»

Povratek PS2 emulacije v PS3?

bit-tech.net - Pred kratkim je bil odkrit patent, ki ga je vložil Sony že lanskega decembra in namiguje na možnost emulacije PlayStaion 2 iger na PlayStation 3. Prvih nekaj mesecev prodaje je v ZDA in na Japonskem Sony sicer prodajal PS3, opremljen s posebnim čipom, ki je omogočal strojno emulacijo PS2 iger. Takšna sta bila modela z 20 in 60 GB diskom, prenovljena linija s 40, 80 in 120 GB diski pa tega čipa niso imeli več, medtem ko PAL različice konzole čipa sploh niso imele.

Za razliko od emulaciji namenjenega čipa patent opisuje popolnoma programsko emulacijo starejše konzole, zaradi česar bi Sony to funkcijo lahko omogočil popolnoma enostavno s popravkom firmware-a. A poraja se vprašanje, če si Sony tega sploh želi, saj imajo patent vložen že več kot pol leta, tačas pa emulacije niso omenili niti enkrat. Druga možnost je, da bi lahko PS 2 igre prodajali prek PlayStation Network, a to bi lahko pomenilo, da lastniki velike zbirke že kupljenih iger teh sploh ne bi mogli igrati oz. bi jih...

5 komentarjev

Šibkejši PS3 se poslavlja

Kotaku - Ob splavitvi svoje nove konzole je Sony na tržišče poslal dva različna modela, čistokrvnega, ki ga večina od nas pozna, in cenejšega, ki je opremljen s samo 20 gigabajti diska, manjkata pa mu tudi čitalec kartic in podpora brežičnim Wi-Fi omrežjem. Omenjene pomanjkljivosti so kupce že od samega začetka odvračale od nakupa cenejše izvedenke (no ja, sicer je tudi Sony ponudbo nagibal v smer dražjega modela), vse skupaj pa je sedaj doseglo vrhunec. Sony je namreč najavil, da je zaradi slabe prodaje proizvodnja 20 GB modela praktično nesmiselna, zato ga v ZDA sploh več ne bodo ponujali. Če in kdaj se bo omenjeno zgodilo tudi na ostalih kontinentih, se še ne ve, a vendarle boste iz izvorne novice morda izvedeli še kaj več.

30 komentarjev

PAL Playstation 3 in združljivost za nazaj

Sony - Pred kratkim smo lahko prebrali novico o vprašljivem poganjanju iger za PS2 in PS na Playstationu nove generacije, saj so se Japonci odločili slediti njihovim načrtom in v PAL različico niso vključili čipa (EE+GS), ki ga imata Japonska in Ameriška različica.

Danes se je na Sonyjevi spletni strani pojavil seznam iger, ki tečejo na PS3 s firmwarom 1.6. Seznam je razdeljen po državah, nato pa po abecedi. Igre imajo tudi oceno (oz. kvadratek) od 1 do 3, ki nakazuje stopnjo združljivosti.

Seznam je precej obsežen, tako da se evropski navdušenci lahko potolažijo.

12 komentarjev

Emulacija na PS3 zaenkrat zelo slaba

The inquirer - Teden ali dva nazaj so bili evropski navdušenci nad igrami razočarani, ko je Sony najavil, da bodo kljub višji ceni dostavili slabše PlayStatione. Čezlužne različice so namreč dodatno opremljene s starimi čipi iz druge inačice IgralnePostaje, da lahko brez težav poganjajo vse stare igre, medtem ko je v Evropi konkurenca precej šibka, zato kupcem po Sony-jevem mnenju ni potrebno nuditi tovrstnega ugodja.

Namesto namenske strojne podpore naj bi, kot najbrž veste, za zagon iger s PS2 skrbela emulacija, ki pa je zaenkrat zelo šibka. Inquirer poroča, da je nemška konzolastična stran Cynamite preverila, kako se na novi konzoli obnašajo nekateri trenutno najbolj priljubljeni stari naslovi. Prišli so do zelo žalostnih zaključkov - pravilno je delovala samo ena od dvanajstih iger. Upamo, da bo Sony s popravki firmware-a sčasoma popravil kompatibilnost, zaenkrat pa PlayStationa 2 še ni treba pospravljati.

38 komentarjev

Playstation Home

Slashdot - Na Game Developers Conference je Sony danes predstavil novost za njihov Playstation 3, imenovano Home. Gre za večigralski sistem povezovanja uporabnikov, pri čemer je največ poudarka na druženju v stilu Simsov in Second Life-a. Uporabniki bodo lahko poleg svojega avatarja ustvarili še svojo lastno sobo/stanovanje, se družili s prijatelji in igrali mini-igrice, celoten sistem bo, vsaj zaenkrat brezplačen. Storitev bodo začeli testirati aprila, dokončno pa bo splavljena, če bo šlo vse po načrtih, letošnjo jesen.

Predstavili so še Playstation Edge, razvijalski paket, s pomočjo katerega bodo lahko tudi drugi programerji prispevali k virtualnemu svetu, dodatne podrobnosti pa najdete v izvorni novici na Slashdotu.

Gre dejansko za revolucijo oz. Igre 3.0, kot pravi Sony, ali je to zgolj napihovanje malenkostnih idej ob dejstvu, da jim teče voda v grlo?

3 komentarji

Playstation 3 degradiran, bo Sony to preživel?

The inquirer - Včeraj smo poročali, da bodo predvidene frekvence procesorja v PS3 nižje, kot pa so bile sprva načrtovane. Sonyju pa kot kaže ne gre najbolje tudi na drugih področjih. Lansko leto so se ubadali z Rootkit-om, letos z eksplozivnimi baterijami za prenosnike. Hkrati so se popolnoma umaknili iz tržišča plazem, ter na dveh pomembnih tržiščih, ZDA in Japonski, še iz področja računalniških LCD monitorjev. Glede na vse skupaj ne čudi, da se Wired sprašuje: "Ali lahko PS3 reši Sony?"

Srce PS3 bo vsekakor pomagalo pri raziskavah raka, Alzheimerjeve in ostalih bolezni. Na Stanfordski univerzi so se njihov procesor odločili uporabiti v okviru projekta raziskav proteinov z imenom Folding@home.

39 komentarjev

PlayStation 3 maja 2005

BBC -

Na britanskem BBC poročajo, da bomo tretjo inkarnacijo plejstejšna dočakali maja prihodnje leto. Če bo šlo vse po sreči, ga bo Sony predstavil v Las Vegasu na E3. Bodite pozorni na besedico predstavil, saj se Sony spretno izmika vprašanju, kdaj ga bomo lahko kupili tudi navadni smrtniki.

Sony seveda lahko le upa, da bo tudi PlayStation 3 požel takšen uspeh kot njegov predhodnik, ki ima že več kot 70 milijonov kupcev. To jim je uspelo, ker so ga poslali na trg pred konkurentoma Microsoftom in Nintendom, ki iste napake ne namerava ponoviti. Nintendov Revolution naj bi bil prav tako nared do maja, gotovo pa bo tudi Microsoft pazil, kdaj bo na trg poslal XboX 2. Več o tem.

7 komentarjev