»

Grafična kartica s štirimi gigabajti

vir: Gizmodo
Slashdot - Grafični gigant nVidia je izdala grafično kartico, za katero pravijo, da je najmočnejša v zgodovini. Model z imenom Quadro FX 5800, ki nadomešča 5600, prinaša 240 CUDA-programljivih paralelnih jeder in premierno kar štiri gigabajte vgrajenega pomnilnika. S ceno 3500 dolarjev seveda ni namenjena nažiganju iger, temveč modeliranju, grafičnemu oblikovanju in podobno, poročata Slashdot in Gizmodo.

23 komentarjev

Novice iz nVidie

Brez NF200 čipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Najpomembnejša novica je zagotovo nativno delovanje SLIja na X58 čipovjih. Tako je, SLI bo deloval na vseh (certificiranih) ploščah brez potrebe po dodatnem NF200 delilnem čipu. Proizvajalci bodo ta čip lahko še vedno vgradili na matično ploščo, ve pa se, da čip stane 30 dolarjev oz. naj bi stal 20 dolarjev, če bi se proizvajalec odločil vključiti čip na vse modele svojih X58 plošč. Ena od prednosti je delovanje treh rež z x16 hitrostjo (1 prek X58 čipa, ostali dve pa se delita iz druge x16 linije prek NF200 čipa - TripleSLI?).

Do izida Core i7 platforme naj bi bilo certificiranih že kar nekaj plošč, na certifikacijo pa jih bodo morali proizvajalci poslati v nVidiine laboratorije v Santa Claro. Certifikat je namenjen za čim boljšo out of...

15 komentarjev

Februarja že GeForce 9?

DigiTimes - Očitno kalifornijsko podjetje NVIDIA ne bo pustilo konkurentu AMD-ju ( ATI) priti do sape. Nvidia naj bi namreč februarja naslednje leto izdala novo generacijo grafičnih procesorjev (GPU), poroča DigiTimes.

Prvi čip nove 9. generacije GeForce bo visokorazredni 65-nanometrski D9E. Podpiral bo DirectX 10.1 in Shader Model 4.1. Poleg tega pa naj bi junija poslali na trg še 55-nanometrski D9P, ki naj bi bil čip srednjega razreda. Slednji se bi tako pridružil AMD-jevi najnovejši seriji grafičnih kartic, ki že temeljijo na 55-nanometrskem procesu ( RV670).

100 komentarjev

Toshibin prenosnik z GeForce 8700M GT

AnandTech - Podjetje nVidia je pred kratkim splavilo svojo trenutno najnovejšo mobilno grafično rešitev (pred tem si je ta naslov lastil GeForce 8600M GT). A najnovejše ni nujno tudi najhitrejše.

AnandTechovci so dobili na test Toshibin Satellite X205-S9359, enega izmed prvih prenosnikov, opremljenih z omenjeno grafično kartico. Sedemnajstinčna desktop replacement pošast stane okrog 2500 dolarjev, v njej pa poleg omenjene grafične kartice tiktaka še dvogigaherčni procesor Core 2 Duo.

V testih se je laptop izkazal srednje dobro, proti starejšim modelom z GeForce Go 7950 GTX sicer ni imel prav dosti možnosti, a glede na razmerje med zmogljivostjo in ceno po besedah avtorjev članka ponuja dovolj.
Izvorni test.

20 komentarjev

NVIDIA GeForce 8800 za prenosnike kmalu na voljo

Fudzilla - Po poročanju Fudzille bo Nvidia kmalu splavila mobilno različico GeForce 8800 grafične kartice. GeForce 8800M, ki je v prvi vrsti narejen za igričarske prenosnike, bo prvi ponudil Dell v svojem prihajajočem modelu XPS M1730 s 17 inčnim zaslonom. Prenosnik bi naj vseboval tudi Intelov Core 2 Extreme procesor.

Predhodnja poročila govorijo, da bo Nvidiin najmočnejši grafični procesor za prenosnike na voljo v treh izvedenkah in sicer kot GeForce 8800M GTX, 8800M GT in 8800M GS. Seveda bodo imele vse tri DirectX 10 podporo.

Mobilna različica grafičnega procesorja bo imela nižjo zmogljivost v primerjavi z namizno različico, saj je potrebno zadostiti nižji temperaturi in električni porabi prenosnika, kar pomeni, da je bilo potrebno narediti kar nekaj sprememb v samem procesorju. Kljub temu, da bodo spremembe povzročile manjšo 3D zmogljivost, bo to še vedno trenutno najmočnejši grafični procesor za prenosnike na tržišču.


Izvorna novica.

23 komentarjev

Epox v škripcih

Fudzilla - Če gre verjeti novici na Fudzilli, je proizvajalec matičnih plošč Epox na smrtni postelji. Finančno stanje podjetja namreč že kar nekaj časa ni najbolj rožnato, poleg tega pa naj bi jih zapustilo veliko zaposlenih, ki so se želeli izogniti odpuščanju, prav tako ni v razvoju nobenega novega izdelka. Pred propadom bi lahko znanega proizvajalca matičnih plošč rešil prevzem s strani kakega uspešnejšega podjetja, podobno kot je bil rešen Abit.

Več na Fudzilli.

16 komentarjev

Nov test R600

več strani - Na Daily Tech-u so kljub temu, da je še nekaj časa do uradne predstavitve nove serije AMD-jevih grafičnih kartic, objavil majhen test Radeona HD 2900 XT, ki so ga primerjali z nVidiinim GeForce-om 8800 GTS. Grafičnih kartic niso primerjali le v različnih igrah, ampak tudi v testnih programih, v vseh primerih pa se je Radeon odrezal bolje od konkurenčne grafične kartice, v nekaterih primerih so razlike kar občutne. V igri Call of Duty 2 je namreč 2900 XT dosegel 73,5 sličic na sekundo, medtem ko je 8800 GTS dosegla 56,7 sličic na sekundo. V igrah F.E.A.R. in Company of Heroes sta kartici precej izenačeni, za ostale rezultate si oglejte sam test.

Fudzilla poroča, da naj bi različica Radeon HD 2900 XTX luč sveta zaradi težav z GDDR4 pomnilnikom ugledala komaj v tretjem četrtletju letošnjega leta. Več o tem v izvorni novici.

79 komentarjev

Shanghai jih bo imel osem

Slo-Tech - Če gre verjeti Fudzilli, bo AMD v začetku prihodnjega leta predstavil osemjedrni procesor, s kodnim imenom Shanghai. Poleg K10 mikroarhitekture naj bi imel več tretjenivojskega prepomnilnika in višjo frekvenco od štirijedrnih Barcelon. Pri izdelavi osemjedrnega procesorja naj bi igrala ključno vlogo 45-nanometska tehnologija, v kateri bo procesor izdelan. Po vsej verjetnosti pa ne bo šlo za čisto pravi osemjedrnik, saj naj bi šlo za dva štirijedrna čipa na enem podnožju.

Več o tem na Fudzilli

6 komentarjev