»

Pakistan bo spremljal in po potrebi cenzuriral spletne strani

Demonstracije v podporo blokad v Pakistanu

Yahoo News - Pakistan je pretekli mesec blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr, ker so se na straneh pojavile upodobitve preroka Mohameda, ki so žalile verska čustva večinsko muslimanskega prebivalstva v tej azijski državi. Čez teden dni je bila blokada umaknjena, po tem ko so upravljavci blokirani strani odstranili sporne vsebine. Včeraj so v Islamabadu napovedali, da bodo odslej redno spremljali sedem največji strani - Yahoo, Google, MSN, Hotmail, YouTube, Amazon in Bing. Če bodo na njih zaznali neprimerno vsebino, bodo nemudoma blokirali povezave do tozadevne podstrani, medtem ko naj bi glavna stran ostala dostopna.

Poleg tega so se odločili za blokado sedemnajstih manj znanih strani, ki ne bodo deležne tako mile obravnave, ampak bodo odslej kar nedostopne. Tak primer je, denimo, blog Islam...

21 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev

Pakistan umaknil blokado spletnih strani

Slashdot - Pred dvema tednoma je Pakistan blokiral dostop do Facebooka, YouTuba in še nekaterih strani, na katerih so se pojavile upodobitve preroka Mohameda, ker je po islamskem izročilu bogokletno. Na Facebooku konkretno jih je motil poziv k dnevu portretiranja Mohameda. Predvčerajšnjim so jim sledili še v Bangladešu, a danes je Pakistan blokado spletnih strani umaknil, ker so bile sporne vsebine odstranjene.

Facebook je namreč podal opravičilo in Pakistan obvestil, da so ves svetoskrunski material odstranili. Prav tako so zagotovili, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več ponovilo. Tako je včeraj opoldne Pakistan obnovil dostop do Facebooka, medtem ko je YouTube po odstranitvi spornih vsebin dostopen že teden dni.

21 komentarjev

Tudi Bangladeš blokiral Facebook

Protesti proti Facebooku v Bangladešu

BBC - Pred dobrim tednom dni je Pakistan blokiral Facebook, YouTube, Wikipedijo in Flickr zaradi nespoštljivih strani o preroku Mohamedu in njegovih karikatur. Zgledu je te dni sledil tudi Bangladeš, ki je Facebook blokiral zaradi razširjanje žaljivih karikatur Mohameda in neprimernih fotografij voditeljev države, med drugim očeta Bangladeša, premierja in vodje opozicije. Ena oseba je bila celo aretirana zaradi širjenja sovraštva in žalitev državnih voditeljev, so povedali v Bangladešu. Blokiranje Facebooka naj bi bilo sicer le začasno, odpravili ga bodo po odstranitvi spornih karikatur. Že v petek so se ljudje v Bangladešu zbrali na ulicah in, podobno kot v Pakistanu, v demonstracijah...

14 komentarjev

Pakistan preklical prepoved dostopa do YouTube

Delo - Pakistanska vladna agencija za telekomunikacije je vsem pakistanskim ponudnikom interneta ukazala odstranitev blokade dostopa do spletnega portala YouTube.com, ki ga trenutno blokirajo tudi Turčija, Maroko in Tajska. Do prepovedi je v osnovi po neuradnih informacijah prišlo zaradi objave napovednika za film Geerta Wildersa, nizozemskega politika, ki v filmu prikazuje islam kot vero, ki vzpodbuja nasilje nad ženskami in homoseksualci, uradno pa so bile krive risanke s prerokom Mohamedom. Po tem, ko je bil omenjen material odstranjen, se je enako zgodilo z blokado.

Vir: Pakistan lifts YouTube ban - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Bralcem se opravičujemo za prvotno narobe interpretirano novico, kar smo kasneje popravili.

11 komentarjev

Tajska blokira YouTube

BBC - Na Tajskem so precej jezni, če kdo žali njihovega kralja. Nek švicar je recimo pred časom za to nespodobno dejanje dobil 10-letno zaporno kazen, po novem pa so skregani tudi z Google-om, saj so blokirali njihovo storitev YouTube. Na strani je namreč nekdo objavil posnetek, v katerem se pojavlja kraljeva slika, iznekažena z grafiti. Tajske oblasti so zahtevale takojšnjo odstranitev omenjene video vsebine, s čimer pa se Google ni strinjal, zato so se Tajci odločili, da bodo povezavo do strani iz njihove države onemogočili.

Stvari zaenkrat stojijo na mestu, bo pa zanimivo opazovati, ali bo Google podobno kot v primeru kitajske cenzure za ceno kapitala popustil, ali pa bo ostal zvest demokratičnim načelom. Novica izvira z BBC-ja.

14 komentarjev

YouTube na zahtevo JASRAC odstranil skoraj 30.000 filmov

Slo-Tech - Od samega zagona spletnega servisa YouTube, ki nudi gostovanje in seveda izmenjavo predvsem uporabniških multimedijskih vsebin, so se pojavljala vprašanja o začetku (tožbenega) napada nanj, saj se je na njem znašla tudi nelegalna vsebina (beri brez dovoljenja upravičenca).

Zloglasni DMCA naj bi servisu po nekaterih razlagah sicer nudil varen pristan tudi za nelegalne vsebine (do zahteve za odstranitev), vendar to velja samo za Združene države.

Tako je JASRAC, japonska različica MPAA in RIAA, od upravljalca zahtevala, da odstrani približno 30.000 filmov, ki so vsebovali nelegalno pridobljene filme, glasbene spote in televizijske oddaje, katerih pravice si lastijo japonske korporacije. Gre za prvo tako množično odstranitev vsebin.

Več o tem na Ars Technica.

11 komentarjev

Poezija roja

engadget - Verjetno poznate magnete v obliki črk za na hladilnik. Tudi to, da se iz njih da sestavljati besede, iz teh stavke in tako dalje, verjetno ni presunljivo dejstvo. Ampak kaj, če bi si magneti besede izmišljevali sami? Pojdimo še korak dlje, recimo, da bi se iz obstoječih postavitev učili o sintaktičnih pravilih vašega jezika in zavedali (v ohlapnem pomenu besede -- zaenkrat) drug drugega. Tako bi postala dogočasna stranice hladilnika Gorenje svet, v katerem živi roj.

Podobno je ob načrtovanju svojega izuma razmišljal Pierre Proske, le da je šel še korak dlje, dodal podrobnosti, kot je recimo brisanje spomina, in navrgel par bonbončkov (izmenjava podatkov med roji preko interneta ali lokalne mreže). Več podrobnosti bo znanih po tem, ko bo svoj projekt predstavil na Mednarodni konferenci o inteligentnih uporabniških vmesnikih konec meseca.

2 komentarja

Znanstveniki odkrili pojoči ledenik

ABC News - Merilni inštrumenti lahko zaznajo marsikaj, česar človeški sluh in vid ne moreta, pred časom je spletni časopis New Scientist recimo poročal o melodiji iz peščenih sipin, sedaj so raziskovalci odkrili zvok, ki ga je zaigral ledenik. Po poročanju ABC News naj bi naprave, ki merijo gibanje ledu na Antarktiki, zaznale zvočno valovanje s frekvenco ~0.5 Hz, nezaznavno za človeško uho. Znanstvenica Vera Schlindwein pravi, da se je podoben dogodek že zgodil leta 2002, ko naj bi zvok bil podoben efektom iz...

50 komentarjev

Terabitna povezava mogoča?

ABC News - Neverjetni podvig je uspel podjetju Kansai Electric, drugemu največjemu ponudniku električne energije na Japonskem.

Osupljivo hitrost iz naslova novice so dosegli z uporabo optičnega kabla, napetega med dvema daljnovodnima stolpoma. Kako hitro je prenašanje podatkov z enim terabitom na sekundo, si lahko predstavljate z dejstvom, da na takšni povezavi film na DVDju prenesete v slabi desetinki sekunde, za primerjavo pa lahko še omenim, da je povezava 1 Tb/s približno stokrat hitrejša kot današnje medmestne povezave.

Po besedah Kansai Electric naj bi takšne hitrosti lahko v praksi pričakovali po letu 2010, več na ABC News.

29 komentarjev

Mislim na sledi

ABC News - Avstralski znanstveniki so razvili novo metodo za opazovanje posameznih misli. Trenutna natančnost omogoča razločanje možganskih dejavnosti na zahtevnostni stopnji branja v realnem času. Ločljivost MRI še vedno sicer preprečuje podorbnejši upogled v delovanje, je pa to odkritje pomembno za medicino. Tako lahko spremljamo učenje bodisi otrok, bodisi rehabilitirancev po kapeh in podobnem ali izberemo optimalno pot kirurškega posega (takšno, ki povzroči najmanj škode), v prihodnosti morebiti celo kaj popravimo.

12 komentarjev

Zakonski jarem podjarmlja um

ABC News - Na ABCju poročajo o dokaj zanimivem zaključku, do katerega je po raziskavi prišel novozelandski znanstvenik. Pod drobnogled je vzel 280 znanstvenikov ter med sabo primerjal njihove življenjepise. Ugotovil je, da je Einstein s svojo izjavo, da "če oseba ne prispeva k znanosti do tridesetega leta, po tem zagotovo ne bo," zadel žebljico na glavico. No, skoraj.

Obstaja nekaj izjem, ki so svoje prispevke znanosti oddajale še pozno v svojo poletje in jesen življenja. Kanazawa je ugotovil, da je razlog neaktivnosti uma po tridesetem letu -- poroka. Temu naj bi bil kriv nek psihološki mehanizem, ki žene samske moške k tem, da se dokažejo ter pridobijo pozonost ženske. Po ustalitvi naj bi se moškemu znižala raven testosterona, posledično tudi kreativnost. Klik!

Zlobni komentar bi bil tukaj na mestu, a si ga ne upam izjaviti. Me bo punca tepla [:D]

6 komentarjev