»

MWC 2011: Samsung predstavil novi androidni napravi

TechSpot - Samsung je na sejmu v Barceloni predstavil dve novi androidni napravi. Tablični računalnik Galaxy Tab 10.1 ima, kot pove že ime, 10,1-palčni zaslon, ki podpira ločljivost do 1280 x 800 točk. Poganja ga dvojedrni enogigaherčni procesor Nvidia Tegra 2 in ima podporo za BlueTooth 2.1 ter Wi-Fi 802.11. Na zadnji strani najdemo kamero z osmimi milijoni točk, na sprednji strani pa tako z dvema milijona točk. Tehta 600 gramov. V Evropi in Aziji bo na voljo prihodnji mesec, medtem ko cena še ni znana.

Drugi novinec je pametni telefon Galaxy S II (GT-I9100), ki je rekorden v debelini, saj je debel pičlih 8,49 milimetra. Ima 4,27-palčni zaslon, glavno kamero z osmimi milijoni točkami in pomožno...

43 komentarjev

AMD: cene Phenomov, Radeon HD 2900 GT

več strani - Na spletni strani distributerja ISA Hardware so se pojavile prve informacije o cenah AMD-jevih prihajajočih štirijedrnikov za namizne računalnike Phenom. V kolikor gre za uradne cene, bo po uradni predstavitvi devetnajstega novembra potrebno za najšibkejši model z oznako Phenom X4 9500 in frekvenco predvidoma 2,2, GHz potrebno odšteti 247 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena različic 9600 in 9700, katerih frekvenca naj bi znašala 2,3 oziroma 2,4 GHz, po drugih informacijah pa 2,4 oziroma 2,6 GHz, 278 oziroma 288 ameriških dolarjev. Več o tem na Planet3DNow, oziroma na ISA Hardware.

Poleg tega so se pojavile tudi slike grafične kartice Radeon HD 2900 GT, ki temelji na jedru R600, vendar ima za razliko od različice Radeon HD 2900 XT 256-bitno pomnilniško vodilo, 256 MB pomnilnika in 240 Shader enot, poleg tega pa se razlikujeta tudi PCB-ja obeh kartic. Frekvenca jedra naj bi znašala 600 MHz, pomnilnika pa 1600 MHz. Več o tem na forumu ExtremeSistems

11 komentarjev

Nov test R600

več strani - Na Daily Tech-u so kljub temu, da je še nekaj časa do uradne predstavitve nove serije AMD-jevih grafičnih kartic, objavil majhen test Radeona HD 2900 XT, ki so ga primerjali z nVidiinim GeForce-om 8800 GTS. Grafičnih kartic niso primerjali le v različnih igrah, ampak tudi v testnih programih, v vseh primerih pa se je Radeon odrezal bolje od konkurenčne grafične kartice, v nekaterih primerih so razlike kar občutne. V igri Call of Duty 2 je namreč 2900 XT dosegel 73,5 sličic na sekundo, medtem ko je 8800 GTS dosegla 56,7 sličic na sekundo. V igrah F.E.A.R. in Company of Heroes sta kartici precej izenačeni, za ostale rezultate si oglejte sam test.

Fudzilla poroča, da naj bi različica Radeon HD 2900 XTX luč sveta zaradi težav z GDDR4 pomnilnikom ugledala komaj v tretjem četrtletju letošnjega leta. Več o tem v izvorni novici.

79 komentarjev

12000 točk R600 XT v 3DMark06?

več strani - Po poročanju VR-Zone naj bi AMD-jeva prihajajoča grafična zverina z jedrom R600 dosegla kar dvanajst tisoč točk v programu 3DMark 06. Radeon HD 2900 XT, kot naj bi se glasilo uradno ime kartice, bo kot prva na voljo z omenjenim grafičnim jedrom, sledila pa ji bo zmogljivejša različica z oznako XTX. Za različico XT, s frekvenco jedra 750 MHz, naj bi bilo potrebno odšteti slabih štiristo ameriških dolarjev, dodajajo v izvorni novici.

Poleg tega so luč sveta zagledale nove podrobnosti o prihajajočih AMD-jevih DX10 grafičnih karticah, ki govorijo o poimenovanju Radeon HD 2000, o 320 stream procesorjih pri Radeon HD 2900 ter o poimenovanju šibkejših različic grafičnih kartic. Več o novih podrobnostih si preberite na daily Tech-u.

Pojavile so se tudi nove slike grafične kartice z jedrom R600, najdete jih na HardOCP

28 komentarjev

Skrivno orožje R600 - zvočna kartica

The inquirer - Na Inquirerju lahko beremo o precej zanimivem dejstvu, ki se dotika AMD-jeve / ATi-jeve prihajajoče grafične rešitve. Na karticah bi se naj namreč pojavil ločen čip, odgovoren za zvok, ki pa ne bo deloval kot standardna zvočna kartica, temveč bo zgolj skrbel za pripravljenost HDCP priključka, preko katerega se v skladu z zlobnimi DRM predpisi enkriptirana prenašata tako zvok kot slika z novodobnih medijev. Z R600 v vašem mlinčku boste lahko tako brez slabe vesti gledali HD-DVD in Blu-ray filme, če je novica zaskrbljujoča za konkurenco, pa presodite sami.

25 komentarjev

AMD: R600 je nared, vendar...

Slo-Tech - Predstavnik AMD-ja, Henri Richard je v intervjuju za Hardwarezone dejal, da je grafična kartica Radeon X2900 XTX, ki temelji na zloglasnem jedru R600 že nared, razlog za zamudo pri predstavitvi naj bi predstavljala le AMD-jeva namera, da naenkrat predstavi celotno generacijo grafičnih kartic s podporo DX10. Hkrati z R600 bodo v drugem četrtletju letošnjega leta luč sveta tako zagledale tudi grafične kartice zgrajene okoli jeder R610 in R630. Poleg R600 je v intervjuju govora tudi o Fusion-u ter o sodelovanju z drugimi proizvajalci veznih naborov za AMD-jeve procesorje.

Več o vsem tem si preberite na Hardwarezone.

36 komentarjev

Fusion in Torrenza del istega načrta

Daily Tech - Že pred časom je bilo dosti govora o dveh prihajajočih AMD-jevih izdelkih, skritih pod kodnima imenoma Fusion in Torrenza (glejte povezane novice). Če povzamem - pri prvem gre za čip, na katerem sta združena tako centralni kot grafični procesor, drugi pa je AMD-jeva različica uporabe različnih namenskih procesorjev. V okviru Torrenze bi tako lahko v matično ploščo z več podnožji (oz. PCIe režami) vtaknili nekaj specifičnih procesorjev (za fiziko, zvok, itd.), ki bi nato bolj učinkovito obdelovali podatke od splošnih rešitev.

Po novem je znano, da bo že omenjeni Fusion v bistvu eden od možnih modulov za uporabo na matični plošči s podporo za Torrenzo, pravijo na DailyTech-u.

0 komentarjev

Informacije o novih Radeonih

več strani - AMD je pred dnevi izdal prve letošnje gonilnike za grafične kartice (Catalyst 7.1), poleg različice za Windowse pa so luč sveta zagledali tudi novi gonilniki za Linux (v8.33.6). Ob podrobnejšem pregledu le-teh so ugotovili, da poleg sedanjih Radeonov podpirajo tudi Radeon X2300 HD in Mobility Radeon X2300 HD. Po teh oznakah torej lahko sklepamo da bo nova generacija radeonov nosila ime X2000. Več o tem na Phoronix-u.

Luč sveta so zagledale tudi nove informacije o R600, ki govorijo o začetku proizvodnje konec februarja, uradni predstavitvi na CES-u sredi marca ter o dveh revizijah, od katerih prva podpira GDDR3, druga pa GDDR4. Poleg tega bosta do junija luč sveta zagledali grafična kartica najnižjega cenovnega razreda, ki bo temeljila na jedru R610 in grafična kartica srednjega razreda, temelječa na jedru R630. Obe s podporo DX 10 seveda. Več o tem na Daily Tech-u.

27 komentarjev

Slike R600

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile slike prihajajočega ATI-jevega grafičnega jedra R600. Z njih je razvidno, da bo šlo za precej velik čip, ki ima poleg tega še nevsakdanjo namestitev jedra. Kot je znano, bo grafična kartica, temelječa na omenjenem grafičnem jedru, luč sveta zagledala predvidoma februarja prihodnje leto.

Več slik najdete na Hardspell.

31 komentarjev

Nova anketa: število monitorjev

Slo-Tech - Tokrat vas sprašujemo po tem, koliko monitorjev je priklopljeno na vaš primarni računalnik. Operacijski sistemi že nekaj časa (od Win98 naprej, kolegi, ki uporabljajo druge sisteme, me bodo dopolnili v komentarju na novico) podpirajo prikaz slike na več monitorjih. Davno (od jeder RV250 in NV25 naprej) so tudi minili časi, ko smo uparjali AGP in PCI grafično kartico (vsako za en monitor), saj vse nove grafične kartice že v jedru nosijo dva RAMDAC-a. Tako zadošča že kartica, ki je trenutno v vašem računalniku, da ima le dva izhoda (VGA+DVI).



Kljub temu, da je namestitev popolnoma nezahtevna, rešitev pa izredno uporabna, se v širšem krogu uporabnikov ni prijela. Veliki večini...

103 komentarji