»

Flash prihodnost spleta?

Slavna Flasheva kocka

vir: TG Daily
TG Daily - Po obtožbah Stevea Jobsa, da je Flash nadvse luknjast ter da je prihodnost spleta HTML5, so se pri Adobeu ponovno odzvali s svojim mnenjem, ki seveda pravi, da je prihodnost spleta Flash. Svoje mnenje so podprli z impresivnimi številkami, da danes kar 85% najpopularnejših spletnih strani za vsaj del vsebine uporablja Flash, ki teče na kar 98% vseh svetovnih računalnikov. Glavni problem so seveda mobilni telefoni, ki ga še ne podpirajo in tako kljub svoji naprednosti ne dajo enake izkušnje pri brskanju, kot računalniki. A to se bo spremenilo z izidom Flasha 10.1, ki bo s pomočjo projekta Open Screen Project, pri katerem Adobeu pomaga 50 partnerjev, Flash prinesel na vse najpomembnejše pametne mobilne telefone, razen...

50 komentarjev

Adobe je jezen na Apple, Apple odgovarja?

Adobe krivi Apple

vir: HotHardware
HotHardware - Ena izmed najbolj očitnih pomanjkljivosti Applovega iPada je nedvomno pomanjkanje podpore Adobeovemu Flashu v brskalniku, ki je dandanes ključnega pomena, ne le za prikaz reklam, temveč tudi za ogled raznih videoposnetkov in nasploh vsebine spletnih strani. Že med iPadovo predstavitvijo je nekaj prisotnih med Jobsovim pregledovanjem strani The New York Times opazilo opozorilo, da Flash ni podprt (Adobe je izdelal posebno sličico v ta namen). Na iPhoneu in iPod Touchu je pomanjkanje Flasha še nekoliko razumljivo, saj so mobilni brskalniki z vgrajeno podporo precej redki. A izgovorov za nepodprt Flash na iPadu ni, saj je centralni procesor,...

114 komentarjev

Aplikacija za tolmačenje na telefonih iz Toshibe

ComputerWorld - Poročali smo že o aplikaciji za iPhone, ki jo je razvil profesor s Carnegie Mellon University in je namenjena simultanemu prevajanju iz angleščine v španščino in nazaj. Podobno reč razvijajo tudi Azijci, le da so se omejili na svoje jezike. Toshiba je namreč razvila nov sistem, ki se bo namestil na prenosne telefone in bo omogočal prepoznavanje glasov in prevajanje med angleščino, kitajščino in japonščino. Gre za okleščeno verzijo aplikacije, ki jo Toshiba že prodaja za PC-je na Japonskem in obvlada te iste jezike.

V teoriji je delovanje preprosto. Najprej telefon prepozna izgovorjene besede, jih razkosa na posamezne pomene, nato jih prevede bodisi s statistično bodisi z metodo na osnovi pravil in naposled sintetizira zvok prevedenega besedila. Statistična metoda deluje na osnovi verjetnosti in besednega reda, ki ju uporabi za konstrukcijo prevoda. Tak način aplikacija ubere za prevode angleško-kitajsko, kitajsko-angleško in kitajsko-japonske, medtem ko se ostale smeri in...

0 komentarjev

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev

Apple prijazno onemogoča

Slashdot - Iz Appla spet prihajajo novice o taktiki omejevanja uporabnikov iPhona. Telefon je pred kratkim dobil SDK, ki omogoča razvoj lastnih aplikacij, ki pa bodo na voljo le prek Applove spletne trgovine, kar pomeni, da si podjetje obeta popoln nadzor nad njimi. Uporabniki lahko torej na umetniško svobodo kar pozabijo, saj je znanih že nekaj nesramnih omejitev. VoIP aplikacije, ki bodo poskušale za telefoniranje uporabiti paketni prenos podatkov, ne bodo dovoljene. Prav tako ne ustrezata brskalnika Mozilla Firefox in Opera, probleme z Applovimi zahtevami pa ima celo nekaj programskih jezikov, kot...

42 komentarjev

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že...

9 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Novosti z MacWorlda

MacRumors.com - Pred nekaj urami se je končal tradicionalni vsakoletni govor Steva Jobsa, vodilnega moža Applea, v okviru katerega je vedno predstavljena obilica novosti iz že omenjenega podjetja. Letos je bila prireditev precej navdušujoča, da pa ne bom dolgovezil, bom kar začel z naštevanjem vsega novega.

Prva stvar, s katero je Stevo Službe navdušil množice, je bil Apple TV. Gizmo je bil predstavljen že na nekaj predhodnih prireditvah in je bil do sedaj poznan pod kodnim imenom iTV. Na videz spominja na Mac Mini, le da je pol tanjši (natančne dimenzije so 20x20x3 cm), opremljen pa je s 40 gigabajti trdega diska in Intelovim procesorjem. Na zadnji strani lahko najdemo HDMI in komponentni video izhod, optični in RCA audio...

136 komentarjev

5 svečk iPoda in novorojenček Apple MacBook Pro Core 2 Duo

Slo-Tech - Davnega 23. oktobra 2001 je na svet privekal prvi iPod, njegovo rojstvo je naznanil večno karizmatični Steve Jobs. Od takrat se je iz prvotne napravice razvilo kar nekaj različnih rodov, ki so dobesedno zavzeli svetovno tržišče MP3 predvajalnikov. Prebolel je tudi že kakšno otroško bolezen in pred dnevi celo okenski virus.



Tu je tudi nova zakrpa za...

6 komentarjev

Apple - iPodi serijsko z virusom in proti njem

Slo-Tech - Apple Computers, Inc. je ob zadnji splavitvi iPodov, vmesne, 5.5 generacije ušlo nekaj okuženih iPodov na tržišče. Pobegli virus RavMonE.exe grize le v Windows okolju, kar zveste jabolčnike ne bo preveč motilo. Vsega skupaj naj bi bilo le 1% izdelkov in tem je namenjena Appleova stran z navodili in povezavami, ki omogočijo odstranitev nebodigatreba zalege. Glavni krivec naj bi bil v osnovi veliki tekmec: Microsoft, ker okna očitno ne tesnijo dovolj dobro....

4 komentarji

Išče se: "Page not found"

ZDNet - Microsoft gre naprej . Že v IE 5.0 smo lahko iskalni niz vpisali neposredno v naslovno vrstico, pa se nam je odprla stran z najdenimi stranmi. No, sedaj se (bo) MSN Search odprl tudi takrat, ko uporabnik vpiše neobstoječ naslov - torej namesto onega "Page not found", bo IE za nas poiskal morebitne prave naslove ali karkoli pač že.

Po taki odločitvi bi pričakoval plaz opazk na račun MS-ja, kako zopet poskuša doseči monopol (tokrat na področju spletnih iskalnikov?), vendar, presenetljivo - na ZDNet-u, kjer so novico tudi objavili, to tehniko skoraj hvalijo! Da bo neukemu uporabniko interneta olajšala 'prve korake v svetovnem spletu'. Konec koncev, tudi izdelovalci konkurenčnih brskalnikov so oz. bi lahko to vključili v svoje izdelke. Temu pač ne morem oporekati... Kaj pa o tem mislijo naši bralci?

16 komentarjev