»

Od interneta odrezali prvega spamerja

Washington Post - V nevpadljivi 30-nadstropni stolpnici v središču Silicijeve doline v San Joseju so včeraj malo znanemu podjetju McColo Corporation odklopili internetno povezavo. To ne bi bila nikakršna novica, če ne bi takoj za tem drastično upadla količina poslanega spama po spletu. IronPort ocenjuje, da je padec znašal 66 odstotkov, ali z drugimi besedami, Spamcop.net ugotavlja, da je število poslanih spamsporočil padlo s 40 na 10 na sekundo.

Strokovnjaki pravijo, da so se pri McColo ukvarjali s celo paleto nečednih poslov. Nudili so spletno gostovanje za mednarodna podjetja in sindikate, ki so vdirali v računalnike, razpošiljali viruse in prek elektronske pošte ponujali lažna zdravila, modne dodatke, varnostne programe in celo otroško pornografijo. Ni še znano, ali so bile proti McColo podane tudi kakšne obtožnice, FBI in Tajna služba pa ne dajeta komentarjev.

Mark Rasch, nekdanji tožilec za področje spletnega kriminala, komentira, da ponudniki gostovanja načeloma ne morejo biti odgovorni za...

15 komentarjev

Kiberkriminal je postal dober posel

Dark Reading - Kot poročajo na Dark Reading, so raziskovalci uspeli ugotoviti kaj je primarni namen prikritega omrežja Storm.

Prikrito omrežje Storm se je pojavilo leta 2007. Gre za prikrito omrežje (botnet) nove generacije (predstavnika te generacije prikritih omrežij sta še npr. Gozi in Nugache), ki za komunikacijo ne uporabljajo klasičnega nadzornega centra, pač pa za komuniciranje uporabljajo P2P princip, torej komunicirajo razpršeno preko različnih, spreminjajočih se "lokalnih" centrov.

Posamezne tega točke v omrežju med seboj komunicirajo po šifriranih kanalih, programska koda pa uporablja različne načine prikrivanja (tim. mutatorje programske kode, pa tudi programe za stiskanje in šifriranje kode), kar pomeni, da se trojanski konj na okuženem računalniku konstantno spreminja in s tem bistveno otežuje zaznavo protivirusnemu programju. Trojanski konj Storm se tako samodejno spreminja na vsakih 30 minut, z čimer izredno oteži protivirusno zaznavo, uporablja pa tudi nekatere tehnike s...

14 komentarjev

Storm podira rekorde - ponovni naval spama

Slo-Tech - SoftScan poroča, da so prejšnji mesec zabeležili rekordno število nezaželjenih elektronskih sporočil in trdijo, da se bo to število verjetno povečalo še v naslednjih mescih. Avgusta je omenjeno podjetje identificiralo 96.89% vse pošte kot spam, ki je soliden narastek z junijskih rekordnih 96.55% (SoftScan varuje približno milijon računalnikov v srednji in severni Evropi). Ne glede na "nizko" vzorčno število, strokovnjaki menijo, da je 85-90% svetovne elektronske pošte nezaželjena in le vsaka stota vsebuje virus.

Eden največjih trojanov, ki letos razhaja in razpošilja spam je 'Storm Worm,' ki preko elektronske pošte v obliki lažnih voščil in obvestil računalnik neslutečega uporabnika z lahkoto pritegne na svoje omrežje. Le-ta je 22. avgusta letos v enem dnevu odposlal kar 57 milijonov e-mailov.

Storm botnet je domnevno eden največjih t.i. zombie network-ov na svetu, saj ga tvori nekje med 10 in 50 milijonov okuženih računalnikov, ki poganjajo razne različice operacijskega...

38 komentarjev

Open Document Format pretvornik za Word + vojna dokumentov

Ars Technica - Že kak teden dni je na voljo pretvornik, ki omogoča shranjevanje dokumentov v odprtem, standardnem formatu. Ne boste verjeli, a napisali so ga kar pri - Microsoftu! Še povezava.

Verjetno ima pri tej potezi odločenost nekaterih (zveznih) držav, da za svoj državni aparat raje uporabijo openoffice. Vendar bi bilo naivno misliti, da se bodo pri Microsoftu kar tako odpovedali prijemu, ki uporabnikove podatke priklepa na MS Office. T. im. "Information Right Management" je morda tak način. Več o možnih scenarijih si lahko preberete tule.

Tole ni preveč po volji Adobu, ki je s svojim PDF formatom postavil de facto standard na področju dokumentov. Sedaj testirajo nekatere XML razširitve za PDF zapis, kot pravijo na ArsTechnici. Poleg tega ga nameravajo odpreti in standarizirati. Povezava.

Skratka, na področju dokumentov bo še sila zanimivo.

23 komentarjev

FireFox izgublja svoj delež

Information Week - Kljub velikemu številu prenosov (100 milijonov) je Firefox v primerjavi s konkurenco v mesecu septembru izgubil tri četrtinke odstotka deleža (z 8,27 odstotka na 7,55 odstotka).

Kot eden izmed možnih razlogov naj bi bil tudi ta, da se je spletni brskalnik Netscape, ki v različi 8 uporablja tudi Firefoxov pogon, privzeto identificiral kot Firefox, kar je povzročilo, da so uporabniki Netscapa v spletnih statistikah dejansko bili zabeleženi kot uporabniki Firefoxa. Julija so omenjen hrošč odpravili, kar je najverjetneje razlog za upad (navideznega) deleža Firefoxa.

Drugi razlog pa je verjetno izdaja nove, brezplačne različice spletnega brskalnika Opera, ki vztrajno pridobiva nove uporabnike.

83 komentarjev

Microsoft za hitrejše uveljavljanje popravkov

Information Week - Microsoft ugotavlja, da lahko s posebnim programskim paketom zmanjša čas, ki poteče od izdaje varnostnih popravkov do njihove namestitve na računalnike po celem svetu. Windows Update Services, ki bo brezplačno na voljo za podjetja v drugi polovici letošnjega leta, bo nekakšna združitev tehnologij Windows Update za namizne računalnike in Systems Management Server za večja podjetja, znal pa bo namestiti tudi Microsoftove popravke za programsko opremo drugih ponudnikov. Klik!

5 komentarjev