»

Sandisk, Sony in Nikon predlagajo hitrejše, večje pomnilniške kartice

engadget - Najprej poravnajmo dolg za nazaj: pred približno dvema tednoma je CompactFlash Association (CFA) objavila specifikacije novega standarda CF 6.0 in nov logotip ob 15. obletnici obstoja. Novi standard ohranja združljivost s predhodniki, prinaša pa novosti ukaza Sanitize (popolno brisanje in povrnitev kartice v tovarniško sveže stanje), Trim (sprotno fizično brisanje logično izbrisanih podatkov za hitrejši zapis novih podatkov) in funkcijo Operating Temperature Range (kartica bo sama sporočilo temperaturno območje, v katerem lahko deluje) ter podporo prenosu podatkov s hitrostjo Ultra DMA Mode 7, to je 167 MB/s.

Proizvajalci pomnilniških kartic Sandisk, Sony in Nikon pa že gledajo v prihodnost. Ozko grlo trenutnih specifikacij je namreč podpora...

7 komentarjev

SDXC prihaja v prenosnike, Centrino odhaja

bit-tech.net - Podpora standardu SDXC, ki bo standard SDHC nadgradil z višjimi hitrostmi prenosa podatkov (namesto do 60 kar do 300 MB/s) ter večjimi kapacitetami pomnilniških kartic (SDHC je omejen na 32 GB, SDXC pa na 2 TB), je bila do sedaj relativno redka. To naj bi se spremenilo že v začetku leta 2010, ko bodo na tržišče prišli prvi prenosniki, v katerih se bodo nahajali popolnoma novi Intelovi procesorji Arrandale.

Skupaj z novo platformo naj bi, zaenkrat vsaj HP, Dell in Lenovo, v prenosnikih uporabniki dobili še podporo standardu SDXC, kot razlog za zamudo pa se omenja prav višje hitrosti prenosa podatkov. S svojimi 300 MB/s so kartice daleč nad zmogljivostmi vodila USB 2.0, ki se je uporabljalo za povezovanje vgrajenega čitalnika kartic s sistemom. Dodatne zaloge hitrosti naj bi proizvajalci tako dobili pri vodilu PCI Express, prek katerega naj bi se povezoval čitalec, le-to pa, kot je znano, omogoča precej višje hitrosti prenosov in je v današnjih časih veliko boljša izbira od vodila...

3 komentarji

Prihajajo kartice SDXC

bit-tech.net - Junija 2006 so SD standard kartic razširili z SDHC, ki je uradno omejitev prostora dvignil s 4 na 32 GB. Ampak dandanes tudi to ni dovolj, saj so pri Pretecu napovedali nov standard, SDXC (Secure Digital eXtended Capacity; X se pač sliši mnogo bolje kot E), ki naj bi dvignil uradno omejitev na kar 2 TB. Če se ne bi popolnoma držali standardov, bi v teoriji lahko naredili tudi 2 TB SDHC kartico, prav nič pa ne omejuje izdaje nove revizije SDHC standarda, ki bi omejitev prav tako dvignil na 2 TB, a vseeno ne bi dosegal enakih prenosov.

Za le-te Pretec sprva obljublja 50 MB/s, v prihodnosti pa naj bi mediji dosegali do 104 MB/s, sam standard pa je omejen s 300 MB/s. S kapaciteto dveh terabajtov pa se pojavi tudi problem pri podatkovnem sistemu, saj FAT32, ki je večinoma uporabljen na SD in SDHC karticah, sicer podpira naprave z do 2 TB kapacitete, a ima omejitev ene datoteke pri le 4 GB, kar pa je že danes skoraj nepraktično. Zato so se odločili za uporabo Microsoftovega exFATa (oz....

13 komentarjev

SanDisk predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice

Schneier.com - SanDisk je pred kratkim predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice, namenjene forenzičnim aplikacijam, shranjevanju policijskih fotografij, elektronskim volitvam in podobnim opravilom, ki zahtevajo strogo zagotavljanje integritete podatkov.

Podatki so namreč na takšno kartico lahko zapisani le enkrat, brati pa jih je mogoče poljubnokrat - pri SanDisku pravijo da do 100 let in to v vsakem standardnem čitalcu SD kartic.

Za začetek bodo na voljo v kapaciteti 128 MB, večje kapacitete pa lahko pričakujemo konec leta. Cena trenutno še ni znana.

In kako bomo sedaj ponarejali elektronske volitve?

31 komentarjev

Vedno dovolj prostora - 16GB microSDHC kartice

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile prve slike telefonov s pomnilniškimi karticami velikosti 16 GB. S podporo se lahko pohvalijo Nokia E51, E90 in N95 ter Samsung SGH i780 in Sony Ericsson K850i.
Sandisk je tako izpolnil svoje obljube na sejmu CES, microSDHC kartice pa se nezadržno bližajo zgornji meji prostornosti - le ta naj bi bila 32 GB.

Pomnilniške kartice naj bi bile na voljo kasneje letos - junija. Klik!

36 komentarjev

Nokia N95 - kaj sploh še ostane velikim?

Slo-Tech - Pristaši Appla ali ne, ne da se zanikati, da je iPhonu uspelo dodobra razburkati javnost in narediti nov statusni simbol. Zadovoljnih kupcev ni odvrnila ne visoka cena, ne vezava na specifičnega operaterja, kaj šele pomanjkanje določenih funkcionalnosti.

Apple je tako v svoj famozni iPhone vgradil več senzorjev, ki naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Tako recimo telefon avtomatično izklopi zaslon, ko ga pritisneš k ušesu in tako varčuje z baterijo. Le-ta se ohranja tudi zaradi senzorja osvetlitve, ki dinamično spreminja nivo osvetlitve. Aparat pa tudi vedno ve, kako je obrnjen in na podlagi tega prilagaja orientacijo zaslona.

Nedolgo nazaj pa je v javnost pricurljala informacija, da ima podobni senzor tudi Nokia N95. Ni znano, kako jim je uspelo tovrstno stvar skriti pred lastniki mobilnika, razvijalci programskih rešitev in ostalimi navdušenci, zato bil je šok še toliko večji.

Vedelo se je, da senzor uporablja vgrajeni 5-megatočkovni fotoaparat, ki prilagaja postavitev...

232 komentarjev