»

Roboti postajajo uporabni v mikrokirurgiji

Technology Review - Na Nizozemskem so opravili prvi klinični preizkus robota v operativnih posegih z natančnostjo pod milimetrom. Rezultati so spodbudni, kar navdaja z upanjem, da se bodo takšni, tudi za izurjene kirurge zelo zahtevni posegi, lahko kmalu izvajali v širšem merilu.

Roboti so pri kirurških operacijah v omejeni rabi že več desetletij, a se doslej zaradi slabega razmerja med koristmi in ceno še niso posebej razširili. Najbolj množičen in razvpit med njimi je da Vinci, katerega tegobe so značilne za to področje. Poglavitna prednost tovrstnih sistemov naj bi bilo udobnejše delovno mesto za kirurga, saj mu zaradi telenadzora ni treba neposredno držati za instrumente. Toda študije v dveh desetletjih še niso uspele pokazati bistvenih koristi da Vincija za bolnike, kar ob ceni dveh milijonov dolarjev za posameznega robota ne navdaja z optimizmom. Zdaj se za stroje odpira novo področje: v operacijah z zahtevano natančnostjo desetink milimetra (da Vinci je natančen zgolj na milimeter), kar je...

3 komentarji

V Veliki Britaniji so z roboti prvič operirali oko in rezultati so fenomenalni

vir: NBC
NBC - V Veliki Britaniji so zdravniki prvič opravili operacije očesa z uporabo robotov in rezultati so bili fenomenalni. Vsaj tako rezultate vidijo zdravniki. Roboti so namreč iz vidika kakovosti opravljene operacije močno prekašali kirurge, ki robotov niso uporabljali. Novo tehnologijo so zdravniki že uspešno preskusili na šestih pacientih in v vseh primerih so odstranjevali membranske izrastke na roženici. Istočasno pa so zdravniki z uporabo stare metode operirali šest drugih pacientov in po koncu zdravljena vseh 12 ljudi so primerjali rezultate. Vsi, ki bili operirani s pomočjo robotov, so imeli manjše poškodbe zaradi operacije na roženici in manjše število krvavitev. Britanski zdravniki tako trdijo, da je robot kar...

16 komentarjev

Cyberdyne prihaja....

TG Daily - Švarci se še ni dodobra naveličal Terminatorja, že je Cyberdyne naredil svoj prvi brainwave controlled exoskeleton.

Kot je videti, so večkratni skoki v preteklost tako človeških kot kovinskih operativcev spremenili situacijo na terenu sedanjosti do neprepoznavnosti. Tako bodo ljudje dobili možnost početi Terminator™ vragolije še pred Sodnim Dnevom, za njim bodo pa stroji imeli resne probleme s folkom.

Dokaz več, da vsak genijalec pa le ne zakuha konec sveta. Profesorju Yoshiyuki Sankaiju bi se sicer znalo zgoditi, da bi z obrazom prebil betonsko steno ali kaj podobnega, a je vprašljivo, če bi to bistveno spremenilo prihodnost, saj imajo ostali tudi podobne, ne veliko slabše zadeve na mizi.

Preden dočakate naslednjo epizodo Sare...

65 komentarjev

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

Robot, ki ga kirurg upravlja z očmi

da Vinci

vir: Slashdot
Slashdot - Britanski razvijalci razvijajo medicinskega robota, ki se ga bo dalo upravljati z očmi. Ker so se podobni uporabniški vmesniki v takšni ali drugačni obliki že pojavili na nekaterih drugih znanstvenih področjih to samo po sebi morda ne bi bilo tako revolucionarno, a so razvijalci stopili še korak naprej pri razvoju - tako pri operacijah, ki vključujejo premikanje samih organov (na primer bitje srca) robot s pomočjo kirurgovih oči in opazovanja kam kirurg gleda izdela 3D model tkiva s pomočjo katerega lahko stabilizira sliko in kirurgu prikaže statično sliko, med tem pa se vsi instrumenti s katerimi robot opravlja samo operacijo premikajo skladno z organom.



Izboljšave so opravili na trenutno najbolj naprednem medicinskem robotu da Vinci,...

0 komentarjev

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Prva samostojna robotska operacija srca

Slo-Tech - V Milanu je bila opravljena prva samostojna robotska operacija, na 34 let staremu srčnemu bolniku. Operacija je bila kontrolirana iz Bostona, prvič pa se je zgodilo, da je bil robot zmožen sam, brez dodatne pomoči operatorja, dokončati operacijo. Carlo Pappone, avtor robota, je dejal da so prestopili nove meje in da bo mogoče v prihodnosti na tak način možno do sofisticiranega kirurškega znanja dostopati kjerkoli na svetu.

Robot naj bi šel v prodajo že konec meseca.

Vir: Ansa.

66 komentarjev

Samogradnja robotov

reddit - V turobnih nedeljah kot je ta, ni boljšega, kot se lotiti sestavljanje robota. Povprečen človek bi tako morda sestavil že tisočkrat videno želvo, ampak vi ste bralci Slotecha! Roboti so vam tako samoumevni, da samo kolovratenje naokoli nikakor ne bo potešilo vaše lakote.
Kaj pa porečete na roj avtonomnih samosetavljajočih robotv? Dodajte še možnost, replikacije in že lahko zavzamete galaksijo ali dve.

Vsem knjižnim moljem (in potencialni konkurenci Google Book) bo nedvomno prišel prav avtomatiziran čitalec knjig, ki je povrh vsega sestavljen iz Lego kock.


Veselo na delo!

8 komentarjev

Bežeči robot

Slo-Tech - V centru kjer s preizkušanjem 'najboljši preživi' poskušajo učiti robote, jim je en skoraj pobegnil. Ko so ga 15 minut pustili samega se je sam podal na pot ven in našli so ga na parkirišču, kjer bi ga skoraj povozil avto. Ime mu je bilo Gaak. Hmmm... Samo, da ne bo ustanovil kake revolucionarne fronte za osvoboditev robotov. :)

7 komentarjev