»

Intel se pripravlja na prehod na 45 nm

X-Bit Labs - Če gre verjetni sledeči novici, bo Intel v letu 2007 prešel na 45 nm tehnologijo izdelave procesorjev. Da ima podjetje resne namene, priča tudi podatek, da bodo v Arizoni zgradili nov obrat, imenovan Fab 32, ki bo že šesti te velikosti. Stroški so ocenjeni na 3 milijarde dolarjev.

Na približno 17000 kvadratnih metrih uporabnih površin, ki bodo predstavljale le petino celotnega obrata, naj bi bilo zaposlenih 1000 uslužbencev. Intel prav tako načrtuje razširitve kapacitet na Irskem in v Novi Mehiki. Več o tem tukaj.

13 komentarjev

Intel se pripravlja na 65 nm

X-Bit Labs - Intel je včeraj najavil, da je začel s projektom adaptacije svoje tovarne v Arizoni, kjer bodo odslej namesto 200- obdelovali 300-milimetrske silicijeve rezine. S tem se bodo tudi začeli pripravljati na prehod na 65-nm tehnologijo izdelave procesorjev. Projekt bo stal dve milijardi dolarjev in ko bo končan, bo to peta Intelova tovarna s 300-mm silicijevimi rezinami. Prve tovrstne procesorje lahko pričakujemo naslednje leto. Več o tem.

21 komentarjev

Anandtech o 0.09 mikronskem procesu

AnandTech - AMD je komaj odpravil težave, ki jih je imel z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, Intel je pa že pri 0.09 mikronskem procesu izdelave, ki ga bo uporabil za novo jedro Pentiuma 4, kodno poimenovano Prescott. Sama tehnologija naj bi bila zrela za proizvodnjo v drugi polovici prihodnjega leta, malo več o njej in o tem, kakšne izboljšave bo prinesla v prihajajočem Prescott jedru, si lahko preberete v tem članku.

6 komentarjev

Banalnosti

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo spremenil design hladilnih reber na Pentium 4 procesorju. Ampak razlog ne tiči v boljšem hlajenju ali večji stabilnosti... Je prav banalen. Trenutna hladilna rebra so še prečno prevrtana. Intel se je odločil, da bo ta postopek odslej izpustil. To pa zato, ker je, odkar je prestopil na 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, kar ga je očitno stalo precej denarja, začel mrzlično paziti na izdatke. Intel zagotavlja, da ta nova modifikacija ne bo poslabšala rezultata P4.

0 komentarjev

Nova jedra za Celerone

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bi počasi bilo prav malce posodobiti tudi Celerončke. Podobno, kot so to že storili za mobilne in desktop Pentiume3, bodo zamenjali jedra tudi Celeronom. 733, 766, 800 in 850MHz (slednji še ni najavljen) modeli bodo tako deležni novega, D0 steppinga. Novi Celeroni bodo delovali pri 1.75V namesto 1.7V, prve masovne pošiljke pa bodo na voljo v začetku junija.

4 komentarji