»

Pentium4: DDR ali RAMBUS?

HardOCP - Kaj kupiti, če se odločate za nakup nove osnovne plošče ter Pentium4 procesorja? Prodajalci vas bodo zagotovo prepričevali, da je RAMBUS pomnilnik tisto pravo (ker je pač dražji). Kaj pa se bolj splača za nas, overclockerje?

S tem so se ubadali na Tech PC, kjer so testirali dve matični plošči za Pentiume: Abitovo IT7-MAX2 (DDR) ter Asusovo P4T533 (RAMBUS). Prišli so do zelo zanimih zaključkov. Klik!

1 komentar

nForce in problemi

več strani - Izgleda, da za zamujanje Nvidijinega čipseta niso krivi le previsoki proizvodnji stroški, temveč ima proizvajalec tudi težave z samim čipsetom. Kot je znano je nek proizvajalec matičnih plošč povedal, da ima Nvidija velike probleme predvsem z integriranim zvočnim čipom v samem čipsetu, ki naj bi kot prvi imel Dolby Digital Encoder. Izgleda, da se je Nvidija pri sami napovedi malo uštela. Vendar ne glede na probleme in dvomesečno zamudo bomo čipset dočakali in sigurno bo bil dobra izbira za poceni matične plošče, saj noben proizvajalec ne ponuja all in one čipseta, ki ima integrirano tako hitro grafiko ter DDR-ram podporo.

4 komentarji

Intelova P4 promocija

The inquirer - Ker so bili Pentiumi4 pravo malo razočaranje ob prihodu in ker vsak malce bolj zaveden hardveraš ve, da za manj denarja dobiš boljši AMD-jev procesor, se je Intel odločil, da bo prodajo poizkusil zvišati z drugačnimi prijemi. Kakor pravijo na The Inquirerju, bo intel vsakemu prdajalcu računalniške opreme, ki bo kupil škatelni Pentium4 procesor pri 1.5 GHz in Intelovo D850GB matično ploščo ponudil med 12. avgustom in 29 septembrom, 30 $ rabata (popusta). V igri so 423 pinski Petnium4 na 1.5 GHz procesorji brez dodanega RDRAMA, s 128 MB ali 256 MB RDRAM-a ter plošči D850GB in D850GBAL, ki bo prišla kasneje in bo imela vgrajeno zvočno ter LAN kartico. Po vsem tem lahko sklepamo, da bomo v prihodnje videli še več P4 sistemov. Vendar pa Intel s to kampanjo ne namerava samo dvigniti prodaje, ampak se tudi znebiti zalog, saj mu bodo stari P4 procesorji ob predstavitvi novih 478 pinskih primerkov postali kar precejšen trn v peti....

0 komentarjev

Xtreme Coolbits

Slo-Tech - Verjetno večina lastnikov Nvidiinih kartic pozna programček Coolbits, ki služi predvsem navijanju teh grafikulj. Linker pa mi je včeraj poslal še zanimiv dodatek z imenom Xtreme Coolbits, ki omogoča navijanje kartic preko meja, ki jih postavi osnovni program (okoli 50MHz več). V bistvu gre za preprost registrski popravek, zadevco pa sem tudi uploadal na strežnik (dobite ga tukaj). Veselo navijanje!

4 komentarji

Matične plošče za P4

GotApex - Sicer zaenkrat za nas še ne aktualen test, a to se zna kaj kmalu spremeniti. GotApexovci so na test popeljali štiri matične plošče: MSI MS-6339, Gigabyte GA-8TX, Asus P4T in Intel D850GB. Ne priporočajo MSIjeve matične plošče, saj ne omogoča navijanja, ima slabo postavljene IDE priključke pa tudi stabilna ni. Naslednja je Intelova matična plošča, ki se je izkazala dokaj dobro, a ne ponuja navijaških užitkov. Gigabytovi mamaplatki je pomagal njen Dual BIOS, slabo luč pa so metali jumperji za nastavljanje frekvence. Svojo kvaliteto pa je dokazala Asusova P4T matična plošča, saj omogoča navijanje iz BIOSa in ponuja dobro stabilnost tudi pri višjih frekvencah. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

11 komentarjev

Blizzard S370 Solid Copper Heatsink

Flipchip - Na FlipChipu sem našel test zelo zanimivega hladilnika, ki je zelo podoben Copper hedgehogu, čeprav pravijo, da so vse podobnosti zgolj naključne. Zanimivo je, da se ta hladilnik zelo dobro obnese, v primerjavi z Copper Hedgehogom pa je celo cenejši, in to za več kot polovico. Rezultati, pridobljeni z 933 megaherčnim Pentium III procesorjem, pa so 23 stopinj pri idlanju, kar je le eno stopinjo več od temperature ohišja. Temperatura po 20 minutnem igranju Quakea pa je bila samo 32 stopinj. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

0 komentarjev

Kenwood 72× True-X CDROM

Tweak Town - V mestu tweaknja (Tweak Town) so pod dorbnogled vzeli kenwoodov 72× CDROM. Za doseagnje te hitrosti uporablja kar sedem laserjev. V praksi se z uporabo originalnih CDjev izkaže zelo dobro, saj dejansko doseže to hitrost (okoli 10MB/s). Ima pa eno zelo slabo lastnost, ki bo marsikoga odvrnila od nakupa tega pogona. Zapečene medije, pa naj si bodo to CD-R ali CD-RW, bere zelo slabo in počasi, ali pa jih sploh ne bere in javi napako, da medij ni berljiv, ali pa celo da ga sploh ni v pogonu.
No po prebranem testu sem svoje mišljenje o tem pogonu močno spremenil ... še vedno pa lahko upam(o), da ima to napako samo ta pogon, a je to dokaj malo verjetna možnost. No ja, če vas test zanima si ga pa le oglejte .

8 komentarjev

Test ASUS P4T platke

GamePC - Trenutno je ASUSova P4T plata edina omembe vredna ponudba za Intelove nove Pentium4 procesorje. ASUSovi inženirji so se res potrudili, popolnoma spremenili referenčni design in plati dodali veliko funkcij, tudi overclockerskih. Njena največja pomanjkljivost je zagotovo vrtoglava cena, toda ASUSova kakovost tako ali tako nikoli ni bila poceni. Kakorkoli, platko so testirali na GamePCju in jim je zelo všeč. Razloge za to pa si boste morali ogledati sami.

0 komentarjev

Cene i8150 plošč na Japonskem

X-Bit Labs - Če se spomnite, sem v novici o ASUSovi P4T ( i850 ) plošči navedel tudi kar nesramno visoko ceno, celi čas pa sem upal, da bodo drugi proizvajalci bolj razumni. No, trenutno so na Japonskem na voljo že tri i850 plošče, in sicer omenjena ASUSka, Gigabytova 8TX in Intel D850GB. Na srečo sta slednji dve plošči precej bolj denarnici prijazni, saj staneta 250-270$. Očitno je torej, da ASUS spet nerazumno navija cene. Sicer zraven P4T dobite tudi "adapter" za namestitev v navadno ohišje in plošča sama podpira precej overclockerskih dobrot, toda to samo posebi še vedno ne more biti razlog za tako nerazumno visoko ceno. Upajmo, da jih bo na poti do Slovenije nekje srečala pamet...

0 komentarjev

Prve Pentium4 plošče

Jaz - Največji proizvajalci so že najavili svoje Pentium4 plošče. Najverjetneje bo prvi med njimi ravno velikan ASUS s svojo P4T. Plošča sama je zasnovana precej klasično: seveda je zgrajena okoli i8150 čipovja, na njej pa se nahajajo 4 RIMM reže ( RDRAM moduli MORAJO biti inštalirani v parih! ), 5 PCI, 1 AGP Pro ter 1 CNR reže. Plošča seveda podpira tudi USB, škoda le, da ima samo 2 izhoda. Ena zanimivost je postavitev vseh elementov na plošči. Socket 423 je obrenjen za 90 stopinj, pomnilniške reže pa so premaknjene na zgornji desni rob plošče. Vse to naj bi precej poboljšalo pretok zraka po plošči in s tem tudi hlajenje. Če je to res ali ne, bomo še...

0 komentarjev