»

Excel končno uslišal biokemike in nehal kvariti gene

Slo-Tech - Excel je, sicer nekoliko zapoznelo, dobil spremembo, ki predstavlja odgovor na pred tremi leti izpostavljeno težavo pri poimenovanju genov. V biokemiji so morali spremeniti imena nekaterih genov, denimo SEPT1 in MARCH1, ker je Excel pri obdelavi podatkov takšne vnose rad avtomatično pretvoril v datume. Excel za Windows in macOS je dobil možnost izklopa avtomatične pretvorbe vnosov v datume.

Da je takšna možnost posebej problematična v znanosti, je raziskava pokazala že leta 2016. Intel je prvo spremembo uvedel že lani, ko so izboljšali avtomatično pretvarjanje tipov. Sedaj so jo še dopolnili, saj so dodali možnost izklopa točno določene problematične možnosti: Convert continuous letters and numbers to a date.

V ozadju se to izvede tako, da se podatki shranijo kot besedilo. To lahko vpliva na nekatere kasneje izračune. Druga omejitev pa je uporabo makrojev, kjer ni možno izklopiti pretvarjanja tipov.

25 komentarjev

Mobilna zunanja grafična kartica

Daily Tech - Podjetje Asus je predstavilo prvo zunanjo grafično kartico za prenosne računalnike, imenovano XG Station. Na prenosni računalnik jo je mogoče povezati preko ExpressCard priključka, vsebuje pa PCI Express x16 režo za grafične kartice, kar pomeni, da je omogočeno menjavanje slednjih (standardni paket vsebuje Nvidia 7900GS). Izdelek ima vgrajen tudi LCD zaslon, ki prikazuje informacije o hitrosti ventilatorja in podobne podatke, za napajanje grafične kartice pa skrbi zunanji napajalnik. Cena zaenkrat še ni znana. Več lahko preberete v izvorni novici.

39 komentarjev

ASUS CRW-5224A

AnandTech -

Na AnandTech so objavili nov test računalniške opreme. Tokrat so testirali Asusov CD-zapisovalnik z imenom ASUS CRW-5224A. Zapisovalnik podpira 52x zapisovanje ter branje, prepisuje pa na žalost še vedno le pri 24x. AnandTechovci so bili z Asusovo stvaritvijo sorazmerno zadovoljni, predvsem s ceno, rahlo pa so bili razočarani nad glasnostjo pogona. Kakorkoli že, test se vseeno splača prebrati.

0 komentarjev

AMD zapušča megaherce

CNet - Pri Advanced Micro Devices so sprejeli odločitev, da svojih procesorjev ne bodo več označevali glede na število ciklov (MHz), ki so jih sposobni izvesti v sekundi, ampak s 'številom', ki označi, s kako hitrim Pentiumom se lahko primerja.

Roko na srce, ta pristop sta Cyrix in AMD v preteklosti že uporabljala, vendar sta ga tudi upostila (kar niti ni čudno, glede na Cyrixove zlorabe). Na splošno je znano, da AMDjevi procesorji cikle izkoriščajo bolje, medtem ko jih Intelovi slabše, vendar jih lahko izvedejo več. Logična posledica je, da je po raznih benchmarkih Athlon 1.5 GHz ekvivalent Pentiumu IIII 1.8 GHz. Eden od razlogov za to odločitev je tudi dejstvo, da se kupci pri izbiri procesorjev odločajo predvsem na podlagi 'gole hitrosti' oz. megahercev, ne pa tudi 'overall performance'. Klik!

22 komentarjev

ASUS goljufa. Spet!

Riva Station - Verjetno se spomnite škandala z ASUSovimi gonilniki izpred kakšnega pol leta. Podjetje je namreč kupcem svojih grafičnih kartic v gonilnikih ponudilo možnost "izklopa sten" in žičnih modelov v popularnih 3D streljankah. Ta ASUSova poteza je naletela na ogročene reakcije ljubiteljev teh iger, ki že tako ali tako precej trpijo zaradi raznih goljufov, ki uporabljajo nedovoljene pripomočke. Tedaj je ASUS priznal napako ter zatrdil da bo prenehal z razvojem teh gonilnikov. No, kot bi rekli stari ljudje: zarečenega kruha se največ poje! Na Riva Station so objavili slikico, ki dokazuje, da se tudi v novih v11.01 gonilnikih skriva možnost izklopa sten in podobni bonbončki! Še več, Borsti...

7 komentarjev