»

Slovenija 1984

Slo-Tech - Ministrstvo za promet je v vladno proceduro pred kratkim poslalo predlog zakona o cestnini. Ta bi v primeru sprejetja v državnem zboru prinesel številne, tudi Orwellovsko obarvane novosti. Poglejmo po vrsti:

Tretji člen predloga določa obvezno plačevanje cestnine na državnih cestah, ki so sestavni del vseevropskega cestnega omrežja, poleg tega pa še na cestah "ki so posebej projektirane in zgrajene za promet motornih vozil; ne služijo posameznim zemljiščem in objektom na njih, ki mejijo nanje; imajo, razen na posebnih mestih in začasno, dva označena prometna pasova ter odstavni pas ali odstavne niše na vsakem od fizično ločenih smernih vozišč; se z drugo cesto ali drugim infrastrukturnim objektom ne križajo v istem nivoju."

Zanimivejši je četrti člen, ki bi vladi omogočil, da določi "kot cestninsko cesto tudi državno cesto, ki ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega člena, če gre za cesto, ki je projektirana za daljinski promet in gre za vzporedno cesto, na katero je lahko...

189 komentarjev

Končno prve koristi od nadzornih kamer v Sloveniji?

RTV Slovenija - Kot poroča spletna stran RTV Slovenija, bo policija na avtocesti med Vranskim in Blagovico danes pričela izvajati poostren nadzor nad prometom. Pri tem pa se nam obeta novost. Policija bo namreč kriminalce, pardon, prekrškarje, pričela loviti tudi s pomočjo nadzornih kamer Darsa, ki so bile v osnovi namenjene nadzoru cest in informacijam o prometu, ne pa nadzoru in kaznovanju voznikov.

A tehnologija je tu, in zakaj je ne bi uporabili še za druge namene kot za tiste, zaradi katerih je bila v osnovi načrtovana? Kamere, ki so bile na avtoceste postavljene za nadzor dogajanja na cestišču, bodo sedaj začeli uporabljati za lovljenje posameznikov, ki druge udeležence v prometu ogrožajo s svojo neodgovorno vožnjo in ostalih kriminalcev ter njihovo kaznovanje. Koristi nadzora tako ne bodo deležni samo morebitni teroristi, pač pa vsi vozniki, ki ne uporabljajo varnostnih pasov, telefonirajo med vožnjo ali kako drugače kršijo zakon.

Koristi nadzornih kamer bodo tako kmalu lahko spoznali še...

237 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Star sem:
med 15 in 20;44%
(475)
med 21 in 26;35%
(383)
med 27 in 35;13%
(142)
več kot 35 let.4%
(48)
manj kot 15 let;3%
(32)
Skupaj glasov: 1080

Najprej naj se vam opravičim, ker že tako dolgo nisem zamenjal ankete. Razlog: najprej sem imel nekaj dni dopusta po pouku, potem mi je odpovedal računalnik (ki še sedaj ne deluje tako, kot bi moral), potem so prišli prazniki in neskončna vrsta zabav, obiskov in podobnih stvari. V tem času mi seveda računalnika ni uspelo popraviti, zato je to prišlo na vrsto šele pred kratkim.

No, dovolj naj bo, raje se posvetimo novi anketi. Še prej pa vsem skupaj k novoletno obravani anketi želim (poleg vseh običajnih stvari, kot so zdravje, sreča in ljubezen) še veliko overklokerskih in hekerskih dosežkov, uspešnih modifikacij in seveda vsakemu enega modrega slončka. [:D]

12 komentarjev