»

IANA regionalnim upravljavcem podelila zadnje bloke naslovov IPv4

ComputerWorld - Kot smo napovedali, je IANA izvršila pravilo zadnjih petih razredov A naslovov IPv4, in jih razdelil vsakega po enem regionalnem internetnem registru (RIR). Prvič v zgodovini na seznamu naslovov ni več označbe nedodeljeno (unallocated). To je se zgodilo včeraj zvečer na slovesnosti v Miamiju. Sedaj bodo RIR-i svojim članom, lokalnim internetnim registrom (LIR), razdelili po 1024 naslovov (/22), ne glede na velikost in potrebe.

Azijsko-pacifiški APNIC ima na zalogi še okoli 22 milijonov nerazdeljenih naslovov, prav tako imajo tudi ostali RIR-i še vsaj štiri milijone naslovov. Ocenjujejo, da bodo sveži naslovi za končne uporabnike na voljo še pet let, ker bodo pogoji dodelitve...

13 komentarjev

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto

Ars Technica - V preteklem desetletju smo porabili novih 1,3 milijarde IPv4-naslovov, tako da je prostih le še 722 milijonov. Celotni bazen uporabnih naslovov obsega 3.706.650.624 naslovov, kar je nekoliko manj kot 232, saj so nekateri rezervirani za posebne potrebe (npr. notranja omrežja, multicast ...).

Ob začetku leta 2000 smo uporabljali 1,6 milijarde naslovov, danes pa je potrošenih že več kot osemdeset odstotkov vseh možnih. Največ naslovov je dodeljenih ZDA (1,5 milijarde, 2-odstotno povečanje v zadnjih desetih letih), sledijo pa Kitajska (232 milijonov, 28 odstotkov več), Japonska (177 milijonov, 17 odstotkov več), Nemčija (86 milijonov, 6 odstotkov več) in Južna Koreja (78 milijonov, 16...

81 komentarjev

Kiberpipina ponudba Vol.|

IPv6

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu bomo na Pipinem odprtem terminu govorili o tem, kakšen bo prehod internet omrežja na protokol IPv6 po izčrpanju IPv4 naslovov. Tema legendarnih sredinih Spletnih uric je kot običajno v tem času še skrivnost, zato spremljajte referenčne spletne strani. Mesec je naokoli in ponovno čas za VIP večer, tokrat sedmi po vrsti v tej sezoni, ko bomo gostili podjetnika in inovatorja, ki se "nikoli ni zadovoljil s povprečjem" - Igorja Akrapoviča.

Več o tem spodaj, vstop kot vedno prost. Če ste pozabljive sorte, nas spremljajte tudi po Twitterju, če se vam ne da v večernih urah od doma, pa nas spremljajte v živo ali si oglejte pretekla predavanja v Kiberpipinem videoarhivu.



torek, 7.4. ob 19:00 Pipin odprti termin: Ali bo prehod internet omrežja na IPv6...

6 komentarjev

Leta 2008 porabljenih dvesto milijonov IP-jev

Ars Technica - Trenutno prevladujoči internetni protokol IPv4 teoretično omejuje število različnih IP-naslovov na 4,29 milijarde (232), v praksi pa je lahko internetnih naslovov še nekoliko manj, ker so nekateri naslovi rezervirani za zasebna omrežja, multicast in podobno. Ob vpeljavi se oblikovalcem to ni zdelo posebej omejujoče, a v času internetnega buma postaja jasno, da je to nekoliko premalo. Da nam prostora res ne bo zmanjkalo, bo poskrbel naslednik IPv6, do njegove ubikvitete pa se bo treba znajti z obstoječim.

Na Ars Tehnici so si tudi letos ogledali, koliko naslovov smo porabili lani. Na začetku leta je bilo 1.123 milijonov prostih, konec leta pa le še 926 milijonov. Porabili smo skoraj 200 milijonov IP-naslovov, z čimer se je odstotek zasedenosti povečal na 75,3, kar ob trenutnem tempu zadošča za štiri ali pet let. Največ jih imajo v lasti ZDA, saj njihovi oz. tam registrirani posamezniki ali podjetja obvladujejo 52,4 odstotka vseh naslovov. Prav tako so registrirali največ novih, in...

36 komentarjev

Prvi koraki k IPv6

Slashdot - ICANN, organizacija zadolžena za nadzor vrhnjih DNS strežnikov je v ponedeljek začela posodabljati svoje zapise z IPv6 zapisi. Tako se prvič v zgodovini lahko povežeta dva računalnika brez da bi kjerkoli na poti prišla v stik z IPv4 strežniki. Za ta korak se je ICANN odločil zaradi preproste nuje - v IPv4 je preostalo samo še 14 odstotkov razpoložljivih naslovov, ki se bodo po najboljših scenarijih porabili do leta 2011, precej verjento pa lahko do prezasičenosti IPv4 pride že prej.

37 komentarjev

ICANN hoče samostojnost

Slashdot - Vrhovni spletni skrbnik in pes čuvaj ICANN, ki je doslej deloval pod nadzorom ameriške zvezne vlade, se hoče osvoboditi in osamosvojiti. Pred kratkim so ameriški vladi poslali uradno prošnjo, v kateri si želijo pretrgati vse vezi z Združenimi državami in postati popolnoma avtonomni. Končno odločitev bo vlada sprejela marca na srečanju s predstavniki ICANN-a. Klik!

9 komentarjev

ICANN v poročilu ostro proti Site Finderju

News.com -

Z novicami, pripetimi spodaj, si lahko osvežite spomin na VeriSignovo inovacijo, ki je požela ostro nasprotovanje. Septembra 2003 so poskusili uvesti storitev Site Finder, ki bi vse zahtevke po neobstoječih spletnih naslovih preusmerila na njihovo stran, ki naj bi pomagala neukim uporabnikom pri orientaciji na Internetu. Zaradi kritik so storitev kasneje umaknili, a so vložili tožbo proti ICANN zaradi nerazumljive prepovedi uporabe inovacije.

Dočakali smo ICANN-ovo poročilo, ki pojasni posledice te storitve. Na oseminpedesetih straneh ICANN ugotavlja, da Site Finder ni imel katastrofalnih posledic na integriteto Interneta, a je kljub temu povzročil škodo in neželene stranske učinke, prav tako je kršil splošne sprejete standarde, zaradi česar ICANN odsvetuje podobne preusmeritve katerihkoli vrhnjih domen. Več o tem.

1 komentar

Vrnitev kralja brez Sarumana

BBC - Christopher Lee je za BBC povedal, da ga na žalost ne bomo videli v tretjem, zadnjem delu filma Gospodar prstanov. Zakaj?
Cheistopher Lee ne more povedati, ker ga drži pogodba k filmu. Razumljivo. Ugibanja pa se vrtijo okrog tega, da je zadnji del knjige Return of The King prevec dolgočasen za film. Tako tudi dogodkov v Shire-u ne bomo videli.

Christopher Lee je igral Sarumana, dobrega čarovnika, ki ni bil več tako zelo dober in je prestopil na temno stran. V zadnjem delu trilogije Gandalf z njim malce "obračuna"... Še novica. Tukajle.

Tako kot nismo videli Toma Bombadila in tako kot je Arwen že kar v prvem filmu začela okrog skakat... Ah ja... skoda...

13 komentarjev

ICANN proti VeriSignu

News.com -

VeriSign je pretekli teden presenetil s potezo, ki je požela mnogo neodobravanja širom spleta. Kot vrhovni registrator domen so si namreč privoščili, da vse neobstoječe naslove (torej zatipkane) preusmerijo na svoj iskalni strežnik, ki vsebuje tudi reklame. Zakaj je to dobro in zakaj slabo, klik!

No, očitno je negodovanje spletnih uporabnikov le preveliko, saj je celó sam ICANN prosil VeriSign, naj prostovoljno umaknejo to storitev. Prostovljno -- za zdaj. Prejeli so namreč veliko število pritožb ogorčenih uporabikov, zato so se odločili vso stvar raziskati, predvsem njeno komercialno naravnanost. Kaj bodo pri ICANN storili, če VeriSign zahtevo zavrne, ni znano. Več o tem.

4 komentarji