»

Medmrežne skovanke postale polnopravne besede

vir: Google
Google - Medmrežje je naokoli dovolj časa, da je korenito spremenilo način, kaj in kako govorimo. To so pripoznali tudi v uglednem angleškem slovarju Oxford English Dictionary, ki ga kljub načelni deskriptivni naravi mnogi štejejo kot enega izmed normativnih vodičev rabe jezika. V novi izdaji bomo v njem našli tudi internetne okrajšave.

Polnopravne članice angleškega besedišča so postale besede, kakršne so OMG (Oh my God, o moj bog), LOL (laughing out loud, na glas se smejem), IMHO (in my humble opinion, PMSM, po mojem skromnem mnenju) in celo BFF (best friends forever, najboljša prijatelja za zmeraj). Zanimivo je, da čeprav večino teh besed poznamo z interneta, niso vse nastale tod.
...

31 komentarjev

Odkrito zdravilo za pozabljanje

Telegraph News - Prav ste prebrali, novica ne govori o zdravilu, ki bi vas rešilo pozabljivosti, temeč ravno nasprotno. Ameriški znanstveniki so namreč odkrili učinkovino, s pomočjo katere lahko namensko brišejo določene spomine posameznikov. Zdravljenje se bo uporabljalo v primerih, ko ima pacient travmatične izkušnje iz preteklosti, ki mu onemogočajo normalno življenje. Med zdravljenjem naj bi se oseba osredotočila na pretekel dogodek, zdravnik pa bi ji medtem ob pravem trenutku vbrizgal zdravilo, ki ga izbriše, brez da bi pri tem vplivalo na ostale spomine.

Potencialna zloraba takšne snovi je lahko zelo škodljiva in predstavlja pomembno moralno vprašanje, zato bo pred masovno uporabo, če bo zadeva sploh razvita do takšne stopnje, potrebna obilica javne debate.

Izvorna novica.

20 komentarjev

Britanija kot center globalnega cyber-raziskovanja

Jaz - Hvala Tomiju, ker me je opozoril na zares zanimivo novico na The Registeru. Govori o določeni mega bogati Stephanie Shirley, ki je Oxfordski univerziteti donirala 10 milijonov funtov za ustanovitev "The Oxford Internet Institute", ki naj bi postal center globalnega cyber raziskovanja. OII center naj bi se nahajal v Balliol fakulteti, ukvarjal pa naj bi se z raziskovanjem internet zdravstva, vpliva interneta na glasbo in umetnost itn. Me prav zanima kaj se bo iz tega izcimilo, še posebej glede na zadnje afere, ki obkrožajo Oxfordski inštitut v povezavi z internetom. Kot veste, je Oxford prejšnji mesec začel s SETIju podobnim projektom, ki naj bi pomagal odkriti zdravilo za rak, toda kmalu se je izkazalo, da so računsko moč prijavljenih računalnikov (okoli 25.000) prodajali najboljšim ponudnikom. Krneki...

2 komentarja

Plemeniti nameni ali biznis?

Slashdot - Zadnje čase je mogoče opaziti, da se na mreži pojavlja vse več (distributed) programov z raznimi plemenitimi nameni, kot je raziskovanje zdravila za rak ali AIDS. Po pravici povedano osnovni namen SETIja, torej iskanje vesoljčkov ob teh srceparajočih programih kar izgubi na pomenu, in opaziti je, da se tudi Slo-Techerji navdušujejo nad njimi. No, izkazalo se je, da program univerze na Oxfordu le ni tako plemenit, kot se zdi. Za vsem skupaj namreč stoji popolnoma komercialno podjetje iz Austina, ki moč vaših procesorjev prodaja najboljšem ponudniku ali pa vaše računalnike izkorišča za testiranje/nabijanje obiska določenim stranem. Kako plemenito, kajne? Pa da ne boste mislili, da gre za nekakšne govorice... Člankom s Slashdota pa menda gre verjeti?
Jaz bom kar ostal pri SETIju .

17 komentarjev

Raziskovanje zdravil za raka v SETI stilu

The Register - Univerza v Oxfordu bo začela raziskovalni projekt v SETI stilu za raziskovanje zdravil za raka. Organizatorji upajo, da se bo 6 milijonov ljudi vključilo v ta projekt, ki vključuje dol-povleko programa in uporabo zmogljivosti računalnika za obdelavo podatkov. To bi pohitrilo proces odkrivanja zdravil za 3-5 let.
Več informacij o tem projektu lahko najdete tukaj, kjer lahko tudi dol-povlečete program za ta projekt.

19 komentarjev

AltaVista edini search na internetu?!

The Register - Eh, v teh dneh me nič več ne preseneča... Niti to, da Altavista namerava tožiti oziroma izterjati denar od VSEH iskalnikov na internetu, ki uporabljajo robote ali indeksiranje (z drugo besedo: ČISTO VSEH). Mogoče se to zdi podobno glupo kot trditve BTja, da so lastniki hyperlink povezav, toda Altavista dejansko poseduje skoraj 40 patentov na take in podobne iskalne tehnologije in vsak iskalnih na internetu kršni vsaj par le-teh. Kaj se bo iz tega izcimilo se še ne ve (in niti nočem ugibat), toda v primeru zmage Altaviste bi bil ogrožen obstoj celotnega interneta. Jaome . Več informacij najdete tukaj (priporočam...).

14 komentarjev