»

Na Blu-raye gre 33,4 GB

Slashdot - Trenutni standard Blu-ray predvideva zapis 25 GB podatkov na sloj, a proizvajalcev to ne ustavi pri iskanju še zadnjih neizkoriščenih milimetrov prostora. Sony in Panasonic sta iznašla način, kako na plošček stlačiti 33,4 GB podatkov, pri čemer medij ostane berljiv s trenutnimi predvajalniki ob nadgradnji firmwara. Pri obstoječem formatu zapisa se ob branju ugotavlja fazno trepetanje (jitter) sledi na ploščku, a metoda pri višjih kapaciteta postane nezanesljiva.

Sony in Panasonic sta razvila i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), ki opravlja isto funkcijo tudi pri višjih kapacitetah. Izračunavanje MLSE je računsko zahteven proces, zato za njegovo obdelavo v realnem času potrebujemo predvajalnike z dovolj zmogljivo strojno opremo. Nova metoda še ni del standarda Blu-ray, a lahko zaradi vplivnih botrov kmalu pričakujemo njeno inavguracijo.

58 komentarjev

500 GB na ploščkih v velikosti DVDja

Ars Technica - Skupina znanstvenikov na Inštitutu za optiko in optične tehnologije, ki spada pod okrilje Tehnične univerze v Berlinu, trdi, da so odkrili način, kako na plošček v velikosti DVDja skraniti 500 GB podatkov.
Skrivnost leži v uporabi mikroholografije, ki omogoča, da se podatki shranjujejo v treh dimenzijah. Z drugimi besedami: namesto da bi se posnele vdolbine, kot pri trenutnih CDjih in DVDjih, ta tehnologija s pomočjo dveh laserjev vriše v medij tridimenzionalne mreže. Prav tako se fokus laserjev lahko spreminja, kar dovoljuje zapisovanje na različnih višinah.
Znanstveniki predvidevajo, da bo izdelava medijev poceni, zaenkrat pa se še niti približno ne ve, koliko bodo stali...

53 komentarjev

Pošljite ime na Mars

Slashdot - Vam je zmanjkalo denarja za darila? Če ste izčrpali vse možne opcije, boste morali improvizirati in podariti kaj bolj metafizičnega. Odlično idejo so odkrili na slashdotu - kaj če bi imena svojih bližnjih poslali v vesolje? Podobno akcijo je že pred nekaj leti izvedla NASA, tokrat pa je pobudnik The Planetary Society, v okviru projekta bodo zbirali imena, ki jih bodo nato zapisali na plošček in poslali na Mars. Rok za prijavo je peti januar prihodnje leto, stvar vas ne bo stala nič, za nameček pa boste lahko še natisnili poseben certifikat, s katerim boste obdarjenim prijateljem ponosno dali vedeti, da ste njihove osebne podatke brez privoljenja poslali na rdeči planet. Vesel božič!

26 komentarjev

Virusi kot pomnilnik

Slashdot - Znanstveniki so odkrili način, kako z ovitjem virusa tobačnega mozaika s platinastim obročem dobijo zelo hiter tranzistor. Taki tranzistorji bi lahko prišli v poštev za zamenjavo sedaj popularnega Flash pomnilnika. Čip z virusnim pomnilnikom bi v kameri sliko prikazal v nekaj mikrosekundah, kar je s trenutnimi milisekundami občutna pohitritev.

Vodja projekta trdi, da je trenutno še daleč do praktične rabe, saj morajo ugotoviti kako omrežiti viruse.

Izvorna novica.

11 komentarjev

Posnemite CDje na obeh straneh

Slashdot - Gotovo ste se že spraševali, kako bi čim lepše označili vsebino na CDju ali DVDju. Sicer so za to obstajale posebne nalepke, toda vseeno je bila stvar precej nepraktična.

V odgovor temu so fantje pri Hewlett-Packardu pogruntali način, kako "natisniti" zgornji del CDja ali DVDja kar s pomočjo istega laserja v CD/DVD snemalniku v kombinaciji s posebnimi mediji, ki imajo na zgornjem delu prevleko, ki spremeni barvo v stiku z laserjem. Postopek je zelo preprost, saj se CD/DVD snemalnik predstavi računalniku kot katerikoli drugi tiskalnik, kar pomeni da kar odprete programsko opremo za ta namen in kliknete "Natisni".
Ima pa t.i. "LightScribe" tehnologija zaenkrat še nekaj težavic. Že prva, ki se posveti je ta, da rabite snemalnik, ki podpira to tehnologijo, in s posebno prevleko prevlečene...

15 komentarjev

Gigabajt na gigabajt

EETimes - Danes, ko ima praktično vsak resnejši uporabnik računalnika v svojem računalniki CD snemalnik, zanesnjaki kupujemo single-layer DVD snemalnike s kapaciteto 4,7 GB. O prihajajočih dual-layer DVD snemalnikih s kapaciteto "norih" 8.5 GB, smo že poročali.
Že danes lahko, če seveda dobimo ustrezen medij, pečemo DVDje na dve strani (4.7x2=9.4GB), če bodo na voljo tudi dual-layer dual-side DVD mediji, bomo pa dosegali celih 17GB na plošček.

A CD in DVD nista edini tehnologiji za optično hranjenje podatkov. Že pred skoraj desetletjem se je poročalo o novih prihajajočih medijih, ki naj bi temeljili na modrem (in ne rdečem) laserju. T.i. Blue-ray s kapaciteto 27GB je razvit že dolgo časa, na Japonskem so na voljo tudi snemalniki.
Ker pa se DVD počasi približuje tej številki (17GB za dvoslojni dvostranski plošček), je Matsushita izdelala prototip dvoslojnega blue-ray snemalnika, ki bo na Japonskem na voljo že letos. Dosegel bo celih 50 GB kapacitete. Klik!

7 komentarjev

Vaš mobilnik je lahko tudi optični bralnik

Slashdot - NEC in Nara Institute of Science and Technology sta razvila posebno tehnologijo, s pomočjo katere lahko uporabite vaš prenosni telefon s kamero kot optični bralnik, četudi ima kamera nizko ločljivost. Vse kar je potrebno za optično branje slike je, da vaš telefon med snemanjem filma pomikate po podlagi, posebna programska oprema pa poskrbi za optimizacijo slike, ki jo sestavi iz delčkov filma. Tehnologijo bo moč uporabiti tudi v video kamerah, omogočala pa naj bi visokokvalitetne slike pri velikosti do formata A4.

7 komentarjev

Pozor: Na vašem nohtu je samo še 5 GB nezasedenga prostora

Vnunet - HPjevi managerji, pardon, znanstveniki, so odkrili način, s katerim so dosegli še večjo gostoto podatkov na kvadratni centimeter. Z dosedanjo tehnologijo naj bi bilo moč doseči nekje 500 Mb na kvadratni centimeter, s svojo pogruntavščino, ki naj bi bila za trg pripravljena v dobi 5 let, pa malce več od 1 Gb. Klik!

Kaj to pomeni? Nič. O podobnih dosežkih iz vseh mogočih področij poročamo skoraj mesečno, vendar gre pri tem povečini res zgolj za znanstvene dosežke, ki pa praktično uporabo ponavadi ugledajo zgolj na daljši rok. Kar pa je seveda razumljivo.

1 komentar