»

Resničnost: Pisarniški programi

Slo-Tech - V torek (danes) vas ob 18.05 vabimo pred male ekrane na prvi program TV Slovenija, kjer bo na sporedu Resnična resničnost, oddaja o digitalnem življenjskem slogu.

Govorili bomo o troboju pisarniških atletov. Prvaka Microsoft Office izzivata OpenOffice in Googlova spletna ponudba. Kdo je hitrejši, boljši, lepši, popolnejši, cenejši, enostavnejši, bolj hroščat, požrešnejši? V resničnosti!

Sergej pa bo v strojnem kotičku predstavil multifunkcijske naprave, manjkale pa ne bodo niti igre!

Ob 18.05 se vidimo na prvem kanalu TV Slovenija!

24 komentarjev

Kiberpipa

Slo-Tech - Drugi najboljši kiber center v Evropi išče načine, kako postati prvi, a do tega je še daleč. Do takrat prosimo potrpite z nami.

V torek vas pozivamo, da Zavarujte svoje wireless omrežje! Rok Papež iz Arnesa, ki je eden od odgovornih za brezžično omrežje Eduroam bo povedal vse kar morate nujno vedeti o brezžični varnosti. Od WPA, WPA2, do problemov med tipkovnico in stolom. Če uporabljate wireless je udeležba obvezna!

V sredo bo ob 19.00 na Spletnih uricah predstavljena nova slovenska spletna storitev Geopedia. Predstavljajte si, da imate sistem za urejanje podatkov podoben Wikipediji, le da lahko tu spreminjate geografske elemente. Predstavljeno bo tudi delo z Google Web Toolkit in stanje na področju geografskih podatkov v Sloveniji. Predavata Mihael Kadunc in Grega Milčinski iz podjetja Cosylab.


V četrtek pa je čas za Analogne sanje. Otvoritev...

8 komentarjev

Resnična resničnost v pametnem domu

Slo-Tech - V torek vas ob 18.05 vabimo na prvi program TV Slovenija, kjer bo spet na sporedu Resnična resničnost, edina slovenska računalniška TV oddaja.

Tokrat se bomo posvetili domovanjem, pametnim domovanjem. Energetika hiš je vse pametnejša in s prilagajanjem našim navadam in boljšim krmiljenjem bo postala manj potratna z energijo. Na drugi strani pa naj bi vso prihranjeno energijo in še več s pridom potrošile multimedijske naprave. Od glasovnega krmiljenja hiše do zaslonov v kopalniških ogledalih kakršna smo posneli na nedavnem CeBitu, največjem računalniškem sejmu na svetu.

Sergej pa si je pogledal kako smo v preteklosti gledali na prihodnost. Vabljeni k ogledu, v torek ob 18.05 na prvem programu

Na sliki: ultrasonična banja...

5 komentarjev

Resničnost, glasba v času interneta

Slo-Tech - Danes (torek) vas ob 18.05 vabimo pred male ekrane, kjer bo zopet na sporedu Resnična resničnost, zaenkrat še vedno edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp.

Tokrat bomo govorili o glasbi v času interneta. O tem kako se le ta spreminja smo se pogovarjali z Nikolo Sekulovičem znanim glasbenikom (Demolition group, Laibach,...), ki je tudi svetovalec Dallas records.

Pogledali smo si kako se je računalnik naselil v glasbeni studio in kako se je studio skrčil v računalnik, pa o glasbilih, ki vsa po vrsti znajo jezik MIDI in o spletnih forumih za glasbenike. Intervjujali smo tudi člana benda The stroj in polovico dueta Random Logic.

Nenagradno vprašanje pa je kateri internetno-glasbeni fenomen bo oponašal Gašper na začetku oddaje. :) Danes ob 18.05 na prvem programu TVS.

Ah, da ne pozabimo... imamo tudi novo voditeljico rubrike Internet!

22 komentarjev

Resničnost: Veliki brat

Slo-Tech - Imate občutek, da vas opazujejo, vam sledijo, zbirajo o vas podatke? Brez panike! Vse je res!

V tokratni Resničnosti se bomo poglobili v načine na katere se o nas zbirajo podatki - vsak nakup s kreditno kartico, vsak dvig gotovine, vsaka uporaba ali neuporaba telefona, vsaka vožnja po avtocesti se zabeleži v enem od informacijskih sistemov. In, ko informacije združimo se izza vogala prikaže veliki brat.

Kako je z novimi potnimi listi, je res, da RFID prinaša večjo varnost? Intervjujali smo Lukasa Grunwalda, ki trdi, da zna sklonirati te super-varne listine. Pogledali smo si tudi mariborsko...

17 komentarjev

Resnična resničnost: Internet sem, internet tja

Slo-Tech - V torek 5. decembra (torej danes) vas vabimo k ogledu sveže Resnične resničnosti, seveda na prvem programu TV Slovenija ob 18.05.

Govorili bomo o internetu, natančneje o tem kako dostopen je. Kakšne težave srečujejo tisti na podeželju in kakšne so možne rešitve, kaj si lahko privoščijo tisti v mestnih središčih in kakšne dodatne storitve so še na voljo. Pokukali bomo tudi v svet in si pogledali kje uporaba interneta najbolj skokovito narašča.

Vesna bo recenzirala ponudbo IPTV in elektronskih programskih vodičev, Gašper pa bo povedal nekaj o brezžičnih "mesh" omrežjih, ki delujejo podobno kot P2P. Sergej je tokrat pod drobnogled vzel najbolj grozne razloge zaradi...

14 komentarjev

Resničnost: radio, televizija, internet

Slo-Tech - Vabimo vas k ogledu Resnične resničnosti, ki bo na sporedu danes ob 18.00 na prvem programu nacionalke.

Poglobili smo se v gledanje radia in poslušanje televizije prek interneta. Zakaj ni športnih prenosov? Zakaj je kvaliteta slike slaba? Bomo plačevali RTV-prispevek tudi za računalnike? Vse to smo povprašali vodjo multimedijskega centra Zvezdana Martiča (ki je nekoč vodil tudi Resničnost). Pogledali pa smo si tudi najnovejše tehnologije, ki jih preizkušajo v tujini.

Gašper bo pokazal, kako si na disk posneti tiste pretočne vsebine, ki naj bi to onemogočale. Izvedeli pa smo tudi, da RTV Slovenija že ponuja P2P-streaming prvega programa.

Na sliki: Pretočne vsebine à la Gašper. Vidite...

13 komentarjev

Resnična resničnost: Spletne storitve

Slo-Tech - Tokrat se bomo v Resnični resničnosti posvetili vroči temi spletnih storitev. Z gostom Vukom Ćosićem v studiju se bomo sprehodili med najboljšimi in malo slabšimi ter poskušali razumeti zakaj se je YouTube prodal za neverjetne denarce. Pod drobnogled smo vzeli tudi domačo zgodbo o spletnem uspehu in nasploh smo poiskali najbolj zanimive in koristne domače storitve.

Sergej si bo pogledal kako je s spletom na mobilcih, Gašper pa ... bo splet obdelal nekoliko drugače :). Če želite izvedeti katera je najbolj katastrofalna spletna (anti)storitev na sončni strani Alp, glejte Resničnost!

Update: Oddaja je na sporedu ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija.

Na sliki:...

20 komentarjev

Resnična resničnost, 128.

Slo-Tech - Štirinajst dni je naokoli in Resnična resničnost zopet prihaja na male ekrane. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija!

Zaslišali bomo mariborsko ekipo študentov, ki se je na zaključku tekmovanja ImagineCup v Indiji uvrstila med 12 najboljših. Z njihovo rešitvijo Sparco.net računalnik postane pripomoček za rehabilitacijo in rekreacijo. Da pa bi se razgibali tudi resničniki, smo si pripravili tekmovanje v strojnem plesu - vse zgolj za užitek gledalcev seveda (mmg. stvar je zasvojljiva :).

Za tiste, ki na gibanje dajo bore malo, pa smo odšli na znanstveno konferenco o semantičnih tehnologijah, ki je potekala v Črni gori. Prihaja sematični splet. Edini problem...

15 komentarjev

Resnična resničnost 127: Svet zabave

Slo-Tech - Poletje je mimo in zopet je na malih ekranih Resnična resničnost. Tokrat se bomo podali v svet zabave, iger in podobnih drobnarij. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija.

Bili smo na sejmu Games Convention v Leipzigu (največjem igričarskem v evropi) in preizkusili kako zabaven bo Wii v resnici. V studiu pa bomo gostili Aleksandra Hropota, nekaterim bolj znanega kot Quattro, da pove kaj se pravzaprav dogaja na igričarski sceni. Seveda ne bo manjkalo niti poročilo z NESTa.

Sergej bo poškilil med volane in paličice veselja, ogledali pa smo si tudi nekaj najbolj zanimivih social networking strani iz domovine in tujine.

39 komentarjev

Resnična resničnost 120. - nova podoba

Slo-Tech - V torek 21. februarja ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija prvič predvajana oddaja Resnična resničnost v povsem novi grafični podobi!

'Preselili' smo se v udobnejše prostore s pomočjo tehnologije imenovane virtualni studio. Igranje z njim je prav špasno, a kaj, ko tako kot vsaka tehnologija na začektu še precej zafrkava. Gre pa za precejšen preskok iz prejšnjih scenografij.

Sergej nas bo poskušal prestrašiti z izračunom koliko denarja pokurimo za energijo naših kavnih mlinčkov in nas poučil o magičnih metodah (hibernacija ala Sneguljčica) za štedenje z novci. Vesna pa se je namesto za varčevanje odločila za poslovnost in pogledala kako je z domačimi spletnimi borzami in boljšjaki.

Intervjujali smo tudi človeka, ki je na kavne mlinčke in takorekoč v vsak dom pripeljal šifriranje - Phila Zimmermana. Njegov program Pretty Good Privacy se je v začetku devetdesetih vladi ZDA zdel tako nevaren, da ga je uvrstila pod vojaško tehnologijo in tako poskušala preprečit njegov izvoz....

48 komentarjev

Resnična resničnost, 119.

Slo-Tech - Danes, torek 7. februar, 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija zopet na sporedu edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp - Resnična resničnost.

Pozanimali smo se kako poteka vizualizacija gradbenih projektov in zakaj je sploh potrebna. Bodoče Savske elektrarne lahko že danes opazujemo in presojamo komu bodo kvarile veduto. Mestne duše pa so brezbrižne do čudovitih vedut. Zato pa jih toliko bolj razburijo rdeče luči na semaforjih. Šli smo k stricem in tetam, ki nas gledajo iz nadzornih kamer nad križišči in jih povprašali, če so kdaj tako prijazni, da nam kaj prej prižgejo zeleno luč (skrajšan odgovor: niso, to računalnik na podlagi senzorjev naredi samodejno).

Sergej je razpredal o ključih USB in absolutni nujnosti, da si vsak državljan lasti vsaj tri, Vesna pa o tem kako preko interneta najti zaposlitev, da si lahko financiramo tri prej omenjene ključke. Gašper bo poskušal razložiti kaj je ta famozni RSS (ki ga najdemo tudi na slo-techu v desnem stolpcu), na koncu pa...

29 komentarjev

Prve "neoriginalne" VSA-100 kartice

X-Bit Labs - 3DFX se je zaradi znanih težav moral odločiti za ponovno prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem. Prvo so bili naprodaj Voodoo3 čipi, sedaj pa tudi VSA-100. Tako je PowerColor že najavil in začel prodajati Evilking IV kartico, ki je opremljena s VSA-100 čipom ter 32MB pomnilnika. Za razliko od originalnega 3DFXovega Voodooja4 4500, je na tej kartici tudi TV-Out izhod. Cene naj bi se gibale okoli 130$.Razlog za prodajo starih čipov je verjetno to, da se bo še ta mesec začela proizvodnja in prodaja VSA-200 (ali VSA-101 po novem), aka Daytona čipov. V bistvu gre za VSA-100ke, ki bodo izdelane v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni manjšo porabo energije in doseganje višjih delovnih frekvenc (okoli 200MHz). Na žalost pa ne bo napovedovane podpore DDR pomnilniku...

1 komentar