»

Zalman ZM90-HP in VF1000

Zalman VF1000

Hardware Secrets - Zalman naj bi še ta mesec predstavil dva nova hladilnika za grafične kartice in sicer ZM90-HP in VF1000. Pri prvem gre za pasiven hladilnik s tremi toplotnimi cevmi, medtem ko skrbi za hlajenje hladilnih reber drugega vgrajen ventilator, poleg tega pa ima en heatpipe več od ZM90-HP.


Več o novih Zalmanovih hladilnikih za grafične kartice preberite na Hardware Secrets.

0 komentarjev

Nova Zalman hladilnika

Xtreme Systems - Nova modela, iz že znane CNPS družine, nosita oznaki 8000 in 9700. Prvi, 8000, je popolnoma nov hladilnik z aluminijastimi rebri, precej nizkega profila, za izboljšan prenos toplote pa skrbijo 4 bakrene vroče cevke. Vse skupaj ohlaja 92 milimetrski ventilator, ki se vrti med 1350 in 2600 obrati na minuto. Hladilnik je precej lahek, tehta namreč le 360 gramov. V izvorni novici oz. temi na XtremeSystems.org forumu pa že načrtujejo modificiranje tega hladilnika za uporabo na grafičnih karticah.




Druga novost pa je CNPS9700, ki je pravzaprav povečan CNPS9500. Slednji ima 92 milimetrski ventilator, pri novem hladilniku pa so ga zamenjali z nekoliko večjim, 12 centimetrskim, v skladu z...

17 komentarjev

Prihaja Zalman VF-900

Zalman VF900

Frosty Tech - Podjetje Zalman, ki je znano po izdelavi kakovostnih in zmogljivih hladilnih elementov za računalniške komponente, je na CES 2006 predstavil svoj najnovejši hladilnik za grafične kartice, Zalman VF-900. Hladilnik je izdelan iz bakrenih hladilnih reber, postavljenih v krog in dveh HeatPipe cevi. Za pretok zraka čez rebra skrbi 80 mm ventilator, z možnostjo nastavitev od 1350 do 2650 obratov na minuto. Dimenzije hladilnika so 96x96x30 mm, tehta pa skromnih 187 gramov.



Hladilnik bo primeren za hlajenje grafičnih kartic obeh gigantov, ATI-ja in nVidie, najverjetneje pa na voljo le z bakrenimi rebri, saj AlCu (kombinacija aluminija in bakra) verzije naj ne bi izdelovali. Poleg hladilnika...

16 komentarjev

Testi strojne opreme

Slo-Tech - V teh deževnih dneh vam poleg učenja ne preostane veliko kot posedanje pred računalnikom, tam pa se mnogi hitro zdolgočasijo. Prav takim navdušencem nad strojno opremo je namenjena ta zbirka testov.

Mushkin, znan proizvajalec predvsem navijalskih RAM modulov, je izdelal 2 gigabajtni kit (2x1 GB), zmožen teči pri 250MHz in spodobnih zakasnitvah CAS 3-4-3-8. Pomnilnik so si ogledali ter ga dodobro stestirali na MKVTech.

Na bit-tech.net so si ogledali novo Leadtekovo 7800 GT grafično kartico, ki se ponaša z nazivom Extreme. Kaj prinesejo dodatni megahertzi, si poglejte v testu, ekipa pa zaradi cene ni bila najbolj navdušena (le-ta bo kar visoka).

Zdaj že dobor poznane OCZ VX module so testirali na XtremeSystems. Pod drobnogled so vzeli VX 4000, dvo-kanalni komplet, namenjen visokim napetostim. Nad pomnilnikom so bili navdušeni, saj so dosegli višjo grekvenco od deklarirane.

Pod drobnogledom je bil še en OCZjev proizvod. Na Hardware Secrets so si ogledali napajalec iz...

2 komentarja

Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kaj

več strani - Za konec te nedelje vam na Slo-Techu ponujamo več testov in novičk nadvse raznoliko obarvane narave. Za začetk je na vrsti Acer-jeva napoved, da bo začel s prodajo novih 20- in 24-inčnih zaslonov s 6 milisekundnim odzivnim časom za 538 oziroma 817 ameriških zelencev. Prvi novinci bodo na voljo v Tajvanu, v Evropi pa si jih lahko obetamo v zadnji četrtini leta (20-inčni modeli so v Evropi sicer že na voljo).

Naslednja na seznamu novic za konec dneva je umik uradnega Google Toolbara za Firefox iz bete. Trenutna verzija je torej 1.0.20050923, najbolj omembe vredna novost pa je Google Suggest.

Če še za trenutek postanemo še pri Googlu - slednji je začel s testiranji svojega Wi-fi omrežja na manjših območjih v okolici San Francisca. V prihodnjosti nameravajo ponuditi svoje Wi-Fi omrežje brezplačno vsem prebivalcem ZDA.

Ameriška vesoljska agencija, NASA, se ogreva za nakup ruskih raket tipa Sojuz z namenom vzdrževanja mednarodne vesoljske agencije. Ameriški kongres je nakup že...

9 komentarjev

OCZ podira rekorde s 1100W napajalcem

OCZ 1100W napajalec

Hardware Secrets - Poleg moči, ki jo lahko dovede k enotam v računalniku je rekordna zagotovo tudi dolžina. Napajalec je namreč sestavljen iz dveh 550W napajalcev, torej je dolg za približno dva običajna napajalca.



Če se sprašujete, kdo za vraga potrebuje toliko moči, niste edini. Tudi pri OCZju namreč ne vedo, kdo bi si želel to elektrarno (ali pa pečico, kakor vzamete) v svojem računalniku. Zanekrat je to le prototip, namenjen razkazovanju in vzdigovanju zanimanja pri potencialnih kupcih, končni model (če bo sploh obstajal in ne bo rešitev ostala v sedanjem stanju) pa bo verjetno še precej optimiziran (npr. boljši izkoristek, manjše dimenzije, boljše hlajenje, itd.).

Zgoraj sem omenil, da je...

14 komentarjev

Zalman predstavil dodatek hladilnemu sistemu VF700 - ZM-VHS1

Zalman - Na Zalmanovi spletni strani je bilo že pred nekaj meseci moč zaslediti dodatek za hladilni sistem Zalman VF700 imenonovan ZM-VHS1. Gre za pasivno hladilno telo iz modro eloksiranega aluminija, namenjeno zamenjavi obstoječega hladilnika high speed interconnect čipa oz. čipa HSI, ki ga najdemo na grafičnih karticah nVidia GeForce serije 6200 in 6600 na AGP vodilu. Kakšne posebno uporabne vrednosti temu izdelku ne gre pripisati, saj so na vseh grafičnih karticah s čipom HSI slednji opremljeni z adekvatnim hladilnikom. Nič pa ne bi bilo narobe, če bi ga prilagali obstoječemu sistemu VF700.

9 komentarjev

Test novega Zalmanovega hladilnika

zalman CNPS 7000 cu

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Na bit-techu so stestirali nov Zalmanov hladilnik, ki sliši na ime CNPS 7000 Cu. Stvar, ki tehta zelo impresivnih 773 gramov, je narejena povsem iz bakra, za pretok zraka pa skrbi skoraj neslišen 92 mm ventilator. Njegova edina 'slaba' stran je to, da ga ni mogoče (no, vsaj ne brez modifikacije) montirat na obstoječe AMDjeve procesorje - pritrdilni mehanizem je namreč namenjen le Intelovemu Socket 478 in prihajajočemu AMDjevemu Socket 754 podnožju, ki ga bomo deležni z prihodom Athlonov 64.

Hm, potem, ko sem videl performanse tega hladilnika, se mi zdi, da bo veliko ljudi uporabilo svojo domišlijo in našlo način, kako zadevco spravit na obstoječe AMDjeve procesorčke...
Za konec...

7 komentarjev

Zalmanovi novi hladilniki za grafične kartice naprodaj

HardOCP - Malce bolj pozorni se gotovo spomnite poročanja o Zalmanovih hladilnikih za grafične kartice, ki ne potrebujejo dodatnega ventilatorja in uporabljajo tehnologijo heat pipe. Po takratnih poročanjih naj bi bili hladilniki na voljo v avgustu, izkazalo pa se je, da bodo kupcem na voljo v septembru. Če gre verjeti tej strani, Zalman hladilnike že pošilja v trgovine. Trditev sem preveril tudi na Zalmanovi strani, kjer pri proizvodu Zm50-HP piše upcoming. Na volja naj bi bila dva modela:
  • Zm80-HP naj bi bil namenjen grafičnim karticam, ki bodo proizvedle veliko toplote in naj bi bil v osnovi namenjen grafičnim procesorjem GeForcev 4 Ti.
  • Zm50-HP pa bo namenjen šibkejšim grafičnim procesorjem, ki proizvedejo manj toplote. To naj bi bili GeForce 2 MX, GeForce 4 MX in Radeon 7500.
Hladilniki so na prvi pogled zanimivi, vendar pa so nekateri že rahlo skeptični glede samega nameščanja na grafično kartico, saj naj bi porabili kar veliko časa in truda, da bi hladilnik lepo "sedel" na pomnilnik...

4 komentarji

Athlon 1.5GHz samo s pasivnim hladilnikom... sanje?

Tech Report - Nekaj dni nazaj ste lahko tudi na Slo-Techu prebrali, da AMD eksperimentira z novo različico naravnega (hm, prej so rekli, da je umetni... doh [:\\]) silicija, ki precej bolje prenaša toplote. The Register sporoča, da so direktno iz Austinske tovarne dobili informacije o Palomino prototipu, ki naj bi deloval samo s pomočjo majhnega pasivnega hladilnika. Da je to precejšenj korak naprej od dosedanjih masivnih, aktivno hlajenih hladilnik na Athlonih verjetno ni treba posebej poudarjati. Samo zamislite si overclockabilnost tega čipa s poštenim hlajenjem. Slin [8-O]!

3 komentarji