»

Izšla sta Microsoft Visual Studio 2010 in .NET Framework 4

Lebdeča okna

Slo-Tech - Microsoft je danes izdal novi različici razvojnega okolja Visual Studio 2010 in .NET Framework 4.0, ki vključuje tudi ASP.NET 4.0, kar je najverjetneje tudi najbolj obširna izdaja tega razvojnega paketa doslej.

Visual Studio 2010 je popolnoma prenovljen, tako iz stališča uporabniškega vmesnika (zgrajen je s pomočjo Windows Presentation Foundation), ki od sedaj deluje kot pravi večdokumentni vmesnik (MDI) z močno izboljšano podporo več monitorjem, kot tudi notranjosti (uporabljen je Managed Extensibility Framework za izboljšanje razširljivosti). Omeniti je potrebno, da so se spremenila tudi imena različic, ki se sedaj v skladu z Microsoftovim poenotenjem poimenovanja različic imenujejo Professional, Premium, Ultimate in Test...

72 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev

Microsoft in Nokia izbrala jQuery

jQuery

vir: Wikipedia
Slashdot - Ko je Microsoft lansko leto predstavil Silverlight, so njegovi verniki v začetni vznesenosti napovedovali predčasen konec tehnologije AJAX in se za sodelovanje zahvaljevali celo samemu JavaScriptu. Že nekaj mesecev kasneje se je izkazalo, da so bila ta dognanja trapasta, dokončno pa jih je v koš zabrisal Googlov Chrome.

Zdaj se je Microsoft celo odločil, da JavaScript podpre bolj kot kadarkoli prej, in sicer s podporo priljubljenemu JavaScriptovemu ogrodju jQuery v svojem paradnem konju med razvojnimi orodji. Tako bo jQuery postal del Visual Studia, in to skupaj s podporo tehnologije intellisense, primeri uporabe in dokumentacijo.

Dogovor o uporabi jQueryja je sklenila tudi Nokia, ki se ga bo poslužila pri razvoju aplikacij za svoj upodabljalnik (po domače rendering engine) Web Run-Time, ki temelji na WebKitu. jQuery bo na voljo na vseh mobilnih telefonih...

9 komentarjev

Microsoft izdal izvorno kodo .NET Frameworka

Microsoft - Microsoft je v četrtek kot obljubljeno izdal izvorno kodo .NET Frameworka.

Trenutno je izvorna koda najpogosteje uporabljenih "knjižnic" na voljo uporabnikom razvojnega okolja Visual Studia 2008 ( navodila za uporabo), namenjena pa je predvsem kot pomoč pri razhroščevanju, saj omogoča enostaven vstop (step-into) v notranjost knjižnic samega Frameworka.

Čeprav je koda na voljo pod Microsoftovo referenčno licenco, ki dovoljuje zgolj vpogled in uporabo za namene razvoja aplikacij, bo ta poteza nedvomno razveselila mnoge razvijalce, ki bodo tako lahko lažje razumeli delovanje frameworka in tudi pomagali pri njegovem razvoju.

Microsoft namerava postopoma izdati kodo še za ostale dele frameworka in omogočiti vpogled tudi izven Visual Studia.

30 komentarjev

Visual Studio 2008 in .NET Framework 3.5

Microsoft - Microsoft je danes, po nekaj letih razvoja, izdal finalno različico razvojnega okolja Visual Studio 2008, skupaj z .NET Framework 3.5. Skupaj prinašata kar nekaj novosti, ena najbolj težko pričakovanih je nedvomno LINQ (Language Integrated Query), ki omogoča uporabo SQLu sorodnih stavkov neposredno v jezikih .NET Frameworka. Med ostale izboljšave v .NET Frameworku spadajo:
  • Izboljšave prevajalnika: Podpora novi različici VB.NET 9.0 in podpora spremembam v C# 3.0 kot so lambda metode, extension metode, statične reference za anonimne tipe, ...
  • Hitrostne izboljšave: Podpora za paging v ADO.NET, offline delo (in sinhronizacija) z bazami, boljša izkoriščenost večjedrnih procesorjev
  • Mrežne spremembe: Peer-to-peer sklad, PNRP, podpora za HTTP pipelining
  • Windows Presentation Foundation: novejši model za ustvarjanje vtičnikov, SilverLight CLR je del .NET Frameworka
Visual Studio 2008 pa poleg mnogih novosti vsebuje še:
  • LINQ -> SQL designer
  • Grafični designer za XAML/Windows...

60 komentarjev

Preizkusite Visto v brskalniku

Microsoft - Pri Microsoft Slovenija so, med drugim, za promocijo Windows Viste izdelali stran, na kateri lahko preizkusite Windows Vista namizje kar znotraj svojega najljubšega brskalnika. Vse kar rabite je WPF/E vtičnik za vaš brskalnik, kar pa ni prevelika težava, saj zadeva deluje na najpopularnejših platformah. Bolj kot sama predstavitev Viste, je stran zanimiva kot predstavitev zmožnosti Microsoftovega Windows Presentation Foundation/Everywhere vtičnika, s katerim nameravajo resno mešati štrene Adobejevemu Flashu. Sicer plugin trenutno deluje samo še v Internet Explorerju in Firefoxu na Windowsih in Safariju v MacOSu, verjetno pa bomo v bližji prihodnosti opazili še podporo za katere druge brskalnike in morda celo operacijske sisteme.

...

43 komentarjev

Microsoft SQL server 2005 in Visual studio

ZDNet - V nedeljo je Microsoft izdal novo verzijo svojega podatkovnega strežnika, "SQL server 2005". Izid je bil večkrat preložen, ker so Microsoftovi inženirji želeli program narediti kar se da varnega in stabilnega, kar naj bi na koncu naredili tudi na račun večine težko pričakovanih novih funkcionalnosti izdelka, ki so tako v zadnjih beta različicah izpadle iz te izdaje. Sočasno z izidom SQL strežnika, pa je Microsoft predstavil tudi novo različico Visual Studia, skupka orodij za izdelavo aplikacij.

Izid teh dveh izdelkov pomeni začetek burnega leta za Microsoft, ki se bo nadaljevalo z izidom novega Xbox-a in končalo z izdajama novega Office-a in nove verzije Windows-ev.

Podobno novico je napisal tudi uporabnik 3p, za njegov trud se zahvaljujemo.

No, pa da vidimo, kaj bo to leto prineslo.

16 komentarjev

Microsoft .NET Framework 2.0 je tu, XPS ob bok PDF v Office 12

Slo-Tech - Že od petka se da z Microsoftovih strežnikov prenesti najnovejši .NET Framework. Gre za verzijo 2.0 (2.0.50727), ki je priložena najnovejšemu programskemu okolju Visual Studio 2005. Slednjega bi naj, kot poroča Ayman Shoukry na svojem blogu, naročniki MSDN že lahko prenesli z uradne strani.

InformationWeek.com pa poroča, da bo v prihajajočem Officu 12 možno dokumente v najpogosteje uporabljanih orodjih shraniti tudi v formatu XPS. Gre namreč za XML Paper Specification, znan pod kodnim imenom Metro, ki je Microsoftov odgovor na Adobov PDF. Orodja, ki bodo omogočala shranjevanje v format XPS,...

82 komentarjev

.Virus

Newsbytes - Celo leto pred pričakovanim uradnim izidom Microsoftovega .Net 'frameworka', so prvi razvijalci že spisali virus. Spisan v jeziku 'Microsoft .Net's Intermediate Language' je sicer še bolj kot ne študijski primerek, vendar kaže na zanimanje programerjev ter učenje o .Net-ovih sposobnosti . Klik!

1 komentar