»

Delavnici: spajkanje in Pure Data

Kiberpipa - Se vam je že zgodilo, da bi morali v roke prijeti spajkalnik, pa se vam je izziv zdel pretežak? Če je vas odgovor pritrdilen, vas vabimo na delavnice spajkanja v Kiberpipo, ki bo potekala v tednu med 7. in 11. aprilom. Delavnica se bo odvijala vsak dan razen v sredo. Med 16h in 17.30 bo prvi del, namenjen popolnim začetnikom, kjer si bomo pogledali osnovne principe spajkanja in preizkus tega v praksi. Nato bo ob 18h sledil nadaljevalni del, namenjen tistim, ki so se v spajkanju že preizkusili. Obravnavali bomo delo s postajo na vroč zrak, banjico, spajko brez svinca, spajkanje drobnih nožic čipov in podobno. Na koncu pa bomo spoznali še nekaj trikov, kot na primer spajkanje na aluminij. Na delavnico se je potrebno prijaviti.

Že v naslednjem tednu, od 31.3. do 4.4. od 17h do 21h, pa bo potekala delavnica dela z grafičnim programskim okoljem Pure Data, ki bo potekala v dveh delih, in sicer prvi v začetku aprila, druga, nadaljevalna delavnica, pa bo potekala konec maja. Na...

7 komentarjev

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

WLAN-Lj: srečanje Pogled nad mesto

Kiberpipa - Pogled nad mesto je srečanje uporabnikov, administratorjev, hardverašev, kablovlekov, drogoljubcev, plezalcev, ljubiteljev streh in ptičjih perspektiv ter vseh, ki bi karkoli od naštetega radi postali z namenom osvoboditve svojih brezžičnih usmerjevalnikov. Ta čertek, 6.12. ob 20h v Cafe Metropol (Kersnikova 6, nad Kiberpipo) se dobimo z naslednjim namenom, poleg druženja in pijače:

- Kje so naše usmerjevalne točke? IP remapping omrežja, določitev strateških točk
- Delavnica izdelave anten v Kiberpipi? Kako lahko pomagamo organizatorjem, da se stvari malo pospešijo; PR teksti in najava delavnice; donacije / sredstva
- Vsebinski premiki? Kako pritegniti ljudi / koga še povabiti k projektu. Torej predvsem brainstorming.
- Izmenjava Wifi opreme: na zalogi je se nekaj Buffalo routerčkov ...

Več o projektu: http://wifi.frubsd.org/

15 komentarjev

Samo za vas ...

Kiberpipa - Zaradi različnih okusov bi težko izpostavili "the" dogodek tega tedna, zato naj vas seznanimo kar s celotnim dogajanjem v Kiberpipi v tem tednu. V torek na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost spoznati WiMAX, kaj pomeni WiMAX tehnologija za končne rezidenčne uporabnike, korenine nastanka, prednosti, zmogljivosti in primerjavo s klasičnimi tehnologijami. V sredo bomo na Spletnih uricah govorili o več kot aktualni temi tega časa pri nas - online predsedniški kampanji, kjer bo Vuk Čosić predstavil zasnovo online dela predsedniške kampanje za enega izmed kandidatov, s poudarkom na danes aktualnih 'social online...

3 komentarji

Ta teden (gremo) POT

Kiberpipa - Ta teden boste na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi (kot vedno v torek ob 19h) izvedeli, kaj je aKademy in kaj je Jureta Repinca pritegnilo k obisku. Sprehodili se bomo skozi priprave na odhod, dogajanje na konferenci dogajalo, dobili pa boste tudi nekaj praktičnih napotkov. Drugi del bo namenjen hitri predstavitvi novosti o KDE 4, ki jih je bilo mogoče slišati na konferenci in po njej.

In še novica z bolj kulturno-političnega področja: v oktobru je izšla prva številka novega časopisa Reartikulacija, umetniško-politične-teoretično-diskurzivne platforme (tudi v sodelovanju z Dašo Lakner iz Kiberpipe), katerega predstavitev predstavitev bo ta ponedeljek, 29.10. ob 11. uri. Enkrat na mesec bo v Kiberpipi v okviru projekta Reartikulacija potekalo tudi predavanje na določeno temo z omenjenih področij.

4 komentarji

Kiberpipa ponovno z vami!

Kiberpipa -

Nekateri ste Kiberpipo od 17. septembra naprej že obiskali, z oktobrom pa se odpira tudi programska sezona, zato vas vabimo na klepet, druženje in pijačo v ponedeljek, 1. oktobra 2007 ob 20. uri v Cafe Metropol nad Kiberpipo na Kersnikovi 6 v Ljubljani. Nova programska sezona bo ponovno prinesla pester nabor dogodkov in projektov, zato nam bo v veliko veselje, če boste vstopili v novo sezono skupaj z nami!

Istočasno bomo otvorili tudi revolucionarni projekt Daniela Turinga, ki ga gostimo v Kiberpipi v času od 1. do 5. oktobra. Gre za interaktivno inštalacijo z na dotik občutljivo površino, na katero je mogoče aplicirati različne vsebine za raznovrstne namene. Več o tem si preberite tukaj. Na http://danielturing.com/...

4 komentarji

Nov teden, novi izzivi... v Kiberpipi

Kiberpipa - Kot smo že pisali, se lahko v ponedeljek ob 19h v Kiberpipi in torek ob 13h na IJS udeležite predavanj prof. dr. Johna Zabolitzkyja o superračunalnikih.

V torek bomo na Pipinem odprtem terminu spoznali odprtokodni CMS sistem Plone in delo z njim, v sredo pa bomo na Spletnih uricah pobliže spoznali ToboAds oglaševanje, prvo slovensko oglaševalsko mrežo, v kateri se oglasi samodejno prilagajajo vsebini.

Četrtkov V.I.P. bo gostil Borisa Kozlevčarja, predsednika uprave v družbi INform, pretok znanja d.o.o. Predavanje "Kako ukrotiti podjetniški dvom" (prijave obvezne) bo govorilo o iskanju poslovnih angelov, največjih pravnih napakah na začetku podjetništva, tekmovanjih za podjetniške ideje in načrte ter o konkretnih poslovnih modelih plačljivih spletnih storitev.

Vsi, ki se še niste prijavili na delavnico OpenOffice.org Calc, pa lahko to še vedno storite, saj je nekaj mest je še prostih.

5 komentarjev

Delavnica strojne opreme za zacetnike

Slo-Tech - V sredo 29. marca vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na strojno delavnico za začetnike, ki jo bo vodil May Doušak.

Kolikokrat ste se vprašali, kaj se skriva v vašem računalniku? Gledali morje žic ter občudovali ventilatorje? Še vedno ne veste, s čim nakrmiti hrčke, ki poganjajo vaš mlinček pod mizo? Na kiberpipini "strojni" delavnici bomo spoznali drobovje računalnika do potankosti in tako se ne boste nikoli več vprašali zakaj LCD ne utripa, ter zakaj monitorjem ne zmanjka barve. Skupaj bomo razstavljali ter si ogledovali komponente, kable, ter celo sami sestavili svoj računalnik.

Pridite, zabavno bo. Število mest je omejeno, zato se je potrebno prijaviti na naslov phoebus@apollonus.net. Delavnica je brezplačna in traja do 21.00.

37 komentarjev

Zvok v Linuxu in delavnica Pure Data

Kiberpipa - RX-TX in Kiberpipin OPALab (Open Audio Institute) organizirata delavnico Zvok v Linuxu in Pure Data, ki bo potekala v Kiberpipi od 18. do 20. decembra med 15:00 in 18:00. Trodnevna delavnica multimedijskega in zvočnega raziskovalca ter umetnika Dereka Holzerja (Acoustic SpaceLab) vas bo popeljala v svet manipulacije zvoka in glasbe s prostim orodjem PureData. Zadnji dan bo Martin Pichlmair predstavil še del PureData za obdelavo digitalnega videa. Brezplačna delavnica bo potekala v angleškem jeziku, prijavite pa se lahko na naslov opalab@kiberpipa.org.

13 komentarjev

Računalniška delavnica za dekleta

Kiberpipa - Vsem, ki vas zanimajo računalniki in niste mnenja, da mora ta panoga ostati v moški domeni.

Dekleta učijo druga dekleta sestaviti računalnik in uporabljati prosto programje (Linux, OpenOffice). Včasih je laže, da nekaj razloži pripadnica ženskega spola, ker dekleta vseeno drugače razmišljajo kot fantje. Zato je nežnejši del Kiberpipe pripravil projekt Računalniška delavnica za punce.

Delavnica bo potekala prvi vikend v aprilu (5., 6. april) in naslednje torke v aprilu in maju v Kiberpipi, Kersnikova 6, Ljubljana. Med vikendom bomo spoznali notranjost računalnika in operacijski sistem Linux ter njegovo instalacijo, medtem ko bodo ob torkih predavanja o uporabi Linuxa in razlikah med drugimi operacijskimi sistemi. Prijave zbiramo na naslovu dekliska.delavnica@kiberpipa.org.

Pogoja za udeležbo sta radovednost in lasten izvijač. Delavnica je zastonj in namenjena samo dekletom. Vabljene!

41 komentarjev

Delavnica: Bazična robotika

Cyberpipe - Modificiranje računalnikov je sicer ponavadi bolj pasivno, ampak zakaj ne bi računalniki dobivali tudi kakšne aktivne lastnosti. - In ne, to da predelate svoj CD-ROM v držalo za skodelico se ne šteje za 'dodano funkcionalnost'

V galeriji Kapelica sta novoveška umetnika Thomas Kvam in Frode Oldereid nastopila s svojima robotoma. Naslednji teden med 20. in 24. januarjem pa bo v prostorih taiste galerije in Kiberpipe potekala delavnica, ki jo bosta vodila umetnika v angleškem jeziku. Delavnica je namenjena tistim, ki jih zanima robotika v najširšem pomenu besede. Zaželjeni so tako umetniki kot tudi tisti, ki se z računalniškim manipuliranjem strojev ukvarjajo kako drugače.

Udeleženci/ke naj obvladajo vsaj osnove računalniške video montaže ali računalniško manipuliranje zvoka, delo s protokolom MIDI, ipd. V primeru, da imate zainteresirani za delavnico v delu svoj projekt, za katerega potrebujete znanja iz področja manipuliranja robotov, ga lahko prinesete na delavnico, kjer vam bodo...

0 komentarjev