»

Merilnik hitrosti linije na starinski način

TorrentMeter Mk. 2

Slashdot - Je že res, da hitrost internetnih povezav merimo kar prek internetne strani, ki celo pokaže klasičen števec, a to ni to. V roke ga ne moremo prijeti, ne moremo se jeziti, zakaj odklopljen ne kaže točno ničle in zakaj nam kazalec zabije. Zato je Thorsten Haas predelal dva stara voltmetra (resnično stara, eden šteje 102 leti!) in iz njiju sestavil dva merilnika hitrosti prenosa, ki ju je poimenoval torrentmetra.

Ideja je pravzaprav preprosta. Najprej je pogledal, kolikšen tok skoznju zavrti kazalca na najvišjo vrednost, kolikšno napetost zahtevata za delovanje in kolikšno notranjo upornost imata. Sestavil je ustrezno...

12 komentarjev

Ubuntu opušča GNOME Shell zavoljo Unityja

Mark Shuttleworth

Slo-Tech - Na Ubuntu Developer Summitu smo izvedeli, da bo Ubuntu kot privzet vmesnik za uporabo izbral Unity, ki bo v verziji Natty Narwhal (Ubuntu 11.04) zamenjal GNOME Shell. Unity je Canonicalov projekt, ki je bil sprva zasnovan Ubuntu Netbook Remix, medtem ko je GNOME Shell vmesnik za prihajajoči GNOME 3.0, ki bo nared prihodnjo pomlad. Mark Shuttleworth iz Canonicala je dejal, da so se odločiti Unity postaviti za privzeto namizno izkušnjo za "uporabnike z ustrezno strojno in programsko opremo". Za delovanje Unityja namreč potrebujemo delujoč compositing, za kar je potrebno ustrezno 3D-pospeševanje. Unityju sicer še manjka kar precej do...

27 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

Na voljo Ubuntu skladišča za Vidalio in Mixminion

Slo-Tech - Anonimizacijsko omrežje Tor deluje tako, da promet uporabnika naključno preusmerja po anonimizacijskih strežnikih Tor omrežju do izstopne točke. S tem naj bi dosegli anonimizacijo uporabnika, saj je sledenje prometa med točkami v Tor omrežju izredno težko izvedljivo. Kljub temu, da anonimizacija ni povsem zanesljiva, pa je uporaba Tor omrežja skupaj z dodatkom za Firefox TorButton precej priljubljena med vsemi, ki želijo na spletu ohraniti vsaj malo anonimnosti.

Sam program Tor sicer ne uporablja grafičnega vmesnika, zato so razvijalci razvili grafični vmesnik Vidalia, ki uporabniku anonimizacijske storitve prikazuje nekatere informacije o statusu anonimizacije in omrežju. Do pred kratkim je bil namestitveni paket za Vidalio mogoč samo za uporabnike Windows in Mac, uporabinki Linuxa pa smo morali program prevesti iz izvorne kode.

Od danes naprej to ni potrebno, saj je eden izmed operaterjev anonimizacijskega omrežja vzpostavil skladišče programskih paketov za Vidalio in program...

10 komentarjev

Izšel Ubuntu 7.10

Ubuntu - Osemnajstega oktobra je luč sveta ugledala nova izdaja Ubuntu Linuxa, Ubuntu 7.10, poimenovan tudi Gutsy Gibbon. Hkrati z njim sta izšla tudi Kubuntu in Edubuntu.

Novi izid prinaša številne novosti, med drugim izboljšano podporo strojni opremi, za kar skrbi tudi tim. Restricted Drivers Manager, ki zna za nekatere kose strojne opreme uporabiti Windows gonilnike. Izboljšana je tudi podpora za tiskalnike, saj nameščanje gonilnikov za številne USB tiskalnike ni več potrebno, pač pa je dovolj, da tiskalnik le priključimo na računalnik in prižgemo, Ubuntu pa poskrbi za vse ostalo.

Uporabniki prenosnikov bodo gotovo veseli tudi izboljšane podpore za zunanje video naprave (projektorje), uporabniki dual boot sistemov pa podpore pisanju na NTFS razdelke. Ker je Ubuntu namenjen predvsem končnim namiznim uporabnikom, ima različica 7.10 vključeno tudi podporo za 3D namizje (sistem jo vljuči samodejno, če strojna oprema to omogoča), prikrajšani pa ne bomo niti Eduroam uporabniki, saj novi...

83 komentarjev

Izšel GNOME 2.20

GNOME 2.20

Slashdot - Nova različica prinaša kup novosti in izboljšav, med drugim tudi nov power management, Evince (GNOME-ov pregledovalnik dokumentov), Totem (video predvajalnik) in Tomboy. Nekaj sprememb je doletelo tudi vizualna podoba menija nastvitev.

Izdaja nove različice sovpada z deseto obletnico obstoja. V tem obdobju se je projekt neverjetno razvil in postal globalni fenomen. Privzet je v mnogih popularnih distribucijah, med drugim tudi v Ubuntu in Fedora, s tem pa je zelo razširjen med Linux uporabniki, katerih število nenehno raste.

Nova različica bo vključena v Ubuntu 7.10, katerega izid je predviden za naslednji mesec.



Dolpoteg za nestrpne in izvorna novica.

17 komentarjev

Uradni podatki o Ubuntu 7.10

Ars Technica - Oktobra prispe nova različica Linux distribucije Ubuntu s kodnim imenom Gutsy Gibbon. Poleg posodobljenih glavnih sestavnih delov (Linux kernel, Gnome/KDE, Xorg, ...) sta zaenkrat glavni novosti ločena uradna izdaja, namenjena mobilnim telefonom in podobnim prenosnim napravam, ter privzeta podpora naprednim vizualnim učinkom v namiznem vmesniku (zanje bo skrbel OpenCompositing. Navdušenci lahko drugo razvijalsko različico pričakujejo konec meseca.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Dell naj bi izbral Ubuntu

Slo-Tech - Po besedah Stevena J. Vaughan-Nicholsa, pisca pri DesktopLinux.com, naj bi pri Dellu na nekatere modele svojih računalnikov nameščali Ubuntu 7.04, kar naj bi mu potrdili notranji viri v podjetju. Že prej so po spletu krožile govorice o dogovarjanju med družbama Canonical, sponzorjem Ubuntuja, in Dell, vendar nobena stran teh govoric ni komentirala. Špekulacije o prednameščenem Ubuntuju pa je še vzpodbudilo dejstvo, da Michael S. Dell na enem od svojih računalnikov uporablja Ubuntu.

Sicer pa je ta Dellova poteza odgovor na zahteve kupcev, ki so na strani Dell IdeaStorm kot najbolj zaželjeno novost pri Dellu izpostavili prav računalnike s prednameščenim Linuxom (ta ideja je dobila že več kot 130 000 glasov). Dell se je na te predloge odzval in na internetu objavil anketo o tem, katera distribucija in kateri računalniški sistemi naj bi bili najprimernejši. Anketa se je zaključila 23. marca.

57 komentarjev

Ubuntu 7.04 Beta

OSNews - Pisci trenutno zelo popularne distribucije Linuxa, Ubuntu, nadaljujejo svoj strog razvojni načrt, v skladu s katerim naj bi aprila letos izšla naslednja različica, kodno imenovana Feisty Fawn. Zaenkrat vse kaže na to, da bo izid potekal običajno (brez zamud, podobnih lanskim), kar dokazuje tudi včerajšnji izid Beta verzije Pogumne Srnice. Poročata Slashdot in OSNews, dolpoteg in dodatne informacije najdete na uradni strani.

15 komentarjev

Za 30 dni na Ubuntu

HardOCP - Ob nedavno izdani Microsoftovi Visti so nekateri navdušeno vzklikali, drugi pa žalostno skimavali z glavo in komentirali, da bodo raje ostali na ikspejih oziroma prešli na Linux. Med tistimi, ki so izjavljali slednje, je tudi Brian Boyko, pisec na strani HardOCP, a za razliko od večine se je odločil držati besedo.

Na svoj računalnik je namestil Linux, natančneje Ubuntu, in ga v raziskovalne namene kot edini OS uporabljal mesec dni. Pri tem se je vseskozi trudil biti kritičen in ga na mnogih področjih vsakdanje uporabe primerjal z Okni, na katera je bil do sedaj navajen. Odgovor, če je trenutno najbolj popularna namizna distribucija res lahko alternativa prevladujočemu operacijskemu sistemu, najdete v izvirnem članku, o katerem poroča Slashdot.

272 komentarjev