»

Android 2.0 je tu

MacRumors.com - Danes je Google uradno predstavil platformo Android 2.0, ki prinaša številne izboljšave odprtokodnega operacijskega sistema za pametne telefone. Med ključnimi novostmi tako najdemo posodobljen način sinhronizacije stikov in nov gradnik "Quick Contact" za lažjo integracijo stikov v aplikacije. Zruženi poštni predal omogoča dostop do elektronske pošte različnih računov, dodana pa je tudi podpora za Microsoft Exchange. Več izboljšav je bila deležna programska oprema za delo s fotoaparati in kamerami, ki podpira bliskavico, izboljšana pa sta tudi zmogljivost in razpored navidezne tipkovnice. Med novimi zmogljivostmi brskalnika najdemo podporo standardu HTML5, dvojni dotik za povečavo in zaznamke v sličicah, posodobljen pa je tudi koledar,...

23 komentarjev

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

MacRumors.com - Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo...

30 komentarjev

Pojavil se je Kindle 2

Kindle 2

vir: Gizmodo
Gizmodo - Amazonov elektronski bralnik knjig Kindle bo kmalu dobil mlajšega brata, katerega fotografije že krožijo po spletu. Kindle 2 bo imel v primerjavi z obstoječim modelom bolj zaobljene robove, barva in zaslon ostajata približno enaka, rahlo spremenjen je razpored tipk, paličica pa je nadomestila dosedanji "click-wheel". Kdaj se bo novi bralnik znašel na prodajnih policah je neznanka, enako velja tudi za njegovo ceno. Seveda so vse to ugibanja na osnovi pobeglih fotografij, nezanemarljivo dejstvo pa ostaja, da je najbolj priljubljen elektronski bralnik knjig Applov iPhone.



Predrago.

33 komentarjev

Je Safari res najhitrejši brskalnik?

QuirksMode - Peter-Paul Koch, znan po svojih javascript ter css trikih na strani QuirksMode.org, piše o svojih izkušnjah s Safari 3.0. Med drugim se sprašuje, če je Safari res najhitrejši brskalnik na katerikoli platformi, kot trdijo njegovi razvijalci.

Mnogi testi kažejo izjemno odzivnost Safarija pri izvajanju javascripta. Ti testi se izvajajo na sledeč način:

  1. Shranimo trenuten čas (čas 1).

  2. Izvedemo kopico zahtevnih operacij.

  3. Še enkrat shranimo trenuten čas (čas 2).

  4. Če odštejemo čas 1 od časa 2, lahko precej natančno vemo koliko časa smo porabili za naše zahtevne operacije.

Mark Wilton-Jones pa je bil nad testi skeptičen, zato se je odločil raziskati vzrok za tako dobre rezultate Safarija. Ugotovil je, da ta med nekaterimi operacijami ustavi čas, zato je čas 2 enak času 1. To se zgodi na primer, ko prek javascripta želimo spremeniti lokacijo iframe elementa. Tu se mora med drugim s strežnika naložiti nova stran, kar samo zaradi "počasnosti" mreže ne mora trajati 0 milisekund, kot trdi...

21 komentarjev

Safari za Windows prenešen že milijonkrat

Slashdot - Apple je sporočil, da je v samo dveh dneh od objave Safarija za Windows platformo ta dosegel milijon prenosov. Kljub resnim varnostnim težavam v prvi izdaji, so prepričani, da bo Safari osvojil vsaj 10% delež trga spletnih brskalnikov, s čimer bo pripomogel, da bodo izdelovalci spletnih vsebin začeli prilagajati vsebine tudi za Safari ter s tem posledično za iPhone.

Povezava do izvorne novice.

Oznaka najboljši brskalnik mu na Windows platformi zaenkrat še ne pristoji najbolje.

46 komentarjev

Itanium še miga

Ars Technica - Intel je v četrtek malce bolj obširno komentiral prihodnost procesorja Itanium. Večina bralcev ga najbrž pozna kot poraznega, saj je njegovo (sicer dokaj revolucionarno) 64-bitno arhitekturo IA-64 povozila manj napredna konkurenca z imenom x64, tako da prodajne številke niso nikoli dosegle vrtoglavih višin, a pri Intelu so potrpežljivi.

Povedali so, da se vsako leto proda več procesorjev iz omenjene serije in da obstajajo trdno zastavljeni načrti za prihodnji razvoj. Kmalu naj bi izšlo jedro Montevale, manjša posodobitev dvojedrnega Montecitea, prihodnje leto pa si lahko obetamo jedro Tukwila, katerega glavna novost bo možnost uporabe Xeonov in Itaniumov na istih matičnih ploščah. Več podrobnosti o prihajajočih novostih lahko najdete na Ars Technici.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Test jabolčnih novotarij

Ars Technica - Na Ars Technici so si ogledali dve Applovi novosti.

Najprej je tu pred tednom dni posodobljeni MacBook Pro, v roke so dobili 17-inčno različico in jo primerjali z identičnim računalnikom prejšnje generacije. Pohvalili so hitrejši zagon, dosti boljše specifikacije, dimenzije, trajanje baterije in ločljivost zaslona, motile pa so jih temperature, pomanjkanje osvetlitve zaslona LED in zasedenost obeh rež za spomin.Drugi izdelek, s katerim so se igračkali, je predvčerajšnjim predstavljeni Safari 3. Tukaj so podobnega mnenja kot uporabniki našega foruma - stvar še ni zrela za objavo. Sicer je odzivnost razveseljiva, pa tudi nekatere sveže funkcije so odlične (povečevanje polj za vnos teksta, iskanje po strani), a...

34 komentarjev

Iz Appla nič novega

MacRumors.com - Pravkar se je končal tradicionalni govor Steva Jobsa, ki se odvije vsako leto na Appleovem WWDC-ju. Ponavadi na njem pride do večje posodobitve katerega od Jabolčnih izdelkov, zato navdušenci nad njimi v živo spremljajo poročanja z dogodka in ugibajo o prihajajočih novostih.

No, letos se ni zgodilo nič pretresljivega, Štef je omenil kopico že napovedanih in nekaj doslej še nevidenih novosti, ki se bodo pojavile v prihajajoči različici Mac OS X, med drugim Safari 3 (po novem tudi za Windows), prenovljeno namizje s kupi namesto map, posodobljen Finder, predogled datotek QuickLook in še par malenkosti. Toplo sodelovanje z Appleovci sta napovedala id Software in EA Sports, omenjen pa je bil tudi omogočen razvoj aplikacij...

66 komentarjev

Novosti z MacWorlda

MacRumors.com - Pred nekaj urami se je končal tradicionalni vsakoletni govor Steva Jobsa, vodilnega moža Applea, v okviru katerega je vedno predstavljena obilica novosti iz že omenjenega podjetja. Letos je bila prireditev precej navdušujoča, da pa ne bom dolgovezil, bom kar začel z naštevanjem vsega novega.

Prva stvar, s katero je Stevo Službe navdušil množice, je bil Apple TV. Gizmo je bil predstavljen že na nekaj predhodnih prireditvah in je bil do sedaj poznan pod kodnim imenom iTV. Na videz spominja na Mac Mini, le da je pol tanjši (natančne dimenzije so 20x20x3 cm), opremljen pa je s 40 gigabajti trdega diska in Intelovim procesorjem. Na zadnji strani lahko najdemo HDMI in komponentni video izhod, optični in RCA audio...

136 komentarjev