»

Dell zanika visoka vračila netbookov s prednaloženim Linuxom

Ubuntu Netbook Remix 9.10

Slo-Tech - Po tem, ko se je Microsoft v začetku leta pohvalil, da na 96% netbookov teče operacijski sistem Windows ter dodal, da naj bi razočarani uporabniki pogosteje (celo štiri do petkrat) vračali netbooke s prednaloženim operacijskim sistemom Linux, pa Dell pravi da razlik med vračanjem netbookov z operacijskima sistema Linux in Windows ne opažajo.

Priznavajo sicer, da ima Linux na netbookih še nekaj težav - npr. s trajanjem baterije, glavna težava pa je premajhno poznavanje prednosti Linuxa s strani uporabnikov. Povedano drugače: "Naš oglaševalski proračun, skupaj z oglaševalskim proračunom Ubuntuja in Red Hata ne dosega niti napake pri zaokroževanju Microsoftovega oglaševalskega proračuna.", je izjavil Joe Brockmeier iz Della.

Bo pa Ubuntu 9.10 prinesel tudi...

105 komentarjev

Program Windows 7 Update od 26. junija

Heise - Asus je na svoji spletni strani objavil prve podrobnosti v zvezi s programom Windows 7 Update, ki bo kupcem Windows Viste omogočil ugoden prehod na novo različico Windows ob njenem izidu. Tako bodo lahko vsi kupci računalnikov s prednaloženo Visto, ki jih bodo nabavili med 26. junijem 2009 in 31. januarjem 2010, takoj po izidu Windows 7 prejeli nadgradnjo, če se bodo zanjo odločili. Postopek bo brezplačen, doletijo jih lahko le administrativni in poštni stroški.

Vseh verzij Viste ne bo moč nadgraditi. Microsoft se je odločil, da te možnosti ne bo dal kupcem Viste Starter, Home Basic in Enterprise, pri ostalih pa bo pot nadgradnje premočrtna. Vista Home Premium se bo prelevila v 7 Home Premium, Vista Business v 7 Professional, ultimativna verzija pa v ultimativno. Do nadgradnje bodo upravičeni tudi uporabniki, ki se bodo ob nakupu odločili za podgradnjo na Windows XP namesto nalaganja Viste. Klik!

6 komentarjev

Windows 7 22. oktobra

CNet - Po več mesecih ugibanj, špekulacij in raznih tako ali drugače pricurljanih informacij je Microsoft uradno potrdil datum izida prihajajoče verzije svojega operacijskega sistema. Windows 7 bo na prodajne polici v škatlah prišel 22. oktobra, tako da bodo razvoj povsem zaključili še pred iztekom julija. Microsoft je povedal, da so bili z odzivi na kandidata za izid zelo zadovoljni, poleg tega pa so ves čas nameravali Windows ponuditi še pred začetkom božične nakupovalne sezone, ki se začne po zahvalnem dnevu (ki je letos v ZDA 26. novembra). Da ne bi prodaja računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemov z bližanjem izida Windows 7 preveč upadla, je Microsoft ponovil, da bodo kupci sistemov z Visto Home Premium ali boljšo (odpade torej Vista Basic) dobili brezplačne ali zelo ugodne verzije Windows 7 takoj po izidu.

93 komentarjev

Windows davek znaša 50$

Ars Technica - Dell je nekaj časa nazaj presenetil s projektom IdeaStorm, namen katerega je zbiranje predlogov uporabnikov, strank ali potencialnih strank, glede ponudbe, ki bi jo le-ti radi videli. Rezultati so med drugim pokazali, da si veliko ljudi želi možnost izbire računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. Dell je sledil rezultatom raziskave in od 24. maja zbira naročila za računalnike s prednaloženim Ubuntu OS.

Pri tem se je tudi prvič jasno pokazal t.i. Windows davek, vsota, ki jo mora Dell odšteti za kopijo Windowsov. Debate o tem znesku so tekle od pojava prvih računalnikov s prednaloženimi Okni, pri tem pa je številka še toliko bolj zanimiva, ker prenosnikov svoj čas skoraj ni bilo možno dobiti brez priložene Redmondske kode. No, izkazalo se je, da znaša Windows davek pri Dell računalnikih v ZDA 50$. Na Ars Technici so mnenja, da je glede na običajno ceno OEM za običajne smrtnike (95$ na licenco), številka precej točna. Zaenkrat so na voljo trije sistemi - XPS 410n...

121 komentarjev

Dell naj bi izbral Ubuntu

Slo-Tech - Po besedah Stevena J. Vaughan-Nicholsa, pisca pri DesktopLinux.com, naj bi pri Dellu na nekatere modele svojih računalnikov nameščali Ubuntu 7.04, kar naj bi mu potrdili notranji viri v podjetju. Že prej so po spletu krožile govorice o dogovarjanju med družbama Canonical, sponzorjem Ubuntuja, in Dell, vendar nobena stran teh govoric ni komentirala. Špekulacije o prednameščenem Ubuntuju pa je še vzpodbudilo dejstvo, da Michael S. Dell na enem od svojih računalnikov uporablja Ubuntu.

Sicer pa je ta Dellova poteza odgovor na zahteve kupcev, ki so na strani Dell IdeaStorm kot najbolj zaželjeno novost pri Dellu izpostavili prav računalnike s prednameščenim Linuxom (ta ideja je dobila že več kot 130 000 glasov). Dell se je na te predloge odzval in na internetu objavil anketo o tem, katera distribucija in kateri računalniški sistemi naj bi bili najprimernejši. Anketa se je zaključila 23. marca.

57 komentarjev

Dell se odziva na predloge kupcev

Ars Technica - Ko je Dell prejšnji teden predstavil stran, imenovano IdeaStorm, je večina ciničnih dolgoletnih uporabnikov PCjev najbrž posmehljivo gledala na celoten projekt, vsekakor pa ni nihče pričakoval, da se bo Dell odzval tako hitro (za tiste, ki jim projekt ni znan - gre za zbiranje idej in predlogov uporabnikov, ki bi se nato potencialno uporabili pri novih Dellovih izdelkih).

Navalu 85.000-članske spletne množice, ki si je zaželela prednameščen Linux, in 55.000 ljudem, katerim bi ustrezal OpenOffice, so delno ustregli že po enem tednu. Ker gre pri tovrstnih prošnjah predvsem za finančne razloge (omenjeno programsko opremo znajo ponavadi uporabniki namestiti tudi sami, nočejo pa plačati še nekaj dolarskih stotakov za Microsoftov ali konkurenčen komercialen softver), so Dellovci najavili, da bodo razširili ponudbo serije n na prenosnike Latitude (omenjena serija so v bistvu izdelki brez prednameščenih programov).

O vzpodbudni potezi, ki jo Dell, če jim lahko verjamemo, namerava v...

25 komentarjev

Prenosniki HP z Linuxom

Slashdot - Potem ko si je IBM premislil, bo očitno HP postal prvi velik ponudnik prenosnih računalnikov, ki jih bo ponujal s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. HP Compaq nx5000 bo imel naložen Novellov SuSE Linux in bo podpiral zapisovalnik plošč CD, predvajalnik plošč DVD, brezžično omrežje in pisarniško zbirko OpenOffice.org. Cena se bo začela pri 1140 zelencih, kar je okoli 60 USD manj, kot osnovni model z Microsoftovim Windows XP Professional. Klik!

24 komentarjev