»

Nov perfiden način za priklep na originalne kartuše

The Verge - V zadnjih tednih pišemo o domiselnih praksah proizvajalcev tiskalnikov, da bi od strank iztisnili še zadnje kaplje, kar vključuje onemogočenje uporabe neoriginalnih kartuš, oddaljeno posodabljanje tiskalnikov, zaradi česar so obstale tudi originalne kartuše, potratno metanje črnila v smeti in odpoved tiskalnika, ko se števec strani izteče. HP je iznašel še en način, in sicer naročnino HP+.

Zamisel ni nova, a ljudje se še vedno opečejo, ker je nepovratna. Ob nakupu nekaterih tiskalnikov, denimo HP Deskjet 2755e, imajo kupci sedem dni časa, da se priključijo HP+. Prednosti so videti mamljive: šest mesecev brezplačnega črnila, leto dni podaljšane garancije, aplikacija Advanced HP Smart in celo sodelovanje v programu pogozdovanja. A drobni tisk razkriva hudo past. Čeprav je iz HP+ moč izstopiti, njegovih posledic ni možno razveljaviti.

S pristopom k HP+ namreč uporabniki dovolijo naložitev popravka firmwara na tiskalnik, ki trajno onemogoči uporabo neoriginalnih kartuš. Za delovanje...

41 komentarjev

Pravica do popravila: tiskalniki

Slo-Tech - V resnici nikogar ne preseneča več, da so brizgalni tiskalniki muhaste naprave, ki del črnila zavržejo, bijejo (ne)uspele bitke z neoriginalnimi kartušami in so vir sivih las in nepričakovanih stroškov. Te dni je na prvih straneh novic vnovič Epson, ki je v nekatere tiskalnike vgradil števec, ki po določenem številu natisnjeni strani tiskalnik preprosto onemogoči. Tiskalnik preprosto izpiše, da so nekatere komponente dosegle konec življenjske dobe, in obmolkne.

To je že desetletja star problem za uporabnike oziroma z Epsonovega vidika funkcionalnost. Glavni razlog so blazinice za črnilo (ink pads), ki se sčasoma napijejo črnila in bi ga lahko začele razlivati po notranjosti tiskalnika, trdi Epson. Sprva so uporabnikom preprosto povedali, da popravilo ni smiselno in da večina tako ali tako kupi novo napravo. Odkar se je internet občestvo razjezilo, so dodali še možnost pošiljanja tiskalnika proizvajalcu na servis ali popravilo pri lokalnem pooblaščenem servisu.

Delne rešitve sicer...

82 komentarjev

Hewlett-Packard množično onesposobil neoriginalne kartuše

Slo-Tech - Številni uporabniki Hewlett-Packardovih brizgalnih tiskalnikov so minuli torek žalostni zrli v svoje tiskalnike, ki so nenadoma začeli javljati, da je vstavljena kartuša poškodovana in da jo bo za nadaljnji tisk treba zamenjati. To se je zgodilo izključno uporabnikom neoriginalnih kartuš, zato so ljudje hitro posumili, da je HP namerno onesposobil njihovo uporabo. Sedaj to med vrsticami priznava tudi HP.

Sumljiva je bila zlasti množičnost, ker so vsi ti tiskalniki odpovedali na isti datum. Na internet se je kmalu usulo na tisoče pritožb uporabnikov, a je HP sprva kakršnokoli manipulacijo zanikal in dejal, da gre za posledico uporabe neoriginalnih, slabih kartuš. Kasneje so svojo izjavo spremenili in dejali, da je to...

67 komentarjev

Epsonov tiskalnik zavrže 20 odstotkov črnila

Ars Technica - Prepričanju številnih računalnikarje navkljub je opazka, da je črnilo za tiskalnike najdražja tekočina na svetu, apokrifna - najdražje so razne biološko aktivne substance. Drži pa, da črnilo še zdaleč ni poceni. Proizvajalci tiskalnikov kujejo visoke dobičke s črnilom in mimogrede uporabljajo različne taktike, da bi preprečili polnjenje kartuš ali uporabo neoriginalnih. Epsonovi tiskalniki javijo, da so kartuše prazne, ko je v njih še 15-20 odstotkov črnila.

Pri preiskavi tiskalnika Epson 9900, ki s ceno okrog 5000 evrov sodi med profesionalne modele, so ugotovili prav to. Ko je tiskalnik javljal, da je črnila še manj kot odstotek in ni želel več tiskati, so v podjetju Bellevue Fine Art iz Seattla dejansko odprli kartušo in pokukali vanjo. Ugotovili so, da je v 700-ml...

83 komentarjev

Tiskalniki brez črnila iz Della

Neowin - Dell je predstavil novo generacijo tiskalnikov, ki za delovanje ne potrebujejo črnila. V seriji Wasabi je prenosni tiskalnik PZ310, ki omogoča tisk fotografij brez belega roba s tehnologijo Zero Ink (Zink). To je že četrti Dellov tiskalnik s to tehnologiji, kjer je trik v uporabi posebnega fotopapirja, ki ima vgrajene kristalčke barvila, ki se aktivirajo s toploto. Tisk ene fotografije traja manj kot minuto. Prve modele lahko dobite po promocijski ceni 100 dolarjev (kasneje 149 dolarjev), a ne pričakujte, da boste na tak način prihranili, saj bo papir po vsej verjetnosti žafransko drag.

8 komentarjev

Test inkjet tiskalnikov

Tom's Hardware - Domači uporabniki, ki najpogosteje tiskajo različne tekstovne datoteke, uživajo v nizkih cenah laserskih tiskalnikov, ki omogočajo hiter in cenen tisk, njihova slabost je le, da so (v nižjem cenovnem razredu) črnobeli. Na drugi strani pa kljub dragemu črnilu nekateri še vedno prisegajo na tiskalnike inkjet. Najpogosteje so to uporabniki, ki na veliko tiskajo počitniške fotografije ali barvna poročila (če se omejimo na neprofesionalen sektor).

Na Tom's Hardware so za takšne ljudi spisali test enajstih izdelkov iz tovarn Epsona, Lexmarka, HP-ja in Canona. Če v bodoče nameravate nabaviti pljuvalnik, branje ne bo odveč.

Izvorni test.

5 komentarjev

Kartuše se prehitro pritožujejo

Ars Technica - V nedavni raziskavi, ki jo je opravil TÜV Rheinland, je bilo ugotovljeno, da proizvajalci tiskalnikov svoje izdelke zelo pogosto izdelajo tako, da ne porabijo vsega razpoložljivega črnila. Najprej so problematične kartuše za barvno tiskanje, ki javijo, da so prazne, že če zmanjka samo ene barve, kar je sicer do neke mere razumljivo. Bolj zanimivo je dejstvo, da tudi enobarvne kartuše opozorijo uporabnika na menjavo, čeprav je v njih še več kot dovolj črnila.

Problem je bolj zaskrbljujoč, kot se morda zdi na prvi pogled. Najboljši od testirancev, Epson, se je začel pritoževati, ko je bilo v kartuši še slabih 20 odstotkov barve, medtem ko je poraženec Kodak za prazno označil kartušo s 64 odstotki črnila. Če k vsemu dodamo še astronomske cene in molzenje strank s poslovnim modelom poceni tiskalnik -- drag potrošni material, je jasno, da uporabniki najbrž ne bodo zadovoljni z rezultati raziskave.

Izvorna novica.

20 komentarjev

Originalne kartuše zaostajajo

TrustedReviews - Tržni model, ki ga uporabljajo proizvajalci tiskalnikov, predvsem v nižjem in srednjem razredu, zna marsikomu iti na živce. Najprej vam za mizerno ceno prodajo izjemen tiskalnik, nato pa vas oberejo do kosti, ko se odpravite po originalno črnilo in papir. Tukaj stopijo na sceno manj priznani proizvajalci/restavratorji neoriginalnih kartuš, ki za svoje izdelke zahtevajo bistveno manj denarja. Tiskalniški mogotci se jih pogosto lotevajo s tožbami, še pogosteje pa jih poskušajo diskreditirati s podatkom, da originalen material ponuja mnogo višjo kvaliteto tiska in obenem ne kvari naprav.

Pa je res tako? Fantje s TrustedReviews so se odločili, da trditev enostavno preizkusijo v praksi. Nabavili so multifunkcijske naprave (kombinacija tiskalnika in skenerja) štirih vodilnih proizvajalcev (HP, Lexmark, Epson in Canon), se oborožili z različnimi kartušami in papirjem ter pričeli s tiskanjem. Vse vzorce so nato v prostoru s kontrolirano osvetlitvijo ponudili na vpogled ocenjevalcem,...

45 komentarjev

Tiskanje na pivo

Slashdot - Slashdot poroča o inovativni predelavi HP-jeve tiskalniške kartuše v mini prenosni tiskalnik. Za zadevo je potrebno nekaj malega znanja elektronike, rezultat je napravica, ki jo moramo sami premikati po površini in se pretvarjati, da smo tiskalniški mehanizem, kar drastično zmanjša natančnost tiska, vseeno pa izgleda kul. Avtorji so najprej poskusili s tiskanjem na papir, kar je uspelo precej solidno, obilica inspiracije pa je kasneje prinesla še tisk na gosto Guinessovo peno in celo na površino vode v kozarcu. Če ne veste, kaj bi počeli v prostem času in bi radi podobno zadevo ušpičili tudi sami, najdete navodila v originalnem članku.

12 komentarjev

Epson preganja proizvajalce kompatibilnih kartuš

PC World - Po zaslugi podjetja Seiko Epson sta v preteklem tednu morala kar dva proizvajalca kartuš iz prodaje umakniti svoje proizvode, ki so kompatibilni z Epsonovimi tiskalniki.

Environmental Business Products je ustavil dobavo omenjenih izdelkov po izvensodni poravnavi, potem ko je Epson proti londonskemu podjetju sprožil sodni postopek zaradi kršitev številnih Epsonovih patentov in registriranih oblik. Poleg ustavitve prodaje bo britansko podjetje krilo tudi sodne stroške ter Epsonu plačalo stroške za povzročeno škodo (vsota še ni določena).



Že v začetku tedna pa je uspelo Epsonu doseči poravnavo s podjetjem Multi-Union Trading in podjetju iz Hongkonga preprečiti uvoz in prodajo kompatibilnih kartuš v ZDA. Japonski...

78 komentarjev

HP: "Vaši kartuši je potekel rok trajanja."

The inquirer -

Nekako smo navajeni, da imajo določeni izdelki na embalaži naveden rok trajanja, pred katerim jih je potrebno porabiti. Tovrstne omejitve so se običajno nanašale na živila in drugo pokvarljivo blago, a se, kot vse kaže, tudi to spreminja.

Tiskalniški gigant Hewlett Packard namreč meni, da je tudi njihovo črnilo hitropokvarljivo, saj so v svoje lastne kartuše vgradili mehanizem, ki po izteku roka trajanja preprečuje tiskanje, četudi je kartuša še polna barve. Novo HP-jevo domislico je prvi odkril uporabnik, ko se je njegov tiskalnik višjega razreda (HP BusinessJet 2200C) pritožil, češ, tiskanje ni več mogoče, zato se je obrnil na HP.

HP je v odgovoru povedal, da datum odtisnjen na ovitku ni rok trajanja in dejal, da je edina možna razlaga, zakaj je do te situacije prišlo, da je pustil kartušo v tiskalniku več kot 30 mesecev, ali pa je bila le-ta starejša od štirih let in pol. Če ste se kdaj spraševali, čemu je namenjen datum, odtisnjen na ovitku; takrat bo kartuša stara poltretje...

23 komentarjev

Recikliranje dobrin ter ink-jet kartuše

The Register - Evropski parlament je v sredo potrdil nov zakon, s katerim proizvajalcem tiskalnikov prepoveduje, da bi v svoje kartuše vdelovali čipe z namenom onemogočenja delovanja konkurenčnih, "3rd party" kartuš. S tem si Veliki zagotavljajo konstanten priliv denarja, s katerim večinoma ne le pokrivajo stroške izdelave tiskalnika, ampak ga preusmerjajo tudi na druge branže v podjetju. Zakon prav tako vključuje člene o recikliranju ostalih dobrin. Klik!

Ob tem nekateri zanimivo opozarjajo, da bodo v končni fazi stroške recikliranja (mimogrede, ti na začetku še ne bodo razporejeni med podjetji glede na njihov delež) prenesli na kupce; nekako si ne zmorem zamisliti, kdo bi sicer lahko to plačeval -- države, podjetja [:\\]? Bolj pa me skrbi lažji vstop konkurence na trg kartuš. Sicer se res ne bi branil nižjih cen slednjih, a na račun česa? -Višjih cen tiskalnikov? Posledično bi to lahko pomenilo tudi prehod iz cenovne na kvalitativno konkurenco, vendar verjetno zgolj navidezno, saj bi bili...

7 komentarjev

Ponovno polnjenje kartuš je težak biznis

CNN - Da proizvajalci printerjev le-te prodajajo za nizko ceno in nato nabijejo ceno kartuš do onemoglosti ve že vsak uporabnik, ki kolikor toliko redno uporablja svoj tiskalnik za tiskanje slik in besedil. To so ugotovili tudi premeteni proizvajalci, ki so se odločili, da bodo rabljene kartuše ponovno napolnili s črnilom in jih ponovno pošiljali na tržišče. To se je izkazalo za dober posel, saj je ponovno polnjenje kartuš naneslo kar 3 milijarde $ sredstev. To pa je postalo trn v peti originalnim proizvajalcem. Okrog te problematike so tukaj spisali članek, ki govori o tem, kako bi lahko v prihodnosti nepooblaščenim polnilcem odvzeli posel. Med drugim je govora tudi o posebnih čipih, ki naj bi bili pritrjeni na kartušah in bi bili namenjeni temu, da bi otežili ponovno polnjenje kartuš s stani nepooblaščencev.

2 komentarja

Za vse ljubitelje okroglega usnja

Jaz - Vsi ki strastno navijate za našo nogometno reprezentanco (hej, hej, hej :D), nikakor ne smete spregledati te strani. V ponedeljek je namreč začela z delovanjem uradna trgovina NZS, imenovana Trigi Shop, v kateri boste lahko kupili raznovrstne pripomočke in navijaške artikle z motivi naše nogometne zveze. Od šalov, kap, majic, itd. Pa cene? Najcenejši izdelek je lonček z motivom NZS, ki stane 790 SIT, najdražji pa uradni dres slovenske nogometne reprezentance, ki vas obere za skromnih 12 tolarskih tisočakov. Za nas, računalniške norce, pa so poskrbeli s podlogo za miško, ki pa stane še znosnih 890 sitov. Moja je že na poti, poročanje pa sledi... :D ...

9 komentarjev