»

Apple dobil tožbo zoper proizvajalca jajčnih podstavkov

eiPOTT

vir: Heise
Heise - Nemško družinsko podjetje Koziol je prodajalo jajčnike, ki so jih poimenovali eiPOTT. Jajčnikom oz. jajčnim podstavkom se v nemščini sicer pravi eierbecher, a ker je ei jajce in pott lonec, ni besedno poimenovanje njihovega izdelka nič nenavadnega, je pa vsekakor sumljiva raba velikih in malih črk. Z imenom se ni strinjal Apple, ki trži vsem dobro poznani MP3-predvajalnik iPod. Ker se imeni izdelkov prebereta zelo podobno (ˈaɪ.pɒd proti ˈaɪ.pɔt), je Apple na Višje deželno sodišče v Hamburgu vložil tožbo zoper proizvajalca jajčnikov in tožbo dobil.

Sodišče je namreč ocenilo, da obstaja nevarnost zamenjave izdelkov zaradi podobnega zvena imena. V obrazložitvi so...

61 komentarjev

iPod Touch s podporo 802.11n

Broadcom BCM4329

engadget - Tretja generacija iPod Touch, ki jo je Apple predstavil prejšnjo sredo, vsem napovedim navkljub ne vsebuje fotoaparata, ki ga je dobila 5. generacija malih iPod Nanov. A pri odpiranju in temeljitem ogledu novih Touchov, kot je navada za vse Applove izdelke takoj po izidu, so razstavljavci prišli do dveh ugotovitev - da je tiskanina popolnoma pripravljena na senzor, ki bi zajemal slike, ter da čip, ki skrbi za brezžično povezljivost prek WiFi podpira pravkar sprejet standard IEEE 802.11n, česar ne zmore niti iPhone 3GS.

Broadcomov čip, BCM4329, ki je uporabljen v tretji generaciji iPod Touch, poleg brezžične komunikacije prek WiFi standarda 802.11n skrbi tudi za Bluetooth povezljivost...

23 komentarjev

App Store se bliža milijardi

CNet - V še eni premetni marketinški potezi je Apple na splet postavil števec prodanih aplikacij prek spletne trgovine App Store, ki se počasi bliža številki milijarda. Srečnemu kupcu aplikacije s serijsko številko ena milijarda bo Apple primaknil MacBook Pro, 32 GB iPod Touch, Time Capsule in bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko zapravil na iTunes. V App Storu je trenutno naprodaj 30.000 aplikacij. Apple je svojo spletno trgovino usposobil 11. julija lani, do 100 milijonov pa je potrebovala dva meseca. S pol milijarde prodanih aplikacij so se pohvalili letos januarja, ko so napovedali, da bodo do cele milijarde potrebovali še tri mesece. Kot kaže, so imeli prav.

1 komentar

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Slashdot - Apple se je danes odločil povečati kapacitete iPhone-a in iPod Touch-a. iPhone je tako po novem dosegljivi v 8GB različici za 399 dolarjev in 16GB različici za 499 ameriških zelencev, iPod Touch pa v 8GB različici za 299$, 16GB različici za 399$ in 32GB različici za 499$. Nič posebnega in samo po sebi vrednega novice na Slo-Techu, a je zato naslednja novica nekoliko bolj omembe vredna.

Potem ko je Microsoft objavil prevzemno ponudbo za Yahoo in so se najprej pojavile govorice o Google-ovem nakupu, se sedaj širijo podobne govorice tudi o Apple-u, ki bi naj nameraval objaviti konkurenčno ponudbo. Kljub temu da je Apple-ovo finančno zaledje ocenjeno na "borih" 16 milijard dolarjev (naj spomnim, Microsoft je ponudil več kot 44 milijard dolarjev za Yahoo) pa naj bi bil Yahoo-jev CEO Jerry Yang precej bolj naklonjen prevzemu s strani Apple-a, do katerega je že večkrat pokazal svojo naklonjenost, kot pa Microsoftu. Slednji pa vseeno verjetno ne bo odnehal zlahka, saj se pričakuje...

13 komentarjev

100 milijonov prodanih iPod-ov

Daily Tech - Vsekakor najbolj popularen izdelek podjetja Apple, ki je sprožil po celem svetu, predvsem pa v ZDA, ogromen družbeni fenomen (na čase že precej zaskrbljujoč) je dosegel nov mejnik. Zabeležena je bila namreč prodaja 100-milijontega, s čemer se količina iPod-ov na planetu bliža težko predstavljivim številkam (Jerry Seinfeld bi najbrž rekel: We all get it, you've sold a lot!). S tem zavzema kar 75 odstotkov celotnega trga prenosnih glasbenih predvajalnikov, še nekaj statističnih podatkov o svetovni dominaciji zlobnih belih napravic lahko najdete v izvorni novici.

70 komentarjev

Test iPoda Shuffle druge generacije

Digital Trends - Pred nekaj tedni je Apple med ostalim posodobil tudi najmanjšega predstavnika linije iPodov, model Shuffle. Že tako majhna žverca je postala še manjša, izboljšan pa naj bi bil tudi čas predvajanja. Od napovedi do dejanske dobavljivosti je sicer preteklo nekaj časa, a sedaj je izdelek tu in to so s testom obeležili ustvarjalci strani Digital Trends. Zadovoljile so jih njegove dimenzije, pregovorno kakovosten zvok in relativno nizka cena, pokritizirali pa so priložene slušalke (pri vseh ostalih iPodih so bile posodobljene) in dejstvo, da je možno nov Shuffle na računalnik priključiti samo s pomočjo priloženega podnožja. Na koncu so mu prisolili oceno 8/10, o čemer se lahko prepričate tudi sami.

18 komentarjev

Apple Computers Inc. krcnil Samsung in Apple Corps

EETimes - Samsung je pred dnevi preveč samoiniciativno najavil, da je pridobil procesorski posel za iPode. Za nameček je še "narabutal" GUI svojih mobilnih telefonov (glej povezavo na novice). Apple Computers Inc. je to privedlo do tega, da je drugače razdelil svojo jabolčno pito. Procesorje za nove iPod Shuffle bo dostavljal dosedanji dobavitelj: SigmaTel. Samsungu tako ostaja le posel z iPod Nani, v procesorskem pomenu besede. Za sedanje procesorje ostalih iPodov je zadolžen PortalPlayer.

Število iPodov se bo verjetno še povečalo, saj se je Apple Computers Inc. odločil prodati svoj večkrat nagrajeni spletni študentski informacijski sistem PowerSchool. Le ta omogoča staršem in samim učencem spremljati svoj napredek. Kupec je Pearson - eden večjih založnikov za šolstvo. Kupoprodajna pogodba očitno zavezuje kupca, da se razvije sistem, ki bo omogočal učiteljem in učencem dostop do učnega materiala preko iPodov.

Razrešen je bil tudi konflikt dveh "jabolk" glede še bolj uspešnega...

3 komentarji

iPod nano 1 GB

vir: Apple
Apple - Apple je potihoma izdal novo različico priljubljenega predvajalnika iPod nano, ki je sedaj na voljo tudi v različici z gigabajtom spomina, ki stane $149. Pri nas bo cena okoli 40 tisoč SIT oz. 149 evrov. S tem sta se pocenila tudi oba modela Shuffle, 1 GB izvedenka sedaj stane 99, 512 MB pa 69 dolarjev. Upajmo, da bodo pocenitve opazne tudi v Sloveniji, saj so trenutne cene iPodov Shuffle skoraj dvakrat večje od tistih v ZDA.

21 komentarjev

Govorice o novih iPodih

ThinkSecret - Apple sicer ni še ničesar potrdil, a po različnih kotičkih interneta krožijo (po nekaterih navedbah dokaj preverjene) napovedi o novih glasbenih predvajalnikih. Prenovljena bi naj bila predvsem iPod Mini in iPod Shuffle.

Prvi bo namesto trdega diska opremljen s flash spominom, krasil pa ga bo tudi barvni zaslon z manjšo diagonalo in višjo resolucijo. Cene bodo ostale bolj ali manj enake, dimenzije bodo kakšnih 20-25% manjše, pojavil pa se bo tudi 8 GB model.

Najmanjši pripadnik iPod serije, Shuffle, bo v prihodnosti morda na voljo s kapaciteto dveh gigabajtov, kar bo po besedah ThinkSecreta povzročilo tudi znižanje manjših verzij (70 dolarjev za 512 MB in 100 dolarjev za 1 GB).

Govori se tudi o video iPodu, a je vse še zavito v meglo, tako da raje počakajmo na prihodnji teden, ko namerava Apple v navezi z Motorolo predstaviti nove mobilne telefone s podporo za iTunes. Omenjeni modeli takrat najbrž še ne bodo predstavljeni, a gotovo bodo opisane govorice vsaj delno potrjene...

7 komentarjev