»

Evropska komisija preiskuje Alliance for Open Media zaradi licenciranja kodeka AV1

Slo-Tech - Reuters poroča, da je Evropska komisija začela preiskovati Alliance for Open Media (AOM) zaradi suma kršitev zakonodaje z njihovo licenčno politiko. Člani AOM so tudi Google, Amazon, Apple, Netflix, Nvidia, Samsung in Facebook (Meta) ter kontrolirajo licenciranje standarda za kodeke AV1 (zapis videa). Komisija preverja, ali kršijo protimonopolno zakonodajo.

AOM je nastal leta 2015, da bi poiskali in skrbeli za videoformat, ki bi bil združljiv s standardi W3C in HTML5. Nastal je kodek AV1, ki je alternativa HEVC. Poleg licenčnih prednosti, saj je obvezno brez licenčnin (royalty-free), je tudi tehnološko naprednejši, saj omogoča boljšo kompresijo. AOM ima upravni odbor iz 14 članov, celotni konzorcij pa sestavlja 41 podjetij.

Komisija je konzorciju poslala vprašalnik, kar je prva stopnja v preiskavi. Ugotavljali bodo, ali so licenčni pogoji nepošteni. AOM namreč zahteva, da se na enak način licencirajo tudi drugi patenti, ki niso bili del AV1, a so jih kasneje prepoznali kot...

3 komentarji

3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 29. marca 2008 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti, zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si.

Poleg osrednjega dela tekmovanja bomo organizirali tudi naslednje discipline:

  • Tekmovanje programov v znani igri "Štiri v vrsto". Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili enega od igralcev. Rok za oddajo programov je 7. marec 2008. Več informacij.

  • Off-line nalogo, pri kateri je cilj poiskati čim bolj dobičkonosen celoletni spored filmskih predstav v kinematografu, za že znane podatke o filmih in o...

15 komentarjev

Drugo tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 31. marca 2007, bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 2. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge z lanskega tekmovanja in z prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov v lovu na zaklade. Dva igralca se premikata po karirasti mreži in pobirata zaklade. Igre je konec, ko zmanjka zakladov, zmagovalec pa je tisti, ki jih je pobral največ. Vsak tekmovalec...

3 komentarji

Poročilo: Tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech - Včeraj, 6. maja, se je začelo (in zaključilo) prvo Tekmovanje IJS v znanju računalništva. Bilo je zabavno, še posebej pa so (dobesedno) zažigali kemiki z inštituta, ki so v spremljevalnem programu kazali razne načine radostne destrukcije vžiganja vodikovih milnih mehurčkov, zmrzovanje tulipanov s tekočim dušikom in njihovo razbijanje ter druge radosti in nam na koncu naredili še sladoled.

Najpomembnejše je bilo seveda tekmovanje. Za vse, ki se ga niste mogli udeležiti, so tule naloge in rešitve. V Kraljevski kategoriji (tretja, najtežja skupina) sta vse naloge pravilno rešila kar dva tekmovalca, tako da je na koncu odločal čas in število oddaj. Prvi je bil Primož Koželj, drugi pa Nino Bašić, oba iz Zavoda za...

26 komentarjev

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 6. maja 2006 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge s prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov -- mačk in miši. Mačka in miš se lovita po kvadratni igralni površini; mačkin cilj je ujeti miš, cilj miši pa je, da določeno število korakov ostane živa. Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili mačko, in podprogram,...

28 komentarjev

Dnevi Jožefa Stefana

Slo-Tech - Inštitut Jožef Stefan organizira Dneve Jožefa Stefana, ki bodo potekali od 22. do 26. marca v spomin na 24. marec 1835, ko se je rodil Jožef Stefan, najuglednejši slovenski fizik, po katerem se imenuje tudi eden izmed fizikalnih zakonov. Namen prireditve je širjenje zanimanja za znanost, zato bodo znanstveniki v svojih predavanjih govorili o jedrski energiji in radioaktivnih odapadkih, funkcionalni 4D-vizualiziaciji proteolize in o vplivu pridružitve EU na znanost. Odprli bodo razstavo slik Nikolaja Beera, podelili nagrade, zlate znake Jožefa Stefana, ki so si jih prislužile najboljše doktorske dizertacije v zadnjih treh letih, 25. marca pa bo dan odprtih vrat. Klik!

4 komentarji

28. državno tekmovanje v znanju računalništva

Slo-Tech - V soboto, 3. aprila 2004 bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo 28. državno tekmovanje v znanju programiranja za dijakinje in dijake. Tekmovanje bo potekalo na treh težavnostnih stopnjah. V prvih dveh skupinah zadostuje osnovno poznavanje enega izmed znanih programskih jezikov, saj tekmovalec rešitve poda na papirju, pomembnejši od sintaktične pravilnosti pa je pristop do rešitve problema. Tretja skupina bo programirala na računalniku v jezikih C, C++ ali Delphi/Pascal. Prijava in Več informacij. Prijava je še vedno možna, ne glede na razpis.

7 komentarjev

Državno tekmovanje iz računalništva

ZOTKS - Dolžan sem vam povedati, da bo danes na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo vsakoletno državno tekmovanje iz računalništva za srednješolce. Že sedmi "festival" po vrsti bo imel 5 tekmovanj: tekmovanje iz znanja računalništva, izbor najlepše spletne strani srednjih šol, tekmovanje v obvladanju Linuxa, tekmovanje v popularni igrici (GP3) ter tekmovanje programov. Moram povedati, da se bova s Primožem tega tekmovanja tudi udeležila, saj sva oba zagreta programerja (nekateri bolj, drugi (jaz) manj ). Torej, tekmovala bova v programiranju. Tu je tekmovanje razdeljeno na 3 skupine - od najlažje do najtežje. Medtem ko jaz tekmujem v "srednje težki", je Primož v preteklih dveh letih v lažjih dveh že pobral nagrade, tako da mu je prepovedano v teh skupinah tekmovati. Tekmuje v najtežji, tretji skupini. Če zmaga, mu najvišja nagrada - 2 meseca v ZDA - ne uide. Sedaj pa drž'te pesti za Primćita! ...

17 komentarjev