»

OCZ z eSATA 'ključkom'

OCZjev poizkus

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - USB ključki so nam že dodobra poznani in so zadnje čase idealen nadomestek CDjev in DVDjev, saj so veliko bolj praktični, manjši in manj dovzetni za poškodbe. Glavni problem pri prenašanju 8, 16 oz. celo 32 in več gigabajtov podatkov pa je hitrost, saj je le-ta teoretično omejena na 480 Mbit/s oz. 60 megabajtov na sekundo. V praksi do tega seveda nikoli ne pride, veseli smo lahko namreč, če dosežemo hitrosti okrog 30 MB/s. Glavni problem je seveda v USB kontrolerjih na matičnih ploščah (še posebej znan problem so imeli oz. še vedno delno imajo AMDjeva čipovja), deloma pa hitrost omejuje tudi sam flash pomnilnik. Prvi problem, kjer je ozko grlo čipovje,...

42 komentarjev

Asus P5K deluxe

X-Bit Labs - Na X-Bit labs so se spravili na Asusovo najnovejšo ploščo, ki seveda temelji na Intelovem veznem čipovju P35. Ugotovili so, da gre za zelo kvaliteten izdelek, plošča se je namreč izkazala tako s svojo dodatno opremo, kot z golo zmogljivostjo in navijalskimi funkcijami. Če nabavljate nov sistem, ne boste zgrešili z nakupom, sicer pa nadgradnja ni pretirano smiselna, saj se od prejšnje generacije razlikuje zgolj v nekaterih malenkostih (podpora za prihajajoče procesorje, ...).

Izvorni članek.

21 komentarjev

Asus s prilagodljivim prenosnikom

Daily Tech - Dandanes lahko v večini prenosnikov praviloma nadgradimo samo pomnilnik in trdi disk, saj se proizvajalci trudijo izdelati tem manjše in lažje izdelke, na račun česar trpi modularnost. Asus se je odločil, da bo šel za spremembo v drugo smer, zato je predstavil model C90, prenosnik, namenjen igričarjem.

Naprava temelji na sveži platformi Santa Rosa, lastniki pa lahko po izbiri vanjo poleg običajnih stvari vgradijo še grafično kartico (reža MXM), optični pogon in procesor, vse to brez posega v garancijo. Prenosnik tehta dobre 3 kilograme (vključno z baterijo, ki omogoča 4,5 ure dela) in je opremljen z bogato ponudbo periferije (med nadpovprečnimi lastnostmi so podpora 802.11n ter priključka eSATA in HDMI).

Izvorna novica.

21 komentarjev

Apple posodobil linijo MacBook Pro

MacRumors.com - Apple je danes brez pretiranega pompa (tega bomo deležni v prihodnjih dneh, med WWDC-jem) predstavil svoje nove prenosnike višjega cenovnega razreda. Prenovljeni MacBooki Pro temeljijo na platformi Santa Rosa, ki med drugim prinaša bolj ekonomično porabo energije in višjo frekvenco zunanjega vodila procesorjev (800 MHz, kot pri namiznih bratcih). Med pomembnimi novostmi sta tudi trenutno najhitrejša mobilna grafična kartica, nVidiin GeForce 8600M GT, ter novi zasloni z LED osvetlitvijo.

Več v izvorni novici in Appleovi trgovini.

99 komentarjev

Dell z novim 13,3" ultraportable prenosnikom

engadget - Na Engadgetu se je pojavila napoved novega najmanjšega člana Dellove družine prenosnikov, XPS m1330. Računalnik s 13,3-palčnim zaslonom (na voljo tudi z LED osvetlitvijo) temelji na najnovejši Intelovi platformi Santa Rosa in ima za svoj razred presenetljive specifikacije. V najdražji konfiguraciji tiktaka posodobljen Core 2 Duo z višjim FSB-jem in frekvenco 2,4 GHz, za grafiko skrbi mobilni GeForce 8400M GS, izstopata pa še kamera z dvema megapiksloma ter 32-gigabajten SSD pogon. Vse skupaj tehta malce zajetnega 1.8 kilograma, tako da se s Sonyjevo serijo SZ in IBM-ovimi X60 ne more kosati, a specifikacije (predvsem grafična...

17 komentarjev

Panasonic z novima prenosnikoma

X-Bit Labs - Kot poroča X-Bit Labs, je Panasonic v četrtek predstavil dva nova prenosnika, ki naj bi imela vse, kar si uporabniki želijo: zmogljive baterije, zmožnost preživetja izrednih razmer, majhnost in lahkost. Nova modela se imenujeta T4 oz. W4 in prihajata v standardnem magnezijevem ohišju, tako da prvi tehta le poldrugi, slednji pa 1,27 kilograma.

V obeh z 1,2 GHz tiktaka Intelov procesor Pentium M ULV 753 na čipovju Intel 915GMS z vgrajenim grafičnim čipom. Poleg tega dobimo še 512 MB pomnilnika PC2-3200, 40 gigabajtov trdega diska, brezžični krmilnik s podporo 802.11/a/b/g in 12,1-palčni zaslon. Edini razliki med modeloma sta velikost, saj je W4 nekoliko manjši in lažji, in avtonomija, saj T4 zdrži kar devet ur in pol, manjši bratec pa dobre tri ure manj. Še cena: za model W4 boste odšteli 2149 dolarjev, za T4 pa na Panasonicovi spletni strani še ni podatkov.

11 komentarjev

Skaal-tel's All in Oneder Helmet

MODTHEBOX - Modifikacij v pravem pomenu besede dandanes že primankuje. Predvsem zaradi že izrabljenih idej in vse "modifikacijske krame", ki se je da danes kupiti v vsaki malo bolje založeni računalniški trgovini. Če vam primankuje idej in če ste se kdaj vprašali, kaj narediti s staro vojaško čelado, multimetrom, napajalnikom, "kretnico" (switch) ter še nekaj malenkostmi, potem si poglejte tale članek, v katerem je avtor vse prej naštete stvari vgradil v vojaško čelado iz druge svetovne vojne. Ideja je zelo zanimiva, in čeprav izvedba ni najbolj profesionalna, je vsekakor vredna ogleda!

2 komentarja

AMD: Microsoft, proizvajalca najboljši prijatelj!

The Register - Verjeli ali ne, po plazu proti MS-ju nastrojenih kritik raznih prič na ameriških sodiščih, bo AMD pričal za giganta.

Uradna AMD-jeva obrazložitev je, da so monolitna oz. nemodularna Okna še vedno boljša -- vsaj za proizvajalca. Nekako ne gre omenjati potencialne nekompatibilnosti tisočinene verzije našega ljubega OS-a ter kopice programja ter trdine zanj. No, pa da ne bomo ostali pri proizvajalcih: tudi kupci v taki situaciji ne bi bili ravno na najboljšem, kar pak jako skrbi tožilstvo. Če že moram, bi kot primer problematičnosti modularnosti (predvsem za "domače uporabnike") izpostavil (že vidim, kako bom tepen) -- Linux. Klik!

13 komentarjev

Gericomova prenosna zverina

Slo-Tech - Za tole novico se zahvaljujem Francu:

Podjetje Anni je za zahtevne slovenske uporabnike predstavilo prenosnik Gericom SuperSonic II, ki sodi po tehničnih zmogljivostih in opremljenosti v sam vrh ponudbe prenosnikov. Namenjen je uporabnikom, ki ne pristajajo na kompromise v zmogljivosti in opremljenosti na račun prenosljivosti, predvsem pa za svoje zahteve niso pripravljeni plačati gore denarja. Gericomov prenosnik SuperSonic je bil prvi prenosnik v Evropi z vgrajenim 1GHz procesorjem, sedaj pa ga nadomešča model Supersonic II, v katerega so pri Gericomu vgradili procesor Intel Pentium III (Tualatin) z 1.2 GHz, 512 MB delovnega pomnilnika in 30GB trdi disk. Za izris hitre 2D in 3D grafike na 14.1- palčnem LCD zaslonu z aktivno matriko skrbi ATI-jev grafični procesor M6P Radeon 32MB. Poleg disketne enote je vgrajena kombinirana 4x4x6x24 CD-RW enota, ki hkrati tudi bralnik DVD plošč. Za povezavo z omrežjem in internetom sta vgrajena omrežna kartica 10/100 Mbit in 56K V.90 modem. Na...

1 komentar