»

Vsak hip razdeljeni zadnji naslovi IPv4

ComputerWorld - Po pričakovanjih bodo vsak hip razdeljeni vsi prosti naslovi IPv4, saj je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) s februarjem dodelila dva razreda A naslovov upravljavcu naslovov za azijsko-pacifiško regijo APNIC-u. Ker je nerazdeljenih le še pet razredov A naslovov IPv4 (102/8, 103/8, 104/8, 179/8, 185/8), stopa v veljavo pravilo o razdelitvi zadnjih IP-naslovov. To predvideva, da vsak izmed regionalnih upravljavcev (afriški AFRINIC, APNIC, severnoameriški ARIN, južnoameriški LACNIC in evropski RIPE NCC) prejme še en razred A naslovov, kar se bo zgodilo še ta mesec, nakar bo na najvišji instanci naslovov IPv4 zmanjkalo.

V sistemu IPv4 lahko naslovimo 4,3 milijarde (232) različnih naslovov, kar je bilo v času spočetja interneta nepredstavljivo ogromno. Danes, ko se skorajda že vsaka naprava povezuje na...

26 komentarjev

IPv6 je star 15 let

vir: Heise
Heise - Čeprav se protokol IPv6 le počasi prijema in večina domačih uporabnikov niti ne ve zanj, je v teh dneh dopolnil častitljivih 15 let. Decembra 1995 je namreč izšel RFC 1883, v katerem se prvikrat omeni protokol s takim imenom, in četudi je RFC 1883 do danes že nasledil RFC 2460, štejemo december 1995 za rojstni dan IPv6. Vse najboljše, IPv6, in dobrodošel.

Prihodnje leto bodo tudi razdeljeni še zadnji prosti naslovi iz sistema IPv4. Prehod na IPv6, ki je navadnemu uporabniku neviden, zato že intenzivno poteka. Mnogo medstrežniške komunikacije že poteka izključno po IPv6, prav tako je mnogo priključkov že dvojnih IPv4/IPv6. Čeprav ima implementacija IPv6 v praksi nekaj napak in pomanjkljivosti (težave s požarnim zidom v Windows, težave z Mac OS X in iOS 4), resne...

14 komentarjev

TV: Zakaj IPv6 in težave pri prehodu nanj

Slo-Tech - Naslednji Tehnološki večer, ki ga organizira Klub študentov Kranj, bo na temo IPv6.
Skozi predavanje bomo ugotavljali, zakaj bomo ostali brez IPv4 naslovnega prostora, zakaj razmišljati o uvedbi IPv6, kako bi morala tranzicija potekati, predvidevanje in kako bo tranzicija najbrž potekala v resnici.
Ugotovili bomo tudi, zakaj nimamo delujočega načrta, kakšne so težave s translacijskimi mehanizmi in kako v resnici IPv6 protokolni sklad izgleda. Za konec se bomo vprašali kam in kako naprej ter rekli par besed o zavodu go6 kot slovenski iniciativi za prehod na IPv6. Predaval bo Jan Žorž.

Vidimo se v četrtek, 4. februarja 2010, ob 19.30 uri v prostorih OpenLaba (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj)....

15 komentarjev

Predlagane spremembe protokola DNS

Shema delovanja DNS

Google - Google na svojem blogu piše o predlagani nadgraditvi protokola DNS, ki bi po novem v obzir vzela tudi lokacijo uporabnika, ki je poslal zahtevek.

DNS-strežniki prevajajo domene (npr. www.slo-tech.com) v IP-naslove (v 193.164.138.20) in z namenom ustreznega razporejanja prometa uporabnike napotijo na najbližji strežnike, če je na voljo več enakih. To ima pozitivne učinke na hitrost, zakasnitev in izkoriščenost omrežja. Trenutno vrhovni DNS-strežniki vidijo le IP-naslov DNS-resolverja in ne uporabnika. DNS-resolverji so sicer običajno geografsko blizu uporabniku, tako da vrhovni DNS-strežnik najde najbližji strežnik, ni...

14 komentarjev

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto

Ars Technica - V preteklem desetletju smo porabili novih 1,3 milijarde IPv4-naslovov, tako da je prostih le še 722 milijonov. Celotni bazen uporabnih naslovov obsega 3.706.650.624 naslovov, kar je nekoliko manj kot 232, saj so nekateri rezervirani za posebne potrebe (npr. notranja omrežja, multicast ...).

Ob začetku leta 2000 smo uporabljali 1,6 milijarde naslovov, danes pa je potrošenih že več kot osemdeset odstotkov vseh možnih. Največ naslovov je dodeljenih ZDA (1,5 milijarde, 2-odstotno povečanje v zadnjih desetih letih), sledijo pa Kitajska (232 milijonov, 28 odstotkov več), Japonska (177 milijonov, 17 odstotkov več), Nemčija (86 milijonov, 6 odstotkov več) in Južna Koreja (78 milijonov, 16...

81 komentarjev

Leta 2008 porabljenih dvesto milijonov IP-jev

Ars Technica - Trenutno prevladujoči internetni protokol IPv4 teoretično omejuje število različnih IP-naslovov na 4,29 milijarde (232), v praksi pa je lahko internetnih naslovov še nekoliko manj, ker so nekateri naslovi rezervirani za zasebna omrežja, multicast in podobno. Ob vpeljavi se oblikovalcem to ni zdelo posebej omejujoče, a v času internetnega buma postaja jasno, da je to nekoliko premalo. Da nam prostora res ne bo zmanjkalo, bo poskrbel naslednik IPv6, do njegove ubikvitete pa se bo treba znajti z obstoječim.

Na Ars Tehnici so si tudi letos ogledali, koliko naslovov smo porabili lani. Na začetku leta je bilo 1.123 milijonov prostih, konec leta pa le še 926 milijonov. Porabili smo skoraj 200 milijonov IP-naslovov, z čimer se je odstotek zasedenosti povečal na 75,3, kar ob trenutnem tempu zadošča za štiri ali pet let. Največ jih imajo v lasti ZDA, saj njihovi oz. tam registrirani posamezniki ali podjetja obvladujejo 52,4 odstotka vseh naslovov. Prav tako so registrirali največ novih, in...

36 komentarjev

Izdan šestjedrni mikroprocesor

X-Bit Labs - Intel je včeraj uradno predstavil svoj novi procesor za zahtevne strežniške sisteme, ki ima na eni rezini kar šest jeder. Nova serija se imenuje Xeon 7400 in poleg večjega števila jeder ponuja 16 MB L3-predpomnilnika. Močnejša različica Xeon X7460 bo tiktakala z 2,66 GHz, šibkejša E7440 pa z 2,40 GHz, čemur bosta ustrezali porabi 130 in 90 W električne energije. Za nekoliko manj zahtevne bo Intel prodajal tudi štiri okrnjene petdesetvatne različice z 12 MB predpomnilnika.

Arhitektura Xeon 7400 je nazaj združljiva s 7300, torej lahko naslavlja do 256 GB pomnilnika in 16 fizičnih procesorjev (96 jeder). Pričakovati je, da bodo nove strežnike s temi procesorji vodilni izdelovalci sistemov predstavili kmalu. Omeniti velja še AMD-jev zaostanek, ki vsaj še leto dni ne bo zmožen ponuditi šestjedrnikov, kar Intelu odpira svetlo pot v prihodnost. Še cena: od 1391 do 2729 dolarjev za kos v količinah nad tisoč. Več o tem.

41 komentarjev

Vrhovni strežniki z IPv6

Slo-Tech - Prav potihoma je konec preteklega leta IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ki skrbi za delovanje trinajstih internetnih vrhovnih strežnikov in spada pod okrilje ICANN, objavila, da bo 4. februarja 2008 dodala zapise AAAA za štiri vrhovne DNS-strežnike v formatu IPv6. Tako bo teoretično možno, da si dva računalnika izmenjujeta podatke prek interneta izključno z IPv6. Več o prednostnih in težavah, ki nas čakajo, preberite tukaj.

40 komentarjev

Kitajska govori IPv6

China Daily - Po poročanju kitajskega časnika China Daily so na Kitajskem vzpostavili novo hrbtenico internetnega omrežja, ki v celoti temelji na IPv6. CERNET2, kot se imenuje, povezuje 25 kitajskih univerz iz 20 mest in dosega hitrosti med 2,5 in 10 gigabiti na sekundo. Med preizkusom so 7. decembra med Pekingom in Tianjinom prenesli podatke z več kot 40 gigabiti na sekundo. Poudariti velja, da je CERNET2 prvo omrežje, ki v celoti uporablja novi protokol IPv6, ki bo zamenjal sedanji IPV4. Ena izmed prednosti IPv6 je večje število naslovov IP, saj trenutni IPv4 omogoča štiri milijarde, izmed katerih jih imajo ZDA 74 %. Več o tem.

5 komentarjev