»

Windows še vedno krepko vodi

ComputerWorld - Včeraj smo si pogledali, kakšno je stanje na trgu brskalnikov, danes pa vajo ponovimo še z operacijskimi sistemi. Pri Net Applications so namreč objavili statistiko decembra 2009, kjer ni videti nič kaj novega.

Na prvem mestu je še vedno Windows, ki zelo počasi drsi, a še vedno obvladuje 92,21-odstotni tržni delež. V primerjavi z mesecem poprej je izgubil tri desetinke odstotne točke. Na drugem mestu ostaja Mac z enakim rezultatom kot novembra, to je 5,1 odstotka. Tretji ostaja Linux, ki ima 1,02-odstotni tržni delež. Razčlenitev po verzijah pokaže, da se Vista (17,9 odstotka) in XP poslavljata na račun Windows 7 (5,7 odstotka).

59 komentarjev

Windows 7 pritegnil uporabnike

X-Bit Labs - Windows 7 je uporabnike pritegnil mnogo bolj kot njegov predhodnik, saj se po slabem mesecu splošne dobavljivosti v trgovinah (retail) že spogleduje s štiriodstotnim tržnim deležem. Na Net Applications, kjer merijo tudi tržne deleže operacijskih sistemov, so ugotovili, da je v soboto delež Windows 7 presegel štiri odstotke. Da je njegov tržni delež med vikendi višji kot med tednom, ni presenetljivo, saj tedaj ljudje do interneta dostopajo pretežno z domačih računalnikov, kjer nadgradnje izvedejo hitreje kot v podjetjih. Mimogrede, Vista je za dosego enakega tržnega deleža potrebovala kar sedem mesecev! Še vedno je sicer z naskokom najpriljubljenejši operacijski sistem Windows XP s 70-odstotnim deležem.

17 komentarjev

Tržni delež Viste začel upadati

ComputerWorld - Septembrski podatki o tržnem deležu operacijskih sistemov, ki jih zbirajo in obdelujejo pri Net Applications, so pokazali, da se era Viste izteka. Prvikrat se je namreč zgodilo, da je Vista izgubila tržni delež. Zmanjšanje je sicer znašalo le 0,2 odstotne točke. Očitno je, da Vista nikoli ni in ne bo postala kraljica silicijevih src, saj se je njen konec začel pri skromnem deležu 18,6 odstotka - Windows XP še vedno prepričljivo vodi z 71,5 odstotka, čeprav počasi jenja. Verjetno tudi na račun Viste se je začel krepiti Windows 7, ki je pridobil tri desetinke odstotne točke in se ustalil pri poldrugem odstotku uporabnikov. Porast ni presenetljiv, saj je Microsoft septembra začel Sedmico ponujati velikim kupcem (Volume Licensing).

Najbližji zasledovalec je še vedno Mac OS X 10.5, ki je uspel prepričati tri odstotke uporabnikov, starejša in novejša verzija istega operacijskega...

63 komentarjev

Bing zasenčil Yahoo

V Indiji ni rezultatov

vir: Microsoft
TG Daily - Microsoft si boljšega začetka delovanja svojega iskalnika Bing skoraj ni mogel želeti, saj je že v prvih dneh obratovanja navdušil mnogo uporabnikov. Če gre verjeti analitikom iz podjeta StatCounter, je Bing v kratkem času dosegel zavidljiv 16,3-odstotni tržni delež, s čimer je krepko povozil po novem tretjeuvrščeni Yahoo, ki ima še vedno deset odstotkov. Google ostaja neulovljiv s tričetrtinskim deležem.

Pri Net Applications so izmerili, da je Bing v prvih urah po zagonu pridobil šestodstotni delež, s čimer se je zelo približal Yahooju. Sicer so naračunali, da na deleža Googla in Yahooja ni vplival, je pa takoj prevzel vse uporabnike prejšnjih Live Searcha in MSN Searcha. Kakorkoli že, očitno se je Microsoftu naložba v višini 80 do 100 milijonov dolarjev, ki so jo...

13 komentarjev

Windows spet izgubljal

ComputerWorld - Še en mesec je za nami in spet je čas, da pogledamo tržne deleže operacijskih sistemov na računalnikih uporabnikov interneta. Net Applications, ki pridno spremljajo navade uporabnikov, so zabeležili, da se je tudi januarja tržni delež Windows zmanjšal.

V primerjavi z decembrom je nižji za 0,4 odstotne točke in zdaj znaša 88,3 odstotka. Skupaj je tako v zadnjih treh mesecih Microsoft izgubil 2,2 odstotne točke uporabnikov, kar je največje zmanjšanje v takem obdobju v zadnjih štirih letih, odkar Net Applications spremljajo trende. Prvikrat se je z opazno vrednostjo na seznamu prikazala beta verzija Windows 7, ki je podobno kot Vista bolj uporabljana med vikendi - to pomeni, da jo imajo ljudje v večji meri nameščeno na domačih računalnikih kot službenih. Dosegla je skromnih, a opaznih 0,22 odstotka. Večji delež osipa gre na račun veterana Windows XP, ki je izgubil 1,5 odstotne točke uporabnikov, medtem ko jih je Vista malenkost manj pridobila in z 22,5 odstotki postavila svoj rekord.
...

90 komentarjev

Tržni delež Windows najniže v 15 letih

ComputerWorld - Podjetje za raziskave trga Net Applications poroča, da je tržni delež operacijskega sistema Windows upadel pod 90 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Najvišji delež naj bi Windows dosegal v letih 2002-2003 s 97,5 odstotki. Še oktobra 2004 je znašal 96,4 odstotka, od takrat pa se je enakomerno zniževal do današnjih 89,6 %, kjer je bil Microsoft nazadnje z Windows 3.11.

XP ostaja trdno na prvem mestu s 66, sledijo pa Vista z 20,5, MacOS X z 8,9, Windows 2000 z 1,56 in Linux z 0,83 odstotka. V raziskavi ugotavljajo še, da se delež računalnikov z Windows zmanjša v popoldanskih urah in ob vikendih, ko ljudje do interneta dostopa z doma, kjer teče več Macov kot v podjetjih. Podrobni rezultati.

92 komentarjev

Visti desetina

X-Bit Labs - Pri Net Applications so se poigrali s številkami in obelodanili sledeče statistične podatke o razširjenosti operacijskih sistemov na domačih računalnikih v letošnjem letu. Ugotavljajo, da se je delež Microsoftovega paradnega konja v zadnjem mesecu povečal za dobro odstotno točko, tako da je Vista sedaj nameščena na 9,19 odstotka računalnikov. Najbolj priljubljeni ostajajo XP-ji s 78,37 % deležem, sledijo pa Windows 2000 z 2,97 % in stara osemindevetdesetka z 0,76 %.

Skupno tako Microsoft obvladuje 92,24 % vseh računalnikov, kar je slabo odstotno točko manj kot pred letom dni. Na drugem mestu se je s 6,80 % okrepil Mac OS, sledi pa Linux s polodstotnim deležem. Pri Net Applications še napovedujejo, da bo do konca leta Vista naložena na desetini domačih računalnikov. Klik!

62 komentarjev