»

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.2

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice. V inačici 3.2 so avtorji paketu dodali lepo množico izboljšav in novosti. Izpostavimo hitrejši zagon, dosledna podpora standardu ODF 1.2 in izboljšana podpora drugih standardov (kot so Office XML z gesli), podpora pisavam OpenType na Postscriptu. Posamezni programi v paketu imajo seveda še vrsto izboljšav in popravkov, še zlasti so dodelali program za delo s preglednicami Calc. Prenos je mogoč z domače strani. OpenOffice podpira platforme Windows, Linux, Mac OS in Solaris (x86 in Sparc). Slovenščina je kakopak samoumevna.

23 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

OpenOffice.org Online Beta

OpenOffice.org Online

Slashdot - Avtor odgovoren za izzid Mandriva Linux-a, Gael Duval, nam je tokrat ponudil OpenOffice.org Online, popoln pisarniški paket kar v našem internetnem brskalniku.

Na Ars Technica so vzel pod drobnogled beto prihajajočega OO.o Online, pisarniškega paketa v brskalniku, ki ni novost na tržišču, saj poznamo že Google Docs in Microsoft Office Live Workspace, vsekakor pa po prvih testih kaže da ima kopico uporabnih dodatkov, ki jih konkurenci primanjkuje.

OO.o Online zahteva sodoben brskalnik z JavaScript ter Sun Java Runtime Environment version 1.4+ plug-in-om, tako so se na testih pokazali za uporabne Firefox 1.5 (in višji) ter IE6 (in 7), pravtako pa zadeva deluje tudi s Safari-jem, le Ubuntu uporabniki bodo...

21 komentarjev

Izšel OpenOffice 2.3

Slashdot - Na straneh OpenOffice.org se je brez velikega pompa pojavila nova verzija tega alternativnega pisarniškega paketa. Prinaša nam kopico novih funkcij ter popravkov za različne varnostne ranljivosti predhodnika, poleg tega pa je že iz imena očitno, da gre za večjo posodobitev, zato nadgradnjo priporočajo vsem uporabnikom. Med drugim boste samo z OOo 2.3 lahko uporabljali vse vtičnike, ki so za dotičen programski paket na voljo.

Dolpoteg in izvorna novica.

Včeraj IBM, danes OOo, kdo bo jutri?

18 komentarjev

Brezplačna delavnica OpenOffice

Slo-Tech - V Kiberpipi v ponedeljek 6. marca začenjamo z brezplačno delavnico programskega paketa OpenOffice.org v štirih delih.

Na predavanjih se boste naučili uporabljati Writer (Dokument z besedilom), kjer bomo uporabili najpogostejša orodja za izdelavo dopisa, diplomske naloge itd. Drugi uporabljen modul bo Calc (Razpredelnica), kjer se bomo poigrali z osnovno statistiko ter izdelali grafikone. Za uspešno izdelavno predstavitve pa bomo uporabili Impress (Predstavitev). Poleg omenjenih programov bomo pogledali kaj lahko počnemo v orodjih Math (Formula), Draw (Risba) in Base (Zbirka podatkov).

OpenOffice.org je iz dneva v dan popularnejši in zmogljivejši pisarniški program. V svetu ga uporablja vedno več javnih in zasebnih institucij. V zadnji izdaji (2.0.1) je odpravljenih večina težav, ki so mnoge uporabnike odvračale od rabe prostega, odprtokodnega programskega paketa. Marsikdo misli, da je OpenOffice.org alternativa podobnim komercialnim izdelkom, vendar ko uporabnik spozna zmogljivosti...

26 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.0.1, na voljo tudi poslovenjen paket

OpenOffice.org Slovenija - Osem tednov po splavljeni različici 2.0 je izšla nova verzija odprtokodnega programskega paketa OpenOffice.org 2.0.1, ki je zelo dobra brezplačna alternativa MS Pisarni (MS Office).

Poleg odpravljenih hroščev in nekaterih novih možnosti, je novi OpenOffice.org 2.0.1 odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku! Več informacij in dolpoteg slovenske verzije je mogoč na uradni strani.

15 komentarjev

Izšla je Cinelerra 2.0

Slashdot - Ena najboljših aplikacij za urejanje videa v Linuxu je dosegla naslednjo stopnjo v razvoju. Izšla je namreč različica Cinelerra 2.0.

Med novosti, ki jih prinaša, sodi tudi zmožnost kodiranja videa v H.264 in MPEG-4 brez plačila Quicktime pro licence s pomočjo Quicktime4linux. Nova različica omogoča tudi neposreden uvoz MPEG in IFO datotek.

Več o Cinelerri si lahko preberete na strani projekta Heroine Virtual Ltd., ki uporabnikom prinaša orodja za popolno urejanje videa.

13 komentarjev

Prenesite OpenOffice.org tudi s počasnejšo povezavo

PC Linux Online - OpenOffice.org je odprta in brezplačna pisarniška zbirka za različne operacijske sisteme, obložena s številnimi možnostmi, ki v nekaterih primerih celo presegajo Microsoftov Office, ki kraljuje v tem tržnem segmentu. Vendar OpenOffice.org za nekatere uporabnike še vedno ni popolnoma dostopen, saj marsikdo še vedno uporablja modemsko ali podobno povezavo v splet, za katero je dobrih 60 MB še vedno velik zalogaj za prenos, še posebej če upoštevamo morebitne prekinitve povezave. V ta namen je Ed Buck, avtor številnih prispevkov za odprto pisarniško zbirko, pripravil manjše pakete za prenos, velike po 10 MB. Prenos je na voljo za Linux in za Windows.

10 komentarjev

Slovenski OpenOffice.org

Slo-Tech - Danes sta na spletni strani OpenOffice.org tudi uradno objavljena projekta Slovenski OpenOffice.org (sl.ooo) in Grški OpenOffice.org (el.ooo). Oba pripadata obsežnejšemu projektu z imenom Native-lang, katerega naloga je predstavljati, koordinirati in razširjati jezikovne skupnosti uporabnikov in razvijalcev OpenOffice.org po vsem svetu.

Kot je povedal vodja Native-lang projekta, Charles Schulz, nova projekta kažeta na nenehno širjenje OpenOffice.org v evropskem prostoru.

Spletni naslov slovenskega projekta najdete na naslovu http://sl.openoffice.org. Služil naj bi kot izhodiščni naslov za nadaljnje informacije o novostih projekta, povezavah do datotek za prenos z najnovejšimi stabilnimi in preskusnimi različicami programa, podpori uporabnikom preko dopisnih seznamov idr.

Gradnjo paketov za okolja GNU/Linux, Microsoft Windows, FreeBSD in Sun Solaris/Sparc za nas in za druge jezike (danski, madžarski, slovaški in seveda češki) izvajajo člani češkega OOo projekta pod vodstvom...

4 komentarji