»

Dogodki konec septembra

Slo-Tech -

Po tem, ko smo preživeli petek, 13. 9. na fantastičnem dvojnem meetupu skupin Ljubljana Lambdas in Ljubljana Python, druga polovica septembra ne bo nič manj dolgočasna. Danes se v Festivalni Dvorani odvija Founders Talk, konferenca z ustanovitelji mnogo uspešnih zagonskih in zdaj tudi že zrelejših podjetij.

V torek, 24. septembra se Skupnost uporabnikov Jave OpenBlend ob 18.00 dobi v Poligonu. Tema tokratnega dogodka bodo mikroservisi in dobre prakse pri grajenju sistemov z njimi.

V sredo, 25. septembra se ob 18.00 v ABC Hubu dobimo člani skupine Digital Freelancers. Združujemo programerje, grafične, UX in UI oblikovalce, prevajalce, tekstopisce in druge strokovnjake v zvezi z digitalnimi tehnologijami. Naša rdeča nit so trženje, delo s strankami, načini pridobivanja novih strank, dobre poslovne prakse in pa priložnost za vzpostavitev sodelovanja z drugimi svobodnjaki. Na tokratnem dogodku nam bo Miha Medven razložil, česa naj freelancer ne počne, če želi uspešno kariero. Miha...

3 komentarji

Tata Motors predstavil najcenejši avtomobil na svetu

vir: BBC
BBC - Indijski proizvajalec avtomobilov Tata Motors je na največjem indijskem avtomobilskem sejmu v Delhiju predstavil najcenejši avtomobil na svetu, poroča BBC. Vozilo so poimenovali Tata Nano in ga bodo prodajali za okoli 100.000,- indijskih rupij (1.730,- evrov). S tem naj bi omogočili prebivalstvu v državah v razvoju prehod na štirikolesna motorna vozila.

Osnovna različica štirivratnega petsedežnega vozila s 624 kubičnim motorjem nima klime, elektronskega pomika stekel, ali servo volana, bosta pa na voljo tudi dva luksuzna modela. Po zagotovilih proizvajalca porabi nano 5 litrov goriva na 100 kilometrov, napovedali pa so tudi različico z dizelskim motorjem. Serijska proizvodnja naj bi stekla...

214 komentarjev

Resničnost tokrat navidezna

RTV Slovenija - Dva tedna sta naokoli in na vaše male ekrane spet prihaja Resnična resničnost. Na sporedu bo v torek, 18.12.2007, ob 18:00, ponovljena bo 40 minut čez polnoč in potem spet ob 11:25 zjutraj na prvem programu Televizije Slovenija!
Če bo bolj ali manj resnična kot Preverjeno se prepričajte kar sami.

Podali se bomo v virtualne svetove, tiste podobne pravemu in druge, ki tega niti ne poskušajo. Kaja bo poiskala možnosti za socialno omreženje, skupaj pa bomo poskušali razumeti, zakaj bi kdo hotel spletne dnevnike v tiskani obliki. Polž nam bo vsem pokazal katero programje uporablja za klepet s...

5 komentarjev

Resnična resničnost: Avtomobili in računalniki

Slo-Tech - V torek (danes) 8. maja ob 18.00 na prvem programu TV Slovenija nikar ne prezrite Resnične resničnosti. Tokrat bo beseda tekla o povezavi sveta bitov in bajtov s svetom motornega olja.

Gost v oddaji bo Žiga Colja, ki v Tistega lepega popoldneva pripravlja rubriko o štirikolesnikih Osmi potnik. Govorili bomo o navigaciji v avtomobilih, pa o svetu zabave, ki ni več rezerviran zgolj za zadnje sedeže in še čem.

Prikazali bomo tudi malce nekonvencionalne načine zaščite proti kraji in se namerno izgubili nekje v naši deželi. Manjkala ne bo niti Kaja s spletnimi stranmi, seveda na temo navigacije in avtoakustike. V kolikor ste katero od prejšnjih oddaj zamudili ali pa nameravate kakšno od prihodnjih pa vam je na voljo video arhiv.

Pridirkajte pred televizorje, danes ob 18.00!

19 komentarjev

Resničnost: Tehnologije seksa

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.00 vas vabimo na prvi program TV Slovenija k ogledu oddaje Resnična resničnost. Tokrat se bomo ukvarjali s prepletanjem tehnologij in spolnosti. Gost v studiu bo znani publicist Max Modic.

"Sex" je najbolj iskana beseda na spletnih iskalnikih, a le malokrat se razpravlja o tem kako zelo je prepleten z digitalnimi tehnologijami. Pokazali bomo igrače (za odrasle), ki jih je mogoče krmiliti preko interneta kadar sta partnerja daleč drug od drugega. Ker pa se jih ne dobi v naših trgovinah smo dodali še kotiček "naredi si sam".

Pa o seksu v virtualnih svetovih, o problemih z...

32 komentarjev

Resničnost: radio, televizija, internet

Slo-Tech - Vabimo vas k ogledu Resnične resničnosti, ki bo na sporedu danes ob 18.00 na prvem programu nacionalke.

Poglobili smo se v gledanje radia in poslušanje televizije prek interneta. Zakaj ni športnih prenosov? Zakaj je kvaliteta slike slaba? Bomo plačevali RTV-prispevek tudi za računalnike? Vse to smo povprašali vodjo multimedijskega centra Zvezdana Martiča (ki je nekoč vodil tudi Resničnost). Pogledali pa smo si tudi najnovejše tehnologije, ki jih preizkušajo v tujini.

Gašper bo pokazal, kako si na disk posneti tiste pretočne vsebine, ki naj bi to onemogočale. Izvedeli pa smo tudi, da RTV Slovenija že ponuja P2P-streaming prvega programa.

Na sliki: Pretočne vsebine à la Gašper. Vidite...

13 komentarjev

Resnicna resnicnost 129.: Varnost

Slo-Tech - Danes (torek) bo na malih ekratnih zopet razsajala Resnična resničnost. Tokrat izjemoma na drugem programu TVS ob 17.35 (zasluga za prestavitev gre bodočim županom).

Nesreča pač nikoli ne počiva. Vprašanje ni ali nas bo katastrofa doletela, temveč kdaj. Virusi, eksplozije prenosnikov (na sliki), naravne ujme, kraje in še kaj. Govorili bomo o varnosti varnostnih kopij in razložili zakaj baterije eksplodirajo. Gašper pa bo podatke na disku brisal z metodo, ki ji niso kos niti tajne službe (a tega nikar ne posnemajte doma).

Za tiste, ki pa že imajo svojo mladež in jih skrbi kaj ta počne na internetu, bomo govorili o starševskih filtrih, ki mladež obvarujejo grešnih...

14 komentarjev

Resnična resničnost 127: Svet zabave

Slo-Tech - Poletje je mimo in zopet je na malih ekranih Resnična resničnost. Tokrat se bomo podali v svet zabave, iger in podobnih drobnarij. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija.

Bili smo na sejmu Games Convention v Leipzigu (največjem igričarskem v evropi) in preizkusili kako zabaven bo Wii v resnici. V studiu pa bomo gostili Aleksandra Hropota, nekaterim bolj znanega kot Quattro, da pove kaj se pravzaprav dogaja na igričarski sceni. Seveda ne bo manjkalo niti poročilo z NESTa.

Sergej bo poškilil med volane in paličice veselja, ogledali pa smo si tudi nekaj najbolj zanimivih social networking strani iz domovine in tujine.

39 komentarjev

Brezplačne oddaje na internetu

Slashdot - Počasi, a vendar se svari premikajo naprej tudi na področju brezplačnih oddaj, ki so na voljo preko interneta.
Tale povezava predstavlja najboljše oddaje trenutno - večina jih je namenjana pravim geekom in igričarjem, obravnavajo pa najrazličnejše tematike - od računalništva na splošno, preko varnostnih zagat do iger in ostale tehnologije.

Vse oddaje je možno tudi prenesti na računalnik, nekatere pa je dovoljeno celo spreminjati po lastnih željah. V kolikor ste željni novih spoznaj, odsurfajte semle in se naglejte.

8 komentarjev

Ciklus predavanj: Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Povsem nepričakovano usklajeno z aktualnimi dogodki v Kiberpipi pripravljamo serijo predavanj o zasebnosti na internetu.

V Maju bo imel Matej Kovačič serijo štirih predavanj o zasebnosti oziroma njeni odsotnosti na internetu. Prvo predavanje bo v četrtek 8. maja ob 18.00 v kinodvorani Kiberpipe.

Sodobna družba po eni strani čedalje bolj poudarja posameznikovo individualnost in zasebnost, po drugi strani pa smo priča čedalje večjemu porastu stopnje nadzorovanja. Prav tako tudi ne moremo mimo dejstva da je nadzor tesno povezan s tehnologijo. Informacijske tehnologije so namenjene zbiranju in obdelavi vseh vrst podatkov in informacij, zato velja, da je informacijska družba, družba nadzora. Ni torej presenetljivo dejstvo, da imajo informacijske tehnologije danes izjemen pomen za nacionalno varnost, z vprašanji zasebnosti pa se čedalje bolj ukvarjajo tako politični aktivisti, kot tudi civilna družba in delavski sindikalisti.

Podrobnejšo vsebino predavanj lahko dobite na tej strani.

1 komentar

Animeji v retrovizorju

Animeslovenija - Letošnji april bo klub Retrovizor že tretjič odprl vrata animejskim navdušencem, da si lahko na velikem platnu pogledamo izdelke, ki jih naši kinematografi pač ne mislijo odkupiti.
Spored:
  • nedelja, 14. april - 18.00: Moj sosed Totoro - Tonari no Totoro
  • nedelja, 21. april - 18.00: Slayers - Slayers, the Motion Picture.
  • nedelja, 28. april - 18.00: Blood
Vstop prost. Vljudno vabljeni! Podrobnosti si lahko preberete na domači strani Animeslovenija.

2 komentarja