»

Britanci gradijo repliko Edsaca

BBC - V Veliki Britaniji bodo zgradili delujočo repliko enega prvih računalnikov na svetu. V Computer Conservation Society (CSS) so objavili, da bodo zgradili repliko Edsaca (Electronic Delay Storage Automatic Calculator, ki so ga prvikrat zagnali na Univerzi v Cambridgeu 6. maja 1949 in je deloval devet let. Prvi program, ki ga je izvedel, je izračunal tabelo kvadratov naravnih števil in tabelo praštevil, kasneje pa je s koristnimi izračuni pomagal dvema raziskovalcema osvojiti Nobelovo nagrado.

Leta 1949...

15 komentarjev

OGC delavnica v Ljubljani

Slo-Tech - Geološki zavod Slovenije organizira v ponedeljek, 10.05.2010, mednarodno delavnico OGC (Open Geospatial Consortium, Inc.) na temo odprtokodnih standardov in medopravilnosti na področju prostorskih podatkov ter direktive INSPIRE. Vabljeni predavatelji so g. Mark Reichardt, predsednik in izvršni direktor OGC, Anitha Trakas (OGC Europe), Guenther Pichler (ESRI Inc.), Francois Robida (BRGM), Robert Tomas (EC-JRC), Tomaž Petek (GURS), Grega Milčinski (Sinergise) in Aleš Veršič (ARSO). Namen delavnice je širjenje znanja o informacijskih rešitvah temelječih na odprti kodi, predstavitev OGC ter direktive INSPIRE. Delavnica bo potekala v predavalnici Geološkega zavoda Slovenije, Dimičeva ulica 14 (nasproti Gospodarske zbornice za Bežigradom), Ljubljana, VI nadstropje.

Ponedeljkova delavnica je za javnost odprt dogodek v sklopu 25. mednarodnega srečanja Geoscience Information Consortium (GIC), ki bo na Geološkem zavodu Slovenije od 10. do 14. maja 2010. GIC je mreža geoloških zavodov...

17 komentarjev

FRiSK odpira vrata drugič

Slo-Tech - Danes (11.) in jutri (12.) se v Murski Soboti odvija 2. Festival računalništva in sodobnih komunikacij (FRiSK), ki se ga je že uvodno leto udeležilo preko 2.000 obiskovalcev. Zasleduje pogumno vizijo - postati eden izmed osrednjih IKT festivalov v delu Evrope, ki ga omejujejo štiri enako oddaljene prestolnice: Ljubljana, Dunaj, Budimpešta in Zagreb.

Dvodnevni dogodek se bo začel z omizjem na temo Vladanja 2.0. Program festivala se bo nadaljeval s tradicionalnim srečanjem najprodornejših podjetij na področju IKT-ja v regiji (Pomurski informacijski forum), festivalsko dogajanje pa bodo obogatili tudi borza kadrov, predstavitev navtičnega simulatorja, muzej računalništva, številne igralne konzole in prekmurske kulinarične dobrote.

Seveda ne bo manjkal niti Linux Install Fest, predstavili se bodo Start-Upi v informatiki, udeleženci se bodo lahko izobraževali tudi na delavnicah grafičnega oblikovanja v Adobovih orodjih, predstavljena pa bo tudi analiza vdora v sistem GNU Linux.

Če...

3 komentarji

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

Že drugi Linux dan

Lugos - V petek, 2. aprila, bo v ljubljanskem Koloseju projektorjem vsaj čez dan prizanešeno s hollywoodskimi "umetninami". Po poročanju Lugosa se bo namreč na ta dan zgodil že drugi Linux dan letos (prvi je bil 30. januarja). V celodnevni prireditvi se bodo zvrstila predavanja, delavnice, laboratorijske vaje ipd. o odprtokodnih rešitvah s poudarkom na Linuxu. Stvar na žalost ni brezplačna, organizator Housing namreč zahteva kotizacijo, reci in piši, 39.900 SIT + DDV oz. 3 Prešerne manj, če se prijavite do 10. marca.

Če se vam zdi tole predrago, vam še vedno ostane brezplačna predstavitev Slixa.

2 komentarja

Kiblix 2003 se je pričel

Kiblix.org - Z današnjim dnem se je v Mariboru začel 2. mednarodni IT Linux festival, ki bo potekal še jutri in v soboto. Na sporedu so zanimiva predavanja, katerih neposredni prenos si lahko ogledate kar prek interneta, kar je vsekakor pohvalno, ali pa prek amaterskega video signala na frekvenci 1280 MHz. Spisek vseh predavanj, ki pokrivajo veliko področij Linuxa, je na voljo na tem naslovu. Vse ostale informacije pa najdete na domači strani festivala.

5 komentarjev

30 let grafičnega uporabniškega vmesnika

Xerox Alto

OSNews - Računalnik Xerox Alto, ki je svetu pokazal prvi grafični uporabniški vmesnik (GUI), praznuje trideseto obletnico. V ta namen bo na mednarodni prireditvi Vintage Computer Festival 6.0 potekala posebna razprava in razstava, posvečena Xeroxovemu izdelku, ki je ukazno vrstico postavil v zakulisje delovanja računalnika. Festival, ki se začne jutri, bo potekal v muzeju Computer...

6 komentarjev

Festival Te Mikka

Slo-Tech - Da naštejemo: hip hoper Edo Maajka, ska-pankerji Elvis Jackson, avantgardni hip hop trio Dälek, alter rockerji Psycho-path, hardkorovci Monochrome, kontraverzna metal zasedba Noctiferia, ska žurerji Shandon, in še mnogo drugih, vas čakajo na festivalu Te Mikka, 11. in 12, julija na letališču Murska Sobota. Za podrobnejše informacije obiščite spletno stran www.temikka.com.

13 komentarjev

QuakeCon 2001

Guru 3D - To sicer bolj spada pod kakšno gamer sekcijo, a je pomembno tudi za nas, hardtech-aše. Na QuakeCon 2001 festivalu je bil predstavljen real-time demo prihajajočega Dooma 3.
Največji vtis so naredile grafike, ki jih je predstavil John Carmack. Eden izmed udeležencev festivala je zapisal:
V nekem delu vidimo kako demon pride v kopalnico in mrtvecu odtrga kos želodca ter ga začne jest. Ampak kakšen prizor! Demon kar prekipeva od navidezne moči in mrtvec, o ja, temu lahko prav vidiš izraz na obrazu.Minimalne zahteva za to igro naj bi bile zelo visoke. Tako naj bi osnovna zahteva bila GeForce256 ali Radeon grafična kartica. Pa še to ni zagotovo, ker Carmack razmišlja, da bi to stopnjo še zvišal, tako da bi bila GeForce2 minimalna zahteva. Na GeForce3 naj bi igra delovala s 30fps.

Na opozorilo freudi-ja sem se spomnil, da so napovedali tudi izid Kvake4. O podrobnostih pa še ni nič znano.

8 komentarjev

Državno tekmovanje iz računalništva

ZOTKS - Dolžan sem vam povedati, da bo danes na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo vsakoletno državno tekmovanje iz računalništva za srednješolce. Že sedmi "festival" po vrsti bo imel 5 tekmovanj: tekmovanje iz znanja računalništva, izbor najlepše spletne strani srednjih šol, tekmovanje v obvladanju Linuxa, tekmovanje v popularni igrici (GP3) ter tekmovanje programov. Moram povedati, da se bova s Primožem tega tekmovanja tudi udeležila, saj sva oba zagreta programerja (nekateri bolj, drugi (jaz) manj ). Torej, tekmovala bova v programiranju. Tu je tekmovanje razdeljeno na 3 skupine - od najlažje do najtežje. Medtem ko jaz tekmujem v "srednje težki", je Primož v preteklih dveh letih v lažjih dveh že pobral nagrade, tako da mu je prepovedano v teh skupinah tekmovati. Tekmuje v najtežji, tretji skupini. Če zmaga, mu najvišja nagrada - 2 meseca v ZDA - ne uide. Sedaj pa drž'te pesti za Primćita! ...

17 komentarjev