»

Kiberpipa odpira vrata v novo sezono

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa odpira vrata v novo sezono v ponedeljek, 14.9. v -1 prostorih Kersnikove 6 v Ljubljani. Kot običajno bo odprta vsak delavnik od 10. do 22. ure, kjer imajo obiskovalci poleg odprtega prostora za delo in druženje na voljo seveda tudi prost dostop do internetne povezave. V tem času je na ogled tudi stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja. Za pomoč in informacije se obiskovalci lahko obrnejo enega izmed Kiberpipcev (Kiberpipinih sodelavcev), ki je v Kiberpipi ves čas prisoten. Poleg tega bo v Kiberpipi tudi v tej sezoni potekal pester program raznovstnih izobraževalnih dogodkov z druženjem s področja odprte kode, spletnih in mobilnih tehologij, podjetništva, tehnološke dediščine, novomedijske umetnosti in filma v obliki predavanj, delavnic, projekcij, druženj, razstav, in še in še. Letos pričakujte še več!

Kje lahko dobite informacije o dogajanju?
- na...

2 komentarja

Maci naokrog četrt stoletja

CNet - Jutri bo minilo natančno 25 let, od kar je podjetje Apple predstavilo svoj prvi računalnik Macintosh. Z uvedbo miške in grafičnega vmesnika so različnih proizvajalci poskušali prepričati množice že prej, a prvi resnični prodajni hit, ki ju je uprabljal, je postal 24. januarja 1984 izšli Macintosh. Od začetka razvoja v sedemsetih letih so se načrtovane specifikacije večkrat spremenile, na koncu pa so uporabili Motorolin mikroprocesor 68000 z 8 MHz, 128 KB pomnilnika, disketnik za 400 KB velike diskete in 9-palčni monokromatski zaslon.

Že tedaj je bil Apple mojster oglaševanja, saj reklama, ki je bila predvajana dva dni pred začetkom prodaje med Super Bowlom, še vedno velja za mojstrovino. Na strani CNet so pripravili slikovno časovno premico, kje si lahko ogledate, kako smo prišli od škatlastih devetpalčnih zaslonov s katodno cevjo do elegantnih MacBookov v 25 letih. Zanimiva je še recenzija Maca iz leta 1984, ki je že takrat Macu napovedala svetlo prihodnost.

Pred 25 leti ...

vir:

25 komentarjev

Okupirana Kiberpipa

Slo-Tech - Kiberpipa bo tudi naslednji teden okupirana s strani vseh tistih, ki gredo v korak s tehnologijami in svetom.

V torek, 24. aprila ob 19.00 vabimo na predavanje z naslovom Opensource .NET. Jan Kraljič bo predstavil kako lahko tudi pod Linuxom uporabljamo Microsoftove tehnologije s pomočjo projekta Mono. Predstavljeno bo tudi integrirano razvojno okolje MonoDevelop, za konec pa še ASP.NET pod Linuxom.



V sredo bodo na udaru blogerji. Predstavljen bo nov spletni servis Blogorama, zaenkrat še v beta različici. Ta podobno kot angleški...

1 komentar

Srečanje Mac uporabnikov v Kiberpipi

Slo-Tech - V četrtek, 26.aprila, bo v Kiberpipi, natančneje v njihovi kinodvorani, srečanje uporabnikov in navdušencev nad Apple-ovimi računalniki. Program bo kar pester, po kratkem uvodu bo sledil pregled zadnjih 30 let jabolčne zgodovine, ogled predstavitve prvega Maca iz leta 1984, baje pa pripravljajo tudi nekakšno presenečenje.Vstop dovoljen samo z dolgimi lasmi in zgoščenko lastnega benda.

46 komentarjev

Okrogla miza: Direktiva o hranjenju komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - V četretek 8. decembra ob 17.00 vas vabimo v Kiberpipo na okroglo mizo o direktivi o retenciji komunikacijskih podatkov.

Evropska komisija se na vse pretege trudi sprejeti novo direktivo, ki bo določala katere podatke o naših internetnih navadah naj bi hranili ponudniki interneta. S pomočjo zbranih podatkov naj bi se preganjal le "resen krimial", a kaj je to? Gre za boj proti terorizmu, ali se v ozadju skriva lobij multinacionalk, ki želijo preganjati omrežja P2P? Bodo res beležene celo neuspele povezave TCP? Kakšno je stališče Slovenije? Gre za uravnoteženo zakonodajo ali drvimo v leto 1984?

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
  • dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu)
  • Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela)
  • mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu)
  • Klemen Tičar (pravni svetovalec na Ministrstvu za gospodarstvo)
  • Mitja Podpečan (iz višjega sodišča v Celju)
Okrogla miza poteka v sklopu tedna informiranja o retencijski...

14 komentarjev

Linux audio meet me

Slo-Tech - Vsako drugo sredo v mesecu v Kiberpipi pripravljamo srečanja uporabnikov in/ali razvijalcev avdio vragolijskega softwara pod Linuxom. Drugo srečanje bo to sredo, 10. novembra, ob 20.00!

LAMM - LinuxAudioMeetMe so mesečna srečanja precej odprte oblike, včasih skoraj mini-konference s kakšnim tujim gostom, večinoma pa napol delavnica napol izmenjava novih dognanj, pol-izdelkov ali genialnih zamisli. LAMM-i so namenjeni vsem entuzistom, tako začetnikom kot specialistom za zvok, glasbo in multimedijo na linux platformi. Po eni strani nas zanima kako na najbolj preprost način priti do izdelanega komada, ki bo imel šanse na videospotnicah, in hkrati, ter nič manj, če celo ne več, samoizdelana okolja, uporabniški-producentski vmesniki in premoščanje med različnimi multimedijskimi kreativnimi področji. Na LAMM-u ni obiskovalcev, le-ti po defaultu postanejo sodelavci. Raziščimo skupaj!

2 komentarja

Oko Velikega brata na cesti

RFID News - Kot poroča RFIDNews, v Veliki Britaniji razmišljajo o tem, da bi v avtomobilske tablice vgradili identifikacijske RFID čipe, ki jih je mogoče odčitati iz razdalje do 100 metrov in pri hitrosti do 320 km/h.
Britanci nameravajo postaviti tudi fiksno omrežje čitalcev, na voljo pa bodo tudi mobilni čitalci za policijska vozila in ročni čitalci. Čitalci bodo stalno povezani s centralno bazo vozil.

In ja, ne piše se leto 1984...

23 komentarjev