»

Symbian je odprt za urejanje kode

SymbianOS

vir: Guardian
Guardian - Symbian, operacijski sistem, ki se uporablja v večini svetovnih pametnih telefonih, je zdaj na voljo kot odprt sistem za urejanje kode. Štiri mesece pred predvidenim rokom, je videti kot obupan poskus preprečiti Googlu in Applu pridobiti vedno večji delež uporabe operacijskih sistemov pametnih telefonov.

Pred dvema letoma so naprave z Symbian sistemom predstavljale skoraj 60% trga, zdaj pa predstavljajo manj kot 50%. Strokovnjaki domnevajo, da bo ta številka leta...

20 komentarjev

Modu, modularni telefon

Modu s satelitsko navigacijo

vir: CNET.co.uk
CNET.co.uk - CNet poroča o svežem pristopu na trgu mobilnih telefonov - namesto da bi dobili vse v eni napravi kot to dobite danes in morate za dodatne funkcije kupiti nov telefon (ali v nekaterih primerih dodatno napravo, ki jo nato povežete s telefonom), boste dobili pri Modu-tu za 200€ (cena brez naročnine) samo osnovni "telefon" skupaj z dvema moduloma, ki vam omogočita da svoj Modu spremenite v precej več kot samo telefon s fotoaparatom, predvajalnikom glasbe in satelitsko navigacijo ali karkoli že ima vaš telefon. Ko bo Modu - predvidoma 1. oktobra v Izraelu, Rusiji in Italiji - prišel na trg, bi naj v prodaji bilo tudi deset dodatnih modulov s ceno od 40 do 60€.



Med obljubljenimi moduli so tako...

18 komentarjev

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Slashdot - Apple se je danes odločil povečati kapacitete iPhone-a in iPod Touch-a. iPhone je tako po novem dosegljivi v 8GB različici za 399 dolarjev in 16GB različici za 499 ameriških zelencev, iPod Touch pa v 8GB različici za 299$, 16GB različici za 399$ in 32GB različici za 499$. Nič posebnega in samo po sebi vrednega novice na Slo-Techu, a je zato naslednja novica nekoliko bolj omembe vredna.

Potem ko je Microsoft objavil prevzemno ponudbo za Yahoo in so se najprej pojavile govorice o Google-ovem nakupu, se sedaj širijo podobne govorice tudi o Apple-u, ki bi naj nameraval objaviti konkurenčno ponudbo. Kljub temu da je Apple-ovo finančno zaledje ocenjeno na "borih" 16 milijard dolarjev (naj spomnim, Microsoft je ponudil več kot 44 milijard dolarjev za Yahoo) pa naj bi bil Yahoo-jev CEO Jerry Yang precej bolj naklonjen prevzemu s strani Apple-a, do katerega je že večkrat pokazal svojo naklonjenost, kot pa Microsoftu. Slednji pa vseeno verjetno ne bo odnehal zlahka, saj se pričakuje...

13 komentarjev

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev

Google predstavlja novost: GPS Simulator

Video prestavitev Google Maps myLocation

vir: Google
Slashdot - Najnovejša izdaja Google Maps, ki je na dan prikukala ta teden vsebuje zanimivo novost, ki pa je trenutno še v Beta fazi testiranja. Gre za My Location, ki je bil razvit za vse prenosne naprave, ki ne vsebujej hardware-skega dela satelitske navigacije, kot je to naprimer zelo priljubljen iPhone. My Location ne deluje preko satelitske navigacije, ampak namesto tega uporablja zemeljske oddajnike, s čimer doseže natančnost okoli 1000m. Napovedan je nadaljni razvoj ter izhod iz bete v najkrajšem možnem roku.

Za vse neučakance pa naj še povemo, da novost lahko preizkusijo na mobilnikih z internetno in Java podporo ter na BlackBerry, Windows Mobile ali Nokia/Symbian temelječih gadgetih....

46 komentarjev

3G iPhone

iPhone

Bloomberg - V intervjuju za medijsko hišo Bloomberg je direktor telekoma AT&T Randall Stephenson, najavil da bodo prihodnje leto ponudili svojim strankam 3G različico iPhona. Uporaba EDGE komunikacije je namreč bila ena od glavnih pripomb saj je občutno počasnejša od 3G tehnologij. Nad EDGE viha nosove prav tako večina evropejcev, kjer nam je 3G že skoraj sam po sebi umeven. Glavni Applov izgovor za ne podporo 3G omrežij pa je prevelika poraba baterije. [via Macrumors]

21 komentarjev

Novi G5 procesorji

Slashdot - IBM namerava do konca leta Applu dobaviti prve izboljšane G5 procesorje PPC 970FX, ki bodo po novem izdelani v 130 do 90nm veliki tehnologiji. Pričakovano, a ne uradno potrjeno je, da bi naj januarja na trg prišli prvi modeli, ki bodo tiktakali pri 2.6GHz, Applov CEO Steve Jobs, pa pričakuje, da bi naj modeli z 3GHz prišli na trg do poletja 2004.

PPC 970FX je s svojim zmanjšanjem prinesel predvsem manjšo porabo energije, kar zmanjša segrevanje že tako prevročih procesorjev. Prenosniki, temelječi na G5 tehnologiji, pa bi naj prodajne police zagledali prav tako nekje v poletju 2004. Klik!

1 komentar

Athlon MP2400+ na voljo

Slo-Tech - Na The Inquirer poročajo, da AMD že izdeluje dvoprocesorske različice Athlona XP2400+, ki temeljijo na Thoroughbred B jedru, kar bo za trg verjetno zelo zanimiva izbira. Prodajna cena v količinah nad 1.000 kosi bo 230 dolarjev, kar bi v Sloveniji lahko pomenilo okoli 65 tisočakov. Prav tako pa naj bi prvi Athloni MP2600+ prišli na trg v sredini januarja prihodnjega leta. Klik!

1 komentar

Test & Tekst: Jabra BT100

Slo-Tech -   IV. POSEBNE OBVEZNOSTI VOZNIKOV
  Prepoved uporabe dodatnih naprav ali opreme


68. člen
(1) Voznik med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, mobitel itd.). (2) Uporaba mobitela med vožnjo je dovoljena ob pogoju uporabe vgrajene funkcije za prostoročno uporabo telefona.
... [ZVCP]

Omenjena oprema zna biti DenarniciNeprijazna v dveh primerih: če jo kupite ali ne [>:D]. Naš šefe Sergio je seveda med privilegiranimi. Test!

10 komentarjev