»

Adobe izdal mobilno verzijo Kulerja

Barvno kolo - vir: Wired.com

vir: Wired News
Wired News - Kuler je spletna storitev podjetja Adobe, namenjena izbiranju barv. Pred kratkim so izdali tudi aplikacijo za mobilne telefone, zaenkrat zgolj za iOS platformo.
Barvne teme v aplikaciji lahko izbiramo na dva načina: z barvnim krogom ali s pomočjo kamere. Barvni krog je podoben tistemu na spletni strani, kjer s pomočjo majhnih krogcev, ki jih lahko poljubno premikamo po barvnem krogu, ustvarimo malo morje barvnih shem. Na voljo imamo več t.i. osnovnih pravil (komplementarne barve, monokromatske barve, analogne barve, triade itd.) s katerimi lahko ustvarimo večbarvne palete z uporabo izbrane barve kot izhodiščne točke. Omogočeno je tudi spreminjanje šestnajstiške vrednosti posamezne barve.



Prava zabava se šele začne z...

9 komentarjev

Izšla predbeta Windows 7

vir: PC Pro
Slashdot - Kljub temu da je trenutno Windows Vista najbolj razvpit Microsoftov operacijski sistem, pa zanimanje in špekulacije o nasledniku, za zdaj poimenovanem Windows 7, vztrajno naraščajo. Danes je Microsoft sklenil razveseliti najbolj neučakane in je izdal prvo vpogledno kolikor toliko delujočo predbeta verzijo, ki so si jo ogledali na PC Pro. Vse novosti seveda še niso vključene vanjo, omeniti pa velja izboljšan grafični vmesnik, podporo za multitouch (za kar potrebujete zaslon na dotik), nadgrajeno povezljivost, naprednejša orodja za skrbnike in še nekaj drugih bonbončkov. Microsoft za zdaj ni povedal, koliko različnih verzij bo izšlo, so pa namignili, da bodo poskrbeli tudi za segment računalnikov, ki se na njih trenutno spričo...

127 komentarjev

ICANN odločno zoper GoDaddy

Slashdot - Kot kaže, se je (nekdaj okoreli) mastodont ICANN vendarle zganil in začel vleči poteze tu in tam. To pot so obsodili stalno prakso priljubljenega registrarja domen GoDaddy, ki je vsako domeno po spremembi kontaktnih podatkov v bazi WHOIS zaklenil za razpolaganje za 60 dni. V praksi je to pomenilo, da so morali zakupniki, ki jim je ravno tedaj potekla veljavnost domene, to obvezno podaljšati pri taistem GoDaddyju - ali pa počakati dva meseca in trepetati, če jim jo bo speljal kdo drug. ICANN se je odločil, da bo nekoliko premislil in registrarje discipliniral, kar je za končne uporabnike seveda samo pozitivno. Klik!

1 komentar

Photoshop Express

Photoshop Express

vir: Slashdot
Slashdot - Ob približno enakem času lani smo poročali o napovedi izvršnega direktorja podjetja Adobe, da bodo v roku šestih mesecev izdali spletno (seveda precej okrnjeno) različico Photoshopa. Čeprav njegova napoved ni bila najbolj natančna, pa se je danes dejansko uresničila. Spletno verzijo, ki je v beta razvojni fazi, so poimenovali Photoshop Express. Kot napovedano, aplikacija vsebuje nabor najbolj osnovnih funkcij za obdelavo fotografij, na voljo imamo 2 GB prostora za shranjevanje svojih stvaritev, sam vmesnik pa je (po prvem vtisu) intuitiven in deluje precej gladko.



Izvorna novica na slashdotu in opis storitve na blog.wired.

16 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Program eDonkey dokončno umrl

Wired News - Nekaj dni po tem, ko sta sodno poravnavo sprejela Napster in RIAA se je za 30 milijonov dolarjev pogodilo tudi podjetje MetaMachine, ki je zakrivilo eDonkey, eDonkey 2000 in omrežje Overnet. Uradna stran je tako postala nedosegljiva, MetaMachine pa bi po navedbah NY Times tudi poskušal ustaviti delovanje omrežja, kar so gotovo izkusili dosedanji uporabniki. Da pa se ljubitelji dišečih cvetlic ne boste preveč ustrašili na prvi pogled šokantne novice, naj vas pomirimo -- osličkov bližnji sorodnik eMule naj bi še naprej deloval nemoteno.

Na novico nas je opozoril CaqKa.

28 komentarjev