»

Založbe ne bodo poslovale s Qtraxom

Slashdot - Znotraj IT krogov je nedavno zaokrožila novica, da se je pojavilo novo podjetje, ki naj bi začelo prodajati glasbo preko interneta, kar sicer ni nobena novost, saj že poznamo iTunes, Amazon in druge. Novinec, ki sliši na ime Qtrax, je obljubljal datoteke brez DRM zaščite, prav tako pa so veselo oznanjali, da imajo podpisane pogodbe s kar štirimi mogočnimi založbami.

Tukaj so se stvari žal zalomile. Oglasile so se omenjene založbe in povedale resnico -- Qtrax nima podpisane nobene pogodbe, so sporočili iz EMI Music, Sony BMG in Warner, medtem ko so predstavniki Universal Music, ki je največja izmed četverice, povedali, da pogodba še ni podpisana, a so pogajanja v teku.

Izvorna novica.

4 komentarji

Oživljanje starih računalnikov

The inquirer - Na Inquirerju so spisali soliden članek o tem, kako lahko stare računalniške sisteme, ki se vam valjajo po kleti/podstrešju, s pravo izbiro programske opreme in morebitnih malenkostnih hardverskih nadgradenj, spremenite v povsem delujočo škatlo z večino funkcionalnosti novejših računalnikov. Omenjajo tako Okna kot Linux, ubadajo se tako z antičnimi sistemi kot s srednje starimi zadevami.

Izvorna novica.

45 komentarjev

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev

Microsoftova alternativa Flashu - Silverlight

Ars Technica - Skupaj z Visto smo, marsikdo nevede, dobili Windows Presentation Foundation, programski vmesnik za prikaz različnih multimedijskih vsebin, ki, podobno kot vsem dobro znan Flash, ponuja prikaz/predvajanje glasbe, videa, vektorskih grafik, ipd. WPF naj bi sprva zgolj znotraj samih Windowsov skrbel za lažje neodvisno razvijanje okostja programa in njegovega uporabniškega vmesnika, a po novem so pricurljale na dan novice, da ima Microsoft višje cilje.

Prenosljivo (in rahlo oskubljeno) različico tehnologije so preimenovali v Silverlight in jo usmerili v točno določen cilj - splet. Prva uradna predstavitev se bo zgodila na konferenci Mix07, ki se bo začela konec tega meseca v Las Vegasu, več informacij najdete v izvorni novici.

27 komentarjev

Microsoft po novem ne mara DRM-ja

The inquirer - Na Inquirerju so objavili zanimivo novico, v kateri pravijo, da Microsoft svojega prihajajočega MP3 predvajalnika, naslednika Zune-a, ne bo iznakazil s sistemom za digitalno obvladovanje avtorskih pravic. Dodajajo še, da so potezo pripravljali že dolgo, saj se zavedajo potreb kupcev in poskušajo doseči dogovore z založbami, po mnenju piscev izvirne novice pa vse skupaj smrdi po ponavljanju za Apple-om, ki je v navezi z založbo EMI (glej povezane novice) pred nekaj dnevi storil podobno potezo. Sam ne nameravam obsojati nikogar, saj je zadeva v končni fazi lahko le pozitivna za nas, kupce.

1 komentar

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev

Microsoft in AOL spet za pogajalsko mizo

Slo-Tech - O prvih pogovorih teh dveh gigantov je poročal že minmax, toda zadeve so se nekje vmes še dodatno zapletle. Kot poroča CNet, sta velikana vmes prekinila pregovore, sedaj pa so spet za pogajalsko mizo. Dve podjetji, ki se borita za prevlado na internetu namreč poskušata doseči dogovor o skupnem sodelovanju, toda interesi so pač preveč podobni, da bi lahek dogovor bil mogoč. Še vedno je namreč v sporu veliko stvari, od RealPlayer vs MediaPlayer zadeve do instant messaginga. Me prav zanima, kako se bo vse skupaj razvilo. Thnx Matej.

0 komentarjev