»

AMD bo znižal cene

AMD Zone - Kljub temu, da ne gre za ustaljeno prakso, saj proizvajalci o nižanju cen svojih izdelkov radi molčijo vse do samega znižanja je AMD za deveti julij uradno napovedal padec cen svojih procesorjev. Tako bo za dvojedrne procesorje Athlon 64 X2 potrebno odšteti dvajset odstotkov manj, za petnajst odstotkov pa se bodo pocenili enojedrni procesorji Athlon 64 in Sempron. Več o tem v izvorni novici na AMD Zone.

34 komentarjev

AMD razkriva podrobnosti o K10

Daily Tech - Na včerajšnji tiskovni konferenci v Nemčiji je AMD novinarjem zaupal nekaj več detajlov o zmogljivostih njihovega prihajajočega procesorskega jedra K10 (Barcelona). Gre za prvi pravi (monolitni) štirijedrni procesor (in ne samo skupaj zlepljene dvojedrnike, ki smo jih poznali do sedaj), ki se ponaša z mnogimi zanimivimi lastnostmi. Podatke, ki jih potrebujejo vsa jedra, bo procesor shranjeval v skupen predpomnilnik L3, izboljšana bo energijska učinkovitost oz. poraba procesorja, zato se žverca naj ne bi segrevala nič bolj od trenutnih dvojedrnih procesorjev, nekatere novosti pa bodo pritegnile tudi overclockerje.

Barceloni bo namreč možno ločeno nastavljati napetost in frekvenco vsakega od štirih jeder (in s tem iz čipa iztisniti absolutni maksimum), za nameček bo neodvisna tudi frekvenca integriranega pomnilniškega kontrolerja, kar bo v končni fazi omogočalo navijanje brez kakršnegakoli vpliva na delovanje pomnilnika. Več v izvorni novici.

44 komentarjev

AMD v ponovno nižanje cen?

Forbes - Medtem ko so pred dobrima dvema tednoma nekateri že ocenjevali, da so AMD-ju pošle moči, pa vse kaže na to, da bo podjetje verjetno še dodatno zaostrilo razmere na trgu. Pri Bank of America namreč menijo, da si potrošniki 9. aprila lahko ponovno obetajo nižanja cen namiznih procesorjev Sempron in X2 in sicer od 26% pa vse do 42%.

Očitno se bo AMD z vsemi sredstvi podal v novicah že omenjeni boj za 30% tržni delež, ki je v zadnjem četrtletju v primerjavi z lanskih 21,8% zlezel na 25,3%. Novica je vsekakor razveseljiva za potrošnike, vendar pa analitiki ocenjujejo, da bodo oceno dobička (v tem primeru izgube) na delnico morali iz -0,45 spremeniti na okrogli dolar izgube na delnico.

30 odstotni delež na trgu sam po sebi ne pomeni prav dosti, vendar pa lahko sklepamo, da si AMD z njim zgolj pripravlja bazo kupcev AM2 platforme, ki bo na dolgi rok posegla po novi dobičkonosni zvezdi - Barceloni.

5 komentarjev

AMD vlaga veliko upanja v Barcelono

The Register - Na Registerju so objavili nekatere dodatne informacije o AMD-jevem prihajajočevem procesorju, ki se zaenkrat skriva pod kodnim imenom Barcelona. V nov izdelek vlagajo dosti upanja, saj so po dolgem obdobju uspeha trenutno v slabši poziciji od Intela. Med drugim obžalujejo, da niso izdali štirijedrnega procesorja, ki to ni (nekako tako kot konkurenca), namesto da se dlje časa ubadajo z imena vrednim čipom.

Kakorkoli že, pravijo, da bo prihod Barcelone zanje ravno tako pomemben, kot je bil izid Opterona, najpomembnejša nova informacija pa je, da bodo vsi najavljeni procesorji (poleg Barcelone še Shanghai in Montreal) kompatibilni z obstoječimi konfiguracijami, torej jih bo možno vstaviti v obstoječe podnožje Socket F. Berite.

13 komentarjev

AMD-jev cilj: 30 % tržni delež

X-Bit Labs - AMD-jev izvršni direktor, Hector Ruiz, je na Morgan Stanley Technology Conference v San Franciscu izjavil, da je dolgoročni cilj AMD-ja doseči 30 odstotni tržni delež med prodanimi x86 procesorji. Kot je znano ,je v zadnjem četrtletju lanskega leta AMD-jev tržni delež znašal 25.3 odstotke, tekom celega leta pa se je povečal za 3,9 odstotkov. Poleg tega naj bi delež prodanih AMD-jevih dvojedrnikov znašal med 30 in 33 odstotki. Kot smo poročali, je Intel prodal več dvojedrnikov od enojedrnikov.

Več o tem na X-bit labs.

21 komentarjev

Novičke iz AMD-jevih logov

The inquirer - Luč sveta so zagledale nove informacije o uradni predstavitvi AMD-jeve grafične zverine, R600, ki govorijo o predstavitvi konce marca. Grafična kartica z omenjenim grafičnim čipom bo na voljo v treh izvedbah in sicer XTX, XT in XL, retail grafična kartica pa naj bi bila dolga 24 cm, poročajo na VR-Zone. Poleg tega naj bi bila možna sočasna uporaba štirih R600 grafičnih kartic v Quad CrossFire načinu. Poleg ustrezne matične plošče s štirimi PCIe 16x režami bo za poganjanje štirih R600 potreben seveda dovolj zmogljiv napajalnik, so dodali vizvorni novici na The Inquirerju.

Poleg R600 pa naj bi aprila predstavili tudi grafični kartici s podporo DX10 srednjega in nižjega razreda. Grafična kartica srednjega razreda z jedrom RV630 naj bi bila na voljo v različicah z DDR2, z GDDR3 ter z GDDR4 pomnilnikom. V najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu bo RV610LE podpiral DDR2 pomnilnik, medtem ko bo različica RV610PRO podpirala GDDR3 pomnilnik. V prevem primeru bo frekvenca pomnilnika...

2 komentarja

AMD z izgubo

AMD - AMD, ki je že pred časom napovedal nižji dohodek od načrtovanega v četrtem četrtletju preteklega leta, je na svoji spletni strani objavil finančno poročilo za omenjeno obdobje. Njegovi dohodki so znašali 1,77 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni, da je bilo napovedano znižanje dohodka za tri odstotke glede na enako obdobje leta 2005 pretirano. Najpomembnejši podatek finančnega poročila predstavlja znesek dobička, ki ga je AMD ustvaril v tretjem četrtletju lanskega leta. Namreč v omenjenem obdobju je AMD, ustvaril izgubo v višini 527 milijonov dolarjev. V prvem četrtletju letošnjega leta pričakuje AMD med 1,6 in 1,7 milijardami dolarjev dohodkov.

Več o tem in finančnih napovedi za prihodnost si preberite v AMD-jevem finančnem poročilu.

40 komentarjev

AMD reže cene svojim procesorjem

Slo-Tech - Dragi bralci, veselite se! AMD je znižal cene svojim procesorjem. Za najšibkejšo dvojedrno izvedenko 3800+ X2 (2,0 GHz) bo po novem namesto 152 dolarjev, potrebno odšteti 138 dolarjev (9%), za zmogljiv model X2 5200+ (2,6 GHz) pa namesto 403 dolarje, samo še 295 zelencev (27%).

Cene se bodo znižale tudi najšibkejšim procesorjem. Za model Sempron (L2 256 kB, 1,6 GHz) bo po novem treba odšteti zgolj 41 dolarjev, prej 56 (27%).

Več o znižanju si preberite tukaj.

Konec meseca pričakujemo enake ukrepe tudi od Intela.

Je torej končno prišel čas za nadgradnjo?

32 komentarjev

AMD bo odpuščal

The inquirer - O tem, da utegne AMD, ki je pred časom prevzel ATI, odpuščati, smo že poročali. Če gre verjeti The Inquirerju, naj bi po najnovejših informacijah brez službe ostalo 375 zaposlenih, kar je znatno manj od prvotnih ugibanj o kar dva tisoč odpuščenih. Največ odpuščenih prihaja iz oddelkov za trženje in prodajo. Za zdaj pri AMD-ju ne načrtujejo nadaljnjih odpuščanj, dodaja The Inquirer.

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Yugo najslabši avto?

Slashdot - Za kratko sprostitev in predah od računalništva preidimo na še eno tehnično "igračko", s katero se večina bralcev je že ali pa se še bo srečala, namreč na avtomobile. Forbes nas vabi h glasovanju med 14 kandidati za najslabši avto od konca 2. svetovne vojne naprej. Seznam vključuje le modele, ki so bili naprodaj v ZDA, tako da manjka kar nekaj "favoritov" naše in vaše mladosti, predvsem tisti s sovjetskim poreklom. Kljub vsemu vzhodnoevropsko "čast" rešujeta dva kandidata. "Naš" yugo, ki je nesmrtno slavo doživel že v filmu Umri pokončno 3, v trenutku, ko tole pišem, prepričljivo vodi s 30% glasov (še najbolj mu diha za ovratnik Ford pinto z 18%), medtem ko se vzhodnonemški trabant s 6% oklepa zlate sredine. Glasovnico najdete na strani z uvodnikom, novička na Slashdotu pa se nahaja tule.

66 komentarjev