»

Microsoft star 35 let

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

Slo-Tech - Leta 1975 je pri devetnajstih letih Bill Gates po dveh letih obesil šolanje na Harvardu na klin. Njegov prijatelj, dve leti starejši Paul Allen, je Univerzo Washington State zapustil nekoliko prej, tudi preden bi utegnil diplomirati. Namesto tega se je Allen zaposlil pri podjetju Honeywell v Bostonu, kjer pa ni ostal dolgo. Omenjenega leta 1975 je Gates v reviji Popular Electronics bral o Altairju 8800, ki ga je razvilo podjetje MITS. Z Allenom sta jih...

26 komentarjev

X-Wing poletel in razpadel

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gospod Andy Woerner je s kolegi sestavil 9 metrov dolgo repliko X-Winga, takega, kot ga poznamo iz filmov Star Wars. Poganjajo ga štirje raketni motorji na trdno gorivo, notri pa sedi robot R2-D2. Plovilo so v nedeljo tudi testirali. Sama izstrelitev je potekala lepo, vendar je žal plovilo razpadlo po nekaj deset metrih letenja. Sklepajo, da je prišlo do prevelikih obremenitev na krila.



Sedaj čakamo da nekdo naredi še Death Star..

25 komentarjev

Nov vesoljski turistični raketoplan

New Scientist Tech - Evropsko podjetje EADS Astrium se je odločilo iti v razvoj novega vesoljskega turističnega raketoplana, ki bi dosegal višine do 100 kilometrov. Omogočal bi 90 minutne izlete, ki bi vključevali tudi 3 minutno stanje breztežnosti. Do višine 12 kilometrov bi se plovilo obnašalo kot navadno letalo, dodatni raketni motorji pa bi služili za doseganje suborbitalnih višin. Podjetje trenutno išče sofinancerje, ki bi bili v projekt pripravljeni vložiti skupno 1 milijardo €. Prototip raketoplana bi naj bil izdelan do leta 2012. Ob uspešni izvedbi računajo, da bi do 2020 prepeljali 15.000 vesoljskih turistov.



newscientist.com

Cena izleta? Drobiž! Med 150.000 in 200.000€. Vsaj glede na ceno vesoljskega turizma, ki ga s Soyuzi...

21 komentarjev

Poceni vesoljske raziskave

Slashdot - Odprave v širno vesolje so običajno stvar, ki jo povezujemo z gromozanskimi stroški. Razvoj drage tehnologije, uporaba posebnih materialov, ogromno varnostnih sistemov in ostali faktorji dvignejo cene poletov visoko nad Zemljino površino v višave. Nekaj študentov na univerzi Cambridge pa je ta trend poskusilo spremeniti -- izdelali so plovilo Nova 1, ga z vremenskim balonom poslali 32 km visoko in opravili pravo malo vesoljsko raziskavo, za vse skupaj pa so odšteli le tisoč funtov.

Njihovo plovilo je bilo opremljeno z GSM tehnologijo, običajnim 5-megapikselnim fotoaparatom in radijsko zvezo z Zemljo, prva izstrelitev pa je potekala brez večjih problemov. Nova 1 se je s pomočjo balonov uspešno dvignila, naredila obilico posnetkov in se nato s padalom varno spustila nazaj na tla. Njeni stvaritelji že načrtujejo nadaljne raziskave, v okviru katerih nameravajo za dvig plovila uporabiti raketo namesto balona, do takrat pa se lahko navdušujete ob njihovih trenutnih rezultatih.

7 komentarjev

Vojna Zvezd II: Vsaka slika posebej!

Yahoo News - Učili so nas starši, učitelji, dobrohotniki ter naivneži: Kraja se ne izplača! Enako velja tudi v tem primeru, saj sta dva nadobudna Kanadčana izpred nekega kinematografa iz Ontaria ukradla kanister s filmom Star Wars, Episode II. Frajerja sta nato odprla e-dražbo, kjer sta zgoraj omenjeni skupek celuloida hotela prodati za 3000 ameriških dolarjev. Policija je to tudi ugotovila ter poslala agente pod krinko v akcijo, kjer so si priborili končno ceno 2500 zelencev. Po sklenjeni ponudbi sta prodajalca odšla brez denarja in z lisicami. Klik!

3 komentarji

NASA spet poletela visoko

CNN - Ker se Slo-tech ne ukvarja samo z računalništvom, ampak tudi z bolj vesoljskimi stvarmi (SETI), vas bo gotovo zanimala novica o Nasinem podiranju višinskega rekorda. NASA sicer še vedno naskakuje višino 100 000 čevljev (1 čevelj je 37 cm)(rakete ne štejejo), vendar bo tudi novi rekord na 85100 čevljih (31487 metrov) najbrž zadostoval za nekaj časa. Novi rekord je postavilo precej čudno zračno plovilo, ki je v bistvu eno samo krilo z nekaj propelerji, ki jih poganjajo sončne celice. Vendar pa plovilo ni pomembno samo za postavljanje rekordov, saj hoče NASA preizkusiti, če taki primerki letijo na 100 000 čevljih - predvsem zato, ker je taka atmosfera precej podobna oni na Marsu. Če bi Nasi uspelo, potem gotovo nebi bilo več skrbi kako izpeljati pristanek na tem planetu (NASA naj bi v prihodnosti na Mars poslala človeško posadko). Poleg vseh teh znanstvenih namenov, pa je taka zasnova zračnega plovila idealna za razne "satelite za revne" (krilo stane 1 milijon $, kar je mnogo manj od...

2 komentarja