»

Nov članek: Kaloričen zajtrk: milijarde trikotnikov in sodobni GPU-ji

Kriza

Slo-Tech - Marko Dolenc se je poglobil v danes obstoječe grafične tehnologije in pojasnil, zakaj grafično igre še vedno niso tam, kjer smo jih še nekaj let nazaj napovedovali.

Spletni forumi so dandanes polni razglabljanj na temo počasnega napredovanja grafike v PC igrah. Večina komentatorjev se običajno obregne ob konzole, katerih zmogljivosti so fiksirane že vse od njihovega izida in posledično višjih stroškov razvoja iger, v primeru dodatnih grafičnih izboljšav za PC različico. To sicer v precejšnji meri drži, na žalost pa to ni celotna zgodba.

Pred štirimi leti je NVIDIA izdala GeForce 8800 GTX, ki ga je pogajalo 128 stream procesorjev, AMD pa je nekoliko kasneje sledil z grafično kartico Radeon 2900 XT, na kateri je tiktakalo kar 320...

49 komentarjev

AMD: cene Phenomov, Radeon HD 2900 GT

več strani - Na spletni strani distributerja ISA Hardware so se pojavile prve informacije o cenah AMD-jevih prihajajočih štirijedrnikov za namizne računalnike Phenom. V kolikor gre za uradne cene, bo po uradni predstavitvi devetnajstega novembra potrebno za najšibkejši model z oznako Phenom X4 9500 in frekvenco predvidoma 2,2, GHz potrebno odšteti 247 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena različic 9600 in 9700, katerih frekvenca naj bi znašala 2,3 oziroma 2,4 GHz, po drugih informacijah pa 2,4 oziroma 2,6 GHz, 278 oziroma 288 ameriških dolarjev. Več o tem na Planet3DNow, oziroma na ISA Hardware.

Poleg tega so se pojavile tudi slike grafične kartice Radeon HD 2900 GT, ki temelji na jedru R600, vendar ima za razliko od različice Radeon HD 2900 XT 256-bitno pomnilniško vodilo, 256 MB pomnilnika in 240 Shader enot, poleg tega pa se razlikujeta tudi PCB-ja obeh kartic. Frekvenca jedra naj bi znašala 600 MHz, pomnilnika pa 1600 MHz. Več o tem na forumu ExtremeSistems

11 komentarjev

Novi Catalyst 7.10 gonilniki bi naj prinesli precejšnje izboljšave v zmogljivosti

Daily Tech - ATI obljublja, da bo po namestitvi novih Catalyst 7.10 gonilnikov za Visto (poimenovali so jih "Shoot Em Up") veliko grafičnih kartic pridobilo več ali manj mišične mase. Povečanje zmogljivosti bi se naj pokazalo tako v samostojnem delovanju kot tudi v Crossfire načinu. Napovedi so zelo konkretne:
  • Battlefield 2142: 5 do 23 odstotno izboljšanje v zmogljivosti Crossfire navez Radeonov HD 2600, HD 2400 in X1300/1550 serije.
  • Call of Duty 2: Do 6,7 odstotno izboljšanje v samostojnem in Crossfire načinu za Radeone HD 2600 in HD 2400.
  • Call of Juarez (DirectX 10): Do 42 odstotno izboljšanje za Crossfire način in do 34 odstotno povečanje zmogljivosti za samostojno delovanje serije HD 2000.
  • Company of Heroes (DirectX 10): Zmogljivost v Crossfire načinu za serijo HD 2000 bi se naj povečala vse do 80 %, za samostojno delovanje pa do 31 %, pri čemer slednje velja za Radeone HD 2900 in HD 2600.
  • Enemy Territory: Quake Wars: Do 23 odstotno izboljšanje zmogljivosti naveze dveh Radeonov iz serije...

31 komentarjev

AMD kmalu z Radeonom HD 2900 Pro

Daily Tech - Pri AMDju so v torek uradno potrdili prihod Radeona HD 2900 Pro, ki bo končno zapolnil vrzel v performance-mainstream segmentu AMDjeve ponudbe. Kartice bi naj bile na voljo v omejenih količinah in le v omejenem časovnem obdobju. Po informacijah, ki so jih na X-bit labs dobili od predstavnika enega od AMDjevih partnerjev, bi se naj na HD 2900 Pro karticah nahajali defektni 2900 XT čipi, ki jih niso mogli spraviti do delovanja pri frekvenci 742 MHz.



Na PCBju Radeona HD 2900 Pro bo torej isti čip kot na XT različicah, le da bo jedro delovalo zgolj pri 600 MHz. Vse ostale specifikacije so praktično enake kot pri 2900 XT. Z nakupom Pro verzije bomo namreč deležni vseh dobrot, ki jih je s sabo prinesla nova...

41 komentarjev

Bitka ATi-ju?

Slo-Tech - Ko je težko pričakovana AMD-jeva grafična kartica Radeon HD 2900 XT končno zagledala luč sveta, je bila sprejeta z mešanimi občutki, saj kljub velikim pričakovanjem ni prevzela krone najzmogljivejše grafične kartice. Večinoma so jo postavljali ob bok šibkejši različici nVidiine serije GeForce 8800. Vendar se je na spletu pojavil zanimiv test, v katerem so primerjali dve konfiguraciji proizvajalca računalnikov Falcon Northwest, prvo z dvema GeForcema 8800 GTX v SLI, drugo z dvema Radeonoma HD 2900 XT v Cross-Fire, test pa je bil izveden v operacijskem sistemu Windows Vista. rezultati testa so presenetljivi:

Sodeč po tem testu sta AMD-jevi grafični kartici pometli z GeForcema. Zakaj je temu tako? Je morda test pristranski? Falcon Northwestov CEO, Kelt Reeves se je na svojem blogu na široko razpisal o tem: obvezno branje!

64 komentarjev

Radeon HD 2x00 na dolgo in široko

X-Bit Labs - Fantje z X-bit labs so pripravili obširen članek na temo nedavno predstavljenega novega Radeona. Na kar 22 straneh so najprej podrobno opisali različne nove tehnologije, uporabljene v čipu R600, si navzven ogledali kartico, njeno vezje in razporeditev elementov ter hladilni sistem. Po začetnem teoretičnem delu so seveda kartico tudi temeljito pretestirali v praksi in naredili malce bolj optimističen zaključek od večine opisovalcev do sedaj, ki so kartico precej popljuvali.

Izvorna novica.

30 komentarjev

Urbi et Orbi: Radeon HD 2000 serija

Slo-Tech - Kdor čaka dočaka in tako smo po neštetih novicah, špekulacijah in prestavljanjih končno dočakali novo serijo grafičnih kartic s podporo DX10 nekdanjega kanadskega proizvajalca, ki je zdaj v AMD-jevi lasti. Nova serija od sedaj tudi uradno nosi ime Radeon HD 2000, krono najzmogljivejše grafične kartice AMD-jeve nove generacije pa nosi Radeon HD 2900 XT, ki bo kupcem na voljo za slabih štiristo ameriških dolarjev. SKupaj z njim so luč sveta zagledale tudi grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki nosijo oznake Radeon HD 2600 in Radeon HD 2400, ki pa bosta kupcem na voljo predvidoma konec junija. Poleg grafičnih kartic za namizne računalnike so luč sveta zagledale tudi različice grafičnih kartic za prenosnike. Več o grafičnih karticah si preberite v AMD-jevem sproročilu za javnost ter na Daily...

75 komentarjev

Radeon HD 2900 XTX: polomija?

Slo-Tech - Če gre verjeti drugemu tetstu prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic nove generacije na Daily Tech-u, je grafična kartica Radeon HD 2900 XTX pravo razočaranje. V primerjavi z GeForce 8800 GTX (z jedrom navitim na 650 MHz) je na omenjenem testu pogorela, prav tako pa v nekaterih primerih zaostaja za svojim manjšim bratom z oznako XT in to kljub temu, da premore 1 GB GDDR4 pomnilnika s frekvenco 2 GHz. Velja pa dodati, da so pri omenjenem testu uporabili drugačne gonilnike kot v testu Radeona HD 2900 XT. Za več informacij si oglejte sam test.

16 komentarjev

Nov test R600

več strani - Na Daily Tech-u so kljub temu, da je še nekaj časa do uradne predstavitve nove serije AMD-jevih grafičnih kartic, objavil majhen test Radeona HD 2900 XT, ki so ga primerjali z nVidiinim GeForce-om 8800 GTS. Grafičnih kartic niso primerjali le v različnih igrah, ampak tudi v testnih programih, v vseh primerih pa se je Radeon odrezal bolje od konkurenčne grafične kartice, v nekaterih primerih so razlike kar občutne. V igri Call of Duty 2 je namreč 2900 XT dosegel 73,5 sličic na sekundo, medtem ko je 8800 GTS dosegla 56,7 sličic na sekundo. V igrah F.E.A.R. in Company of Heroes sta kartici precej izenačeni, za ostale rezultate si oglejte sam test.

Fudzilla poroča, da naj bi različica Radeon HD 2900 XTX luč sveta zaradi težav z GDDR4 pomnilnikom ugledala komaj v tretjem četrtletju letošnjega leta. Več o tem v izvorni novici.

79 komentarjev