»

Začetek projekta OpenZFS

Slo-Tech - Včeraj so najavili začetek OpenZFS projekta, resnično odprtokodnega naslednika projekta ZFS.

Datotečni sistem ZFS je v aktivnem razvoju že več kot desetletje in je med najbolj naprednimi na svetu. Nedavni razvoj se je nadaljeval odprtokodno, zato se je skupnost razvijalcev, uporabnikov in podjetij, ki izboljšujejo, uporabljajo in gradijo na sistemu ZFS združila v OpenZFS. Ustanovili so ga člani skupnosti razvijalcev GNU/Linuxa, FreeBSD-ja, Mac OS X-a ter skupnost illumos projekta, vključno z Mattom Ahrensom, enim od dveh prvotnih avtorjev ZFS-ja. OpenZFS tako združuje veliko število razvijalcev z različnih sistemov.

OpenZFS skupnost bi rada kot dolgoročni cilj dvignila ozaveščenost o kakovosti, uporabnosti in razpoložljivosti OpenZFS-ja z izboljšanjem dokumentacije za razvijalce in sistemske administratorje. Razvijalci si bodo tudi prizadevali za lažji prenos kode med sistemi tako, da bodo ustvarili plast za prenosljivost kode (uporabili bodo "Solaris Porting Layer").
Za razvoj...

103 komentarji

Asus želi preseči kakovost Appla

engadget - Podpredsednik Asusa, Jonathan Tsang, ne ovinkari, saj pravi, da je cilj Asusa doseči in preseči Apple po kakovosti izdelkov. Asus, začetnik norije, poimenovane netbook in eden najpomembnejših izdelovalcev matičnih plošč, prenosnikov ter mnogih drugih računalniških pripomočkov, se trenutno posveča predvsem razvijanju izdelkov, zelo malo sredstev pa posveča njihovemu trženju, ki se morajo tako tržiti sami s pomočjo testov in zanesenjaških uporabnikov. A ključ do uspeha Appla ni le v odlično zasnovani stroji opremi, saj v paketu z računalnikom pride tudi iz škatle delujoč, spoliran operacijski sistem, vse skupaj pa podpira odličen marketing, ki dosega osupljive prodajne številke tudi kadar njihovi izdelki niso najzmogljivejši.

Jonathan Tsang je v pogovoru omenil še, da se jim v skladiščih praši igralna konzola s sistemom zaznavanja premikanja, ki na tem področju celo prekaša Nintendov Wii. Zalomi se pri igrah zanjo, saj je sklepanje dogovorov z razvijalci iger težje, kot razvoj...

26 komentarjev

ZFS na Linuxu

Slashdot - Sun-ov podatkovni sistem je doživel modularno predelavo ter je sedaj s pomočjo modula FUSE na voljo tudi za Linux. Zaradi nekompatibilnosti licenc še ni bil dodan v samo jedro. Projekt pod imenom ZFS on FUSE naj bi omogočil uporabnikom Linuxa, da uporabijo podatkovni sistem ZFS, brez da je ta integriran v samo jedro. Kot delujoča možnost je bil potrjen tudi zagon sistema z ZFS particije. Trenutna hitrost dosega le polovično zmožnost originalnega, vendar razvijalci upajo, da se jim bo posrečilo, kot pri NTFS projektu za Linux.

Izvorna novica!

21 komentarjev

Zettabyte File System (ZFS) tudi v operacijskih sistemih za široko rabo

MacRumors.com - Verjetno je Jonathana Schwartza, predsednika uprave Sun Microsystems, zaneslo navdušenje, ko je (navkljub Applovi pregovorni občutljivosti na prehitro razkrivanje novih izdelkov) ob robu Sunove prireditve v Washington D.C. razglasil, da bo Apple v svojem novem operacijskem sistemu Mac OS X 10.5 Leopard kot osrednji datotečni sistem uporabil ZFS.

Govorice o tem se širijo že dolgo, že aprila 2006 je bilo znano, da je Apple kontaktiral Sun glede prenosa datotečnega sistema ZFS na Mac OS X. Kasneje se je ZFS začel pojavljati v zgodnjih različicah OS 10.5, ki pa še niso omogočale zagona sistema s tega datotečnega sistema. Sedaj se govori, da je to botrovalo zamudi Leoparda.

In kaj novega prinaša ZFS? Za preprostega...

26 komentarjev

Leopard vendarle prestavljen

več strani - Še pred slabim mesecem dni je Apple po obilici govoric o zamudi njihovega prihajajočega operacijskega sistema, ki so krožile po spletu, v uradni izjavi, kar je zanje relativno nenavadno, povedal, da so omenjene govorice lažne. Čudaški splet okoliščin je po kratkem času pripeljal do dejstva, da Leopard vendarle bo zamujal. Cupertinovci so se, tako vsaj izgleda, vdali v usodo in povedali, da bo OS X 10.5 izšel šele oktobra, na junijskem WWDC-ju, med katerim je bil do sedaj predviden čas izida, pa bodo razvijalci dobili že precej zrelo testno različico.

Razlog za celotno zadevo naj bi bil iPhone, njegova programska oprema namreč zahteva precej dela, tako da so si morali zaposlene izposoditi tudi iz oddelka, ki sicer skrbi za OS X, le-ta pa je bil posledično malce bolj zanemarjen. Več na Daily Tech-u in MacRumors.

14 komentarjev

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

Prvi preizkus novega OS X 10.5 Leopard

MacRumors.com - Pred nekaj dnevi so pri Applu predstavili njihov prihajajoči operacijski sistem Mac OS X 10.5 Leopard. Obenem so vsem udeležencem konference podarili beta različico omenjenega sistema.

Pri MacBidouille so naložili in preizkusili novi OS X, ter podokumentirali vse omembe vredne novosti - od tega da so že pri inštalaciji dobili možnost ponovne vzpostavitve starega sistema, novih virtualnih namizij, novega Safarija, pa do novega sistema pomoči.

Končna ocena? Beta ni razočarala. Ima še par nadležnih hroščev, a vendar ima Apple še 8 mesecev časa (izdaja je napovedana aprila 2007), da jih odpravi.

Izvorna novica na Mac Rumors
Članek na Hardmac

Omeniti velja še to, da je Steve Jobs napovedal še več sprememb v Leopardu, ki pa jih še niso pripravljeni predstaviti svetu.

25 komentarjev