»

Urbi et Orbi: Radeon HD 2000 serija

Slo-Tech - Kdor čaka dočaka in tako smo po neštetih novicah, špekulacijah in prestavljanjih končno dočakali novo serijo grafičnih kartic s podporo DX10 nekdanjega kanadskega proizvajalca, ki je zdaj v AMD-jevi lasti. Nova serija od sedaj tudi uradno nosi ime Radeon HD 2000, krono najzmogljivejše grafične kartice AMD-jeve nove generacije pa nosi Radeon HD 2900 XT, ki bo kupcem na voljo za slabih štiristo ameriških dolarjev. SKupaj z njim so luč sveta zagledale tudi grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki nosijo oznake Radeon HD 2600 in Radeon HD 2400, ki pa bosta kupcem na voljo predvidoma konec junija. Poleg grafičnih kartic za namizne računalnike so luč sveta zagledale tudi različice grafičnih kartic za prenosnike. Več o grafičnih karticah si preberite v AMD-jevem sproročilu za javnost ter na Daily...

75 komentarjev

Nov test R600

več strani - Na Daily Tech-u so kljub temu, da je še nekaj časa do uradne predstavitve nove serije AMD-jevih grafičnih kartic, objavil majhen test Radeona HD 2900 XT, ki so ga primerjali z nVidiinim GeForce-om 8800 GTS. Grafičnih kartic niso primerjali le v različnih igrah, ampak tudi v testnih programih, v vseh primerih pa se je Radeon odrezal bolje od konkurenčne grafične kartice, v nekaterih primerih so razlike kar občutne. V igri Call of Duty 2 je namreč 2900 XT dosegel 73,5 sličic na sekundo, medtem ko je 8800 GTS dosegla 56,7 sličic na sekundo. V igrah F.E.A.R. in Company of Heroes sta kartici precej izenačeni, za ostale rezultate si oglejte sam test.

Fudzilla poroča, da naj bi različica Radeon HD 2900 XTX luč sveta zaradi težav z GDDR4 pomnilnikom ugledala komaj v tretjem četrtletju letošnjega leta. Več o tem v izvorni novici.

79 komentarjev

12000 točk R600 XT v 3DMark06?

več strani - Po poročanju VR-Zone naj bi AMD-jeva prihajajoča grafična zverina z jedrom R600 dosegla kar dvanajst tisoč točk v programu 3DMark 06. Radeon HD 2900 XT, kot naj bi se glasilo uradno ime kartice, bo kot prva na voljo z omenjenim grafičnim jedrom, sledila pa ji bo zmogljivejša različica z oznako XTX. Za različico XT, s frekvenco jedra 750 MHz, naj bi bilo potrebno odšteti slabih štiristo ameriških dolarjev, dodajajo v izvorni novici.

Poleg tega so luč sveta zagledale nove podrobnosti o prihajajočih AMD-jevih DX10 grafičnih karticah, ki govorijo o poimenovanju Radeon HD 2000, o 320 stream procesorjih pri Radeon HD 2900 ter o poimenovanju šibkejših različic grafičnih kartic. Več o novih podrobnostih si preberite na daily Tech-u.

Pojavile so se tudi nove slike grafične kartice z jedrom R600, najdete jih na HardOCP

28 komentarjev

Skrivno orožje R600 - zvočna kartica

The inquirer - Na Inquirerju lahko beremo o precej zanimivem dejstvu, ki se dotika AMD-jeve / ATi-jeve prihajajoče grafične rešitve. Na karticah bi se naj namreč pojavil ločen čip, odgovoren za zvok, ki pa ne bo deloval kot standardna zvočna kartica, temveč bo zgolj skrbel za pripravljenost HDCP priključka, preko katerega se v skladu z zlobnimi DRM predpisi enkriptirana prenašata tako zvok kot slika z novodobnih medijev. Z R600 v vašem mlinčku boste lahko tako brez slabe vesti gledali HD-DVD in Blu-ray filme, če je novica zaskrbljujoča za konkurenco, pa presodite sami.

25 komentarjev

AMD: R600 je nared, vendar...

Slo-Tech - Predstavnik AMD-ja, Henri Richard je v intervjuju za Hardwarezone dejal, da je grafična kartica Radeon X2900 XTX, ki temelji na zloglasnem jedru R600 že nared, razlog za zamudo pri predstavitvi naj bi predstavljala le AMD-jeva namera, da naenkrat predstavi celotno generacijo grafičnih kartic s podporo DX10. Hkrati z R600 bodo v drugem četrtletju letošnjega leta luč sveta tako zagledale tudi grafične kartice zgrajene okoli jeder R610 in R630. Poleg R600 je v intervjuju govora tudi o Fusion-u ter o sodelovanju z drugimi proizvajalci veznih naborov za AMD-jeve procesorje.

Več o vsem tem si preberite na Hardwarezone.

36 komentarjev

Test Radeona X2800 XTX (R600)?

VR - Zone - Na forumu VR-Zone se je pojavil test, v katerem so avtorji (če jim gre verjeti) primerjali prihajajočo AMD-jevo grafično zverino, temelječo na jedru R600, z GeForce 8800 GTX. Radeon X2800 XTX je dosegel boljši rezultat od svojega konkurenta iz tabora nVidie, razlika v 3DMark03 znaša namreč dobrih 2000 točk (43606 proti 41264). V 3DMark05 je razlika podobna in podovno v prid AMD-ja (17387 proti 15467), oba testa sta bila opravljena na privzetih nastavitvah s procesorjem Athlon FX-55.

Testa seveda ne moremo označiti za uradnega, vendar lahko kljub temu potencialno nudi nekaj informacij o sami zmogljivosti R600. Več o zadevi v izvornem sporočilu na VR-Zone, še vedno pa čakamo na kak povsem zanesljiv test.

71 komentarjev

Zaključek spopada optičnih medijev

The inquirer - Že kar nekaj časa se je med dvema velikima združenjema bil bratomorni boj za prihodnje bivališče naših filmov ter ostalih podatkov, mi, uporabniki, pa smo od daleč gledali ter čakali zmagovalca, nevedoč, da smo prihodnost že videli.

Pri The Inquirerju so malo analizirali situacijo in ugotovili, da je prihodnost že tu, sliši pa na ime Piratstvo™. Zapisali so, da se pri vseh problemih z novimi mediji, cenami medijev, in seveda DRM-jem preprosto bolj splača uporabiti filozofijo soležnik-soležniku™. Prav tako so izračunali, da bi, če bi bili uporabniki P2P programov solidarni in plačali globe, ki so jih nekateri posamezniki dobili od RIAA, MPAA ter drugih ustanov, to vsakega stalo kar cel dolar.

Članek vam podrobneje razloži, zakaj se ni pametno ukvarjati z novimi mediji.

78 komentarjev