalnika še ni mogoče klicati...

18 komentarjev

Prihaja Google Android

Slo-Tech - Kot poroča DELO, je mobilni operater T-Mobile včeraj napovedal skorajšnji prihod mobilnega telefona T-Mobile G1, na katerem bo tekel Google Android.

Gre za mobilni aparat Dream podjetja HTC na katerem bo tekel operacijski sistem Android, ki so ga razvili pri Googlu. Android temelji na Linuxu in je odprtokoden, telefon G1 pa podpira povezovanje v GSM, EDGE, 3G, Wi-Fi in Bluetooth omrežja, omogoča uporabo GPS, predvajanje različnih multimedijskih datotek (MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, PNG, GIF,...), vsebuje 3 Mpx vgrajeno kamero, zaslon občutljiv na dotik, tipkovnico.

Za razliko od ostalih telefonov je Android že v osnovi razvit tako, da omogoča kar najtesnejše povezovanje mobilnega telefona z Googlovimi storitvami kot na primer Gmail, Google Maps, YouTube, itd.

Včeraj so pri Googlu za razvijalce izdali tudi Google Android SDK 1.0, pri razvoju pa je sicer sodelovalo 30 partnerjev združenih v Open Handset Alliance (med drugim tudi HTC, Motorola, LG in Samsung) ter seveda

61 komentarjev

Adobe odpira FLV in SWF formata

Sodolujoča podjetja

vir: Slashdot
Slashdot - Adobe je danes objavil svojo namero za začetek projekta Open Screen, katerega vizija je da bi odstranili ovire, ki pestijo razvijalce pri razvoju aplikacij za različne platforme - torej za običajne operacijske sisteme, mobilne naprave in multimedijske centre - pri čemer nameravajo seveda koristiti prednosti obeh tehnoloških paradnih konjev Adobe-a - Flash Player in v prihodnjosti tudi AIR-a.



Ker bi seveda tako pogumne besede zlahka označili kot preprost marketinški trik, saj že Flash zaenkrat ni najbolje podprt na nekoliko bolj eksotičnih operacijskih sistemih, so se pri Adobe-u odločili da bodo odstranili licenčne omejitve SWF in FLV/F4V formatom ter objavili specifikacije tako za SWF kot tudi za FLV, v prihodnjosti pa nameravajo izdati API-je za naprave, objaviti še specifikacije za Flash Cast in AMF ter odstraniti licenčnine za Flash...

17 komentarjev

Facebook ponudil FindMe za mobilne telefone

Facebook - Facebook je predstavil storitev FindMe, ki omogoča, da tako imenovanim „prijateljem“ v vašem socialnem omrežju sporočate svoj položaj v realnem svetu. Storitev deluje na vseh GSM aparatih, ki imajo naložen operacijski sistem Windows Mobile 5 ali 6. Uporabniki imajo možnost, da okrožja svojih dejavnosti poimenujejo z lastnimi imeni: "Sem doma", "Na delovnem mestu", "Nakupujem v...", "Kiberpipa je zakon" ali pa "Sprehajam psa" in tako dalje - še vedno pa lahko položaj tudi zakrijete.



V primeru, da se ne zavedate elektronskih sledi, ki jih že tako ali tako nevede puščate v različnih podatkovnih bazah, pa lahko kraje, kjer se nahajate, opremite še z dodatnimi podatki, kot so poštne številke ali pa celo zemljevidi, s katerimi vas lahko prijatelji lažje najdejo v primeru, da bi se želeli tudi v resnici...

2 komentarja

Quake 3 na iPod Touchu

CrunchGear - V petek so Crunchgearovci objavili fotografije arkadne igrice Yeti3D na iPod Touchu. Pišejo, da je grafika ob preizkusu delovala presenetljivo dobro, hkrati pa so si zastavili vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost igric na mobilnih platformah, saj je Yeti3d nastala v "domači garaži".



Na presenečenje ni bilo treba čakati dolgo. Na YouTubeu je uporabnik MrManlyMan1 naslednji dan objavil posnetek, ki prikazuje igranje Quake 3 na iPod Touchu. Igralec se v igrici premika z gibi dlančnika, ki z vgrajenim merilcem pospeška zaznava željeno smer in potek gibanja, strelja pa z dotiki zaslona. Dogodek je luč sveta ugledal na blogu HermitWorks.

15 komentarjev

Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike

vir: ZDNet
ZDNet - Industrijski konzorcij LiMo bo na konferenci CTIA (1.-3. april) predstavil Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike: LiMo Platform Release 1. Različica naj bi precej zaostajala za ostalimi sistemi, kot so Symbian, Windows Mobile, BlackBerry in tistim na iPhoneu, a bo hkrati tekmovala z Googleovim Androidom, ki ga razvija Open Handset Alliance.

ZDNet piše, da je LiMo korak v pravo smer, saj naj bi razvijalci že dolgo čakali na Linux operacijski sistem z enotno sredico, ki ga bo lažje prilagajati lastnim razvojnim usmeritvam.
Linux operacijske sisteme za mobilne telefone razvijajo tudi druge organizacije in podjetja: LiPS Forum (standardi), Gnome Mobile, Moblin.org ter

29 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Francoski državni uradniki ne smejo več uporabljati BlackBerry naprav

Guardian - Kot poroča Guardian Unlimited, so francoski vladni varnostni strokovnjaki prepovedali porabo BlackBerry naprav v prostorih francoskih ministrstev in predsedniške palače.

Razlog? Strah pred zlorabo BlackBerry mobilnih naprav za prisluškovanje s strani ameriških tajnih služb. Kot poroča Le Monde, so v Franciji mnenja da se BlackBerry naprave povezujejo na ameriške in britanske strežnike, kjer lahko ameriška NSA izvaja prestrezanje.

In preko katerih povezav se v internet povezujejo slovenski BlackBerry uporabniki?

13 komentarjev

Mobilni telefon praznuje 30 let!

Mobilni telefon nekoč ...

vir: mobisux
mobisux - Uff, kam čas beži. 3. aprila je mobilni telefon praznoval 30 let obstoja. Davnega leta 1973 je namreč Martin Cooper opravil prvi klic po brezžičnem omrežju. Kot direktor podjetja ArrayComm je po brezžičnem telefonu komuniciral z radijskim novinarjem in hkrati hodil po ulicah New Yorka. Kot pa je sam povedal so ljudje kar "zijali", kako se lahko nekdo premika in hkrati telefonira. Bržčas niso bili vzhičeni samo nad skoraj kilogramskim aparatom, ampak predvsem nad tem, kako se lahko sprehaja in obenem telefonira.


Da je mobilna telefonija v 30. letih močno napredovala, ni potrebno posebej poudarjati, saj so današnji mobilci za več kot 10x lažji in imajo več funkcij, kot je imel prvi aparat tipk [:D]. Klik za izvirno novico!

6 komentarjev