»

Manjkajoča tehnologija

vir: Gizmodo
Gizmodo - Mnogi pisci znanstvenofantastičnih ali kako drugače vizionarskih del so v marsičem v svojih napovedih s skoraj strašljivo natančnostjo zadeli (na Kanalu A recimo ravnokar uprizarjajo Orwella), ali pa popolnoma zgrešili (ogled starih filmov zna biti precej zabaven dogodek). Nekaj izumov pa je predvidevalo veliko ljudi, a jih še kar nismo ugledali, čeprav je tehnologija dandanes že tako razvita, da je to skorajda sramota. Na Gizmodu so sestavili srčkan seznam tovrstnih naprav, na katerem so se med drugim znašli leteči avto, plašč za nevidnost in očala, s katerimi lahko vidimo pod obleko. Ogled priporočen!

22 komentarjev

Fujitsu prvi s Flash diski

Digital Trends - O trdih diskih brez premičnih delov se govori že zelo dolgo, zato je danes Fujitsu naredil pionirsko potezo in najavil, da je ultraprenosna modela njihovih LifeBookov, P1620 in B6210, po novem možno dobiti s takšnim diskom. Pri tem ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, ki potrebujejo računalnike za delo na terenu (z novimi diski bodo dosegli še večjo robustnost). Zaenkrat so na voljo 16 in 32 gigabajtne različice, kdaj pa bodo solid state drive dobili tudi bolj klasični (beri večji) modeli, v izvorni novici na Digital Trends ni omenjeno.

8 komentarjev

Test poceni avdio slušalk

Zmagovalni model Sennheiser CX300

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Ob nakupu novega računalnika vas malomarni prodajalci, kljub temu da ste pri njih nabavili pošastno hitro konfiguracijo, pogosto založijo s cenenimi tajvanskimi zvočniki. Ako jih želite zamenjati, imate na voljo nekaj opcij -- lahko nabavite večje, boljše in dražje zvočnike, kar ima vsekakor svoje prednosti, po drugi strani pa se mnogi odločajo, da bodo kupili slušalke.

Te namreč ponavadi ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno ter so primerne tudi za okolja, v katerih so zvočniki preveč moteči. Pri THG so si ogledali 10 tovrstnih slušalk, vse so bile cenejše od stotih dolarjev, zato bo članek najbrž prebralo večje število zvoka željnih bralcev.

12 komentarjev

Hitri diski proti RAID-u

Tom's Hardware - Uporabniki, željni bliskovitega delovanja, pri izgradnji sodobnih sistemov pogosto veliko časa posvetijo trdemu disku, ki je navsezadnje največje ozko grlo dandanes. Za rešitev tega problema ponavadi posežejo po izjemno hitrih diskih, med katerimi je najbolj znana Western Digital-ova serija Raptor. Problem tovrstnih naprav je ponavadi cena, ki zna biti kljub majhni kapaciteti izjemno visoka. Člankopisci na THG so problem bolj natančno analizirali in ugotovili, da obstaja za hitrosti željne ljudi še mnogo alternativ, med drugim izgradnja RAID polja, ki zna biti v končni fazi glede na razmerje med ceno in hitrostjo bolj optimalna rešitev. Preberite članek.

30 komentarjev

WD RaptorX

PC Stats - Proizvajalec trdih diskov Western Digital je nedavno predstavil novo pošast za najzahtevneše uporabnike, disk poimenovan Raptor 150GB. Ta je naslednik znane serije diskov Raptor, ki še zdaj spadajo med najhitrejše izdelke na SATA vodilu. Kot kaže, je novi model uspešen naslednik, sedaj pa so ga še malce predelali.

Da vam osvežim spomin - plošče diska Raptor 150 GB se vrtijo pri 10.000 obratih v minuti, za hitrejše delovanje skrbi 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas znaša 4,6 milisekunde, seveda podpira tudi NCQ, kapaciteta diska pa znaša 150 GB, kar je občutno zvišanje glede na predhodnika. Predelan model, poimenovan RaptorX, ima poleg specifikacij običajnega...

22 komentarjev

Prenosniki z RAIDom

Slashdot - Intel namerava v svojo prihajajočo mobilno platformo, ki se zaenkrat razvija pod kodnim imenom Napa (naslednik Centrina) vgraditi RAID kontroler. Intelova Matrix RAID tehnologija domuje na obilici plošč z 9xx serijo veznih čipovij, sedaj pa se prav ta tehnologija obeta tudi uporabnikom prenosnikov. S tem pri Intelu ciljajo predvsem na poslovneže, ki v svojih delovnih prenosnikih potrebujejo varnost, RAID pa predstavlja pa tudi premik v igračarskem svetu, saj sprosti največje ozko grlo pri prenosnikih - disk. Večina se jih trenutno vrti pri samo 5400 obratih na minuto, obeta pa se vedno več 7200 rpm diskov, ki bi v RAID 0 polju delali z zelo visoko hitrostjo. Če temu dodate še Geforce Go 7800, dvainpol gigaherčen Pentium M in obilico pomnilnika, dobite odličen igričarski prenosnik. Obvezno preberite novico na bit-tech.net

"Dober dan, eno Napo prosim!"
"Kakšen štedilnik pa imate?"

15 komentarjev

Prvi diski z gostoto 30GB/ploščo

GA Hardware - Tokrat ni prvi IBM ali Seagate, temveč bo prve diske z veliko gostoto 30GB/ploščo ponudil Western Digital. Novi WD Caviar s tako gostoto in pri 5400 rpm je že v masovni proizvodnji, na voljo pa bodo 30, 40 (damn, kako, če je na eni plošči 30GB? ) in 60GB modeli. Če vas zanima več informacij o novih diski pojdite sem. Zdaj še samo počakamo, da drugi proizvajalci izdajo 30GB/ploščo modele in cene malo padejo, pa bo... Lepo je videti, da je tudi pri diskih prisoten konstanten in zadnje čase kar hiter razvoj, saj so ti deli računalnika še vedno daleč največje ozko grlo.

2 komentarja