»

Vplivi pogodbe med VIA in Intelom

X-Bit Labs -

Prejšnji teden smo poročali o sklenitvi sporazuma med VIA in Intelom, s čimer so se zavezali, da se bodo prenahali medsebojno tožariti. Kakšne bodo dolgoročne posledice tega dogovora seveda ne moremo vedeti, a so se na X-Bit Labs vseeno potrudili in spisali svoje mnenje, kako bo ta dogovor vplival na svetovni računalniški trg.

Če na hitro povzamemo dejstva za vse, ki se vam ne ljubi brati članka:
  • VIA lahko sedaj legalno izdeluje P4 čipovja in konkurira Intelu;
  • Intel bo dobival odstotke od vsake prodane plošče;
  • večja konkurenca na tem področju, kar bo prisililo proizvajalce k racionalnejšemu obnašanju;
  • sámi izdelovalci čipov bodo nedvomno na boljšem; vprašanje je, kako bo z izdelovalci matičnih plošč;
  • Kentron Technologies je še eno podjetje, ki izrazito pridobilo s podpisom te pogodbe.
Celoten članek je na voljo na tem naslovu, zagotovo pa ni odveč poudariti, da lahko o dolgoročnih vpliv bolj ali manj zgolj špekuliramo; točnih informacij pač ni.

1 komentar

Intel in pomnilniki

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili zanimiv članek, ki govori o razvoju različnih pomnilnikov do danes in Intelovem odnosu do njih. Zakaj naprimer ni Intel takoj podprl DDR2100 in DDR2700, čemu je nasprotoval JEDEC-ovi potrditvi DDR3200. Odgovore na vsa ta in še druga vprašanja najdete v članku, govor pa bo tudi o RDRAM pomnilniku in o tem, kako se je Intel zafrknil s podpisom eksluzivne pogodbe z RAMBUS-om. Več o tem.

0 komentarjev

Novo čipovje od SiS

X-Bit Labs -

Tajvanski gigant, ki se ukvarja predvsem z izdelovanjem čipovij za matične plošče, podjetje SiS, je najavil novo čipovje. Nova stvaritev se tokrat imenuje SiSR659, namenjena pa je Penitum 4 procesorjem v navezi z RDRAM pomnilnikom. Kaj nam novega prinaša to čipovje?

Na začetku velja omeniti že standardne dobrote, kot so USB 2.0 priključki, AGP 8x ter Serial ATA tehnologije, posebej pa gre poudarit tudi štirikanalni RDRAM pomnilnik, ki nam tako omogoča celih 9.6 GB/s pasovne širine z uporabo PC1200 pomnilnika. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Ostale informacije lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

VIA predstavila novo ploščo za Pentium4

The Register - VIA je danes najavila posebno ploščo, imenovano P4PA, ki podpira pomnilnik DDR SDRAM in je grajena na najnovejšem naboru Apollo P4X266A. Podpira tako vmesnik USB 2.0, kot tudi ATA/133, kar naj bi preprečevalo nekatera ozka grla. VIA ploščo zato namenja visokozmogljivim PC-jem, delovnim postajam in strežnikom, v katerih bo prav procesor Pentium4. Plošča bo na voljo kmalu, ceno pa izveste na zahtevo. Seveda pa VIA ne bi bila VIA, če se ne bi spet zapletla z Intelom, ker nima pravice izdelovati naborov DDR SDRAM za Intelove Pentiume4. O tem bi se dalo razglabljati, vendar pa vse skupaj raje prepustimo pravnikom.

0 komentarjev

VIA povečala pasovno širino DDR SDRAMa?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja , naj bi VIA na prihajajočih P4X333 čipovjih za Pentium 4 procesorje (PC2700, V-Link/533, AGP 8x), ki naj bi se začelo razvažati že to leto implementirala QBM (Quad Band Memory) arhitekturo. Le ta naj bi "virtualno" povečala pasovno širino DDR SDRAM vodila, brez, da bi vključevala nov spominski kanal. O tem, kako naj bi VIA to izvedla, pa še vedno ni nič konkretnega, le ugibanja. Sigurno se pa RAMBUSu ne piše dobro, saj bo sedaj lahko DDR razpolagal P4 z dovoljšno pasovno širino. Več o tem tu.

0 komentarjev

Za vse VIA+Intel ljubitelje

Acid Hardware - Saj vem, da je to nasprotujoč si pojem. VIA, ki jo Intel toži v treh državah (Veliki Britaniji, Nemčiji in na Kitajskem; Hong Kong) zaradi kršitve Pentium 4 patenta, ni v ravno najboljših odnosih s tožnikom. Amapak govorim o povezavi, ki je (vsaj meni) zelo privlačna. To pa je Pentium 4 procesor (ki mu cena vztrajno pada) in VIA P4X266 čipovje, ki podpira DDR pomnilnik. Vprašanje je le še katero matično ploščo vzeti.
Tu je odgovor. Namreč gre za test dveh P4X266 matičnih plošč. Obe sta bolj tako-tako. Prva je Shuttle AV40R druga pa ACorp 4VPX266A. Poglejte si.

0 komentarjev

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

Test coolerjev

Dan's DATA - Dan's data je pripravil standardni, vendar pregledni test hladnjakov. Ali pa tudi ne tako standardni? Primerja namreč tudi P4 coolerje. Saj ne, da bi kdo od vas imel P4 (mogoče pa tudi?), ampak dobro je pa vedeti, če ga boste kdaj v bližnji prihodnosti imeli (sploh zdaj, ko pridejo plošče s podporo DDR SDRAM-u in so cene P4 takooooo nizke). Test vseh coolerjev je dolg 5 strani, s tem, da je P4 coolerjem posvečana ena stran. Način njihovega testiranja je (pomoje) zelo dober, ker ne uporabljajo procesorja, ampak rezistor, ki oddaja točno določeno moč (ki je enaka gratju procesorja). No, oglejte si sami...

0 komentarjev

Intel toži Vio. Ali obratno???

The Register - Pred nekaj dnevi je bila objavljena novica o Intelovi tožbi VIA-e zaradi nabora čipov (oz. vodila) za procesorje Pentium 4. Sedaj VIA na Tajvanu in v Združenih Državah toži Intela zaradi neplačila licenc Pentiuma 4 ter i845 čipovja.

Sam sem ob tem rekel le "Urg!", saj se mi je to zdela zadnja možna varianta. Pa vendar je na tej stvari tudi nekaj več kot le absurd... Namreč, pred leti je podjetje S3 od propadlega Exponential-a odkupilo nekaj zanimivih procesorskih patentov. Kasneje je Intel vse (ali nekaj njih) licenciral, S3-ju pa omogočil dostop do tehnologije Pentiuma 4. In vse je bilo lepo. Potem pa so delnice S3-ja romale pod okrilje VIA-e - tu pa Intel zanika, da bi VIA imela pravico do uporabe P4 tehnologije. Protiudarec? VIA trdi, da Intel sedaj nima pravic do tehnologije podjetja Exponential! To bo vsekakor še zelo zanimivo, po mojem skromnem mnenju pa se bo končalo dokaj kmalu, z ali odkupom licenc na obeh straneh ali odstopom od tožb. "Verjetno pa se zelo motim", če mi je...

4 komentarji

VIA ima jajca

X-Bit Labs - VIA bo nedvomno izdala svoje P4X266 čipovje. Če se še spomnite, gre za čipovje, ki podpira Pentium 4 procesorje v povezavi z DDR pomnilnikom. Skratka Viina verzija Brookdale čipa. Vse lepo in prav, če Intel ne bi prepovedal izdaje vseh P4 čipovij. Intel namreč načrtuje da bo Brookdale čip velika uspešnica. In seveda, ne mara konkurence.
Problem pa je v proizvodnji. Intel namreč trenutno lahko zadovolji le 30% zahtev po svojih veznih čipovjih. Kam bo šlo ostalih 70% nezadovoljnih kupcev, veste. Kar pa niti ni tako slabo za Intel. Kajti če bo P4X266 šel v promet, to pomeni večjo prodajo P4 procesorja. Intel se je tu malo prenagnil z napovedjo tožbe VII.
Viini odvetniki vodstvu podjetja zagotavlajo, da naj ne skrbi. Intel naj ne bi imel nobene osnove za tožbo. Sploh ne, ker je VIA lastnica majhnega podjetja, ki je, pred prevzetjem, podpisalo pogodbo z Intelom o izmenjavi patentov. Torej tudi P4 čipovij. Intel bo po vsej verjetnosti pustil, da VIA izda P4X266, ga trži, potem pa bo, ko...

3 komentarji

Druga generacija Viinih P4 chipsetov

X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

0 komentarjev

Brookdale ni v redu

X-Bit Labs - Fantje pri x-bit labs so se tu poglobili v prihajajoče Intelovo Brookdale čipovje. Kot veste, bo Brookdale čipovje omogočalo uporabo DDR SDRAM-a in SDRAM-a, namesto (pre)dragega RDRAM-a. Zdaj, še pred izidom, prihaja do problemov. Intel namreč ne sme izdati DDR verzije čipovja, ker ima neko posebno pogodbo z Rambus-om. Kako se bo to izšlo, ne vem.
Fantje so na testu odkrili, da P4 in SDRAM nikakor ne gresta skupaj. Razlika v testih je več kot očitna! Medtem ko P4 in DDR pomnilnik delujeta kar zadovoljivo. Seveda ne tako dobro kot bi z RDRAM-om, ampak razlika je precej majhna (74 3DMark2001-ov naprimer).
Če vprašate mene, je z Brookdale-om konec, še preden je izšel. Zakaj? Ker se je na vse te "kolobocije" odzvala VIAs svojim P4X266 čipovjem. VIA nima nobene pogodbe z Rambus-om, ki bi ji preprečevala izdajo DDR čipovja za P4. Torej bo točno to storila; izdala čipovje za DDR pomnilnik s P4 procesorjem. Najlepše pa je to, da še pred jesenjo. Seveda bo Intel bentil, da ne sme, ker nima...

4 komentarji

Saga o P4X266 se nadaljuje

The inquirer - Proizvajalci ALi in SiS stremijo k temu, da bi Intel tožil Vijo neupravičene rabe Intelovih patentov v njihovem novem P4X266 čipsetu za P4. Zakaj? VIA je prevzela S3, ki je imel z Intelom sklenjeno pogodbo o uporabi njenih patentov. Intel pa pravi, da VIA ni upravičena do njih z samim prevzemom.Zakaj stremijo toliko k tem, da bi Intel izločil Vijo? Predvsem zato, ker morata onadva plačevati Intelu približno $5 po čipu za licenco, kar samo podraži celotno stvar. Tako naj bi bila cena teh čipov okoli $40. VIA pa namerava imeti prodajno ceno pod $30. Tako bojo le ti s težavo konkurirali Viji. Zakaj se Intel še ni odločil za tožbo? Prav zaradi tega, ker še ne vedo, ali je VIA upravičena z samim prevzemom tudi do uporabe licenčnih patentov, ki jih je Intel sklenil z S3. Znano pa je, da Intelovi odvetniki že kar nekaj časa proučujejo nastali položaj.

3 komentarji

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja

ALi Aladdin Pro5 čipovje

Akiba - AKIBA PC je objavila teste ALi Aladdin Pro5 čipovja. Gre za čipovje za Intel Socket370 procesorje, z DDR SDRAM podporo. ALi je dolgo odlašal z izidom tega čipovja; izšlo naj bi konec prejšnjega leta. AKIBA PC je teste opravila na P3 1000 MHz Pentium-u in 128MB RAM-a. Rezultati niso zavidanja vredni! ALi-jevo čipovje se je namreč odrazalo slabše od Intel 820 in od Intel 815 čipovja.
V tem testu je prišla na plano Pentium-ova slaba združljivost z DDR SDRAM-om. Odrezalo se je namreč slabše od i815, ki deluje na SDRAM-u. Za fotografije pojdite sem. Besedilo je v japonščini, zato dvomom, da boste lahko kaj prebrali. Za branje se odpravite sem.

2 komentarja